ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

5/1/2014

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Διαβάστε τον νέο κανονισμό παροχών που ετοιμάζεται για το ΕΤΕΑ όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία που θα εφαρμοστεί εντός του έτους.

20/11/2013

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ -ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ - ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ενημερωθείτε πώς και πότε θεμελιώνετε/κατοχυρώνετε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και πότε μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, αναγνώριση πλασματικών χρόνων και κόστος, πώς υπολογίζεται η σύνταξη. Οι αναλυτικοί πίνακες θα σας οδηγήσουν να κατανοήσετε ακριβώς την κάθε περίπτωση και σε ποια διάταξη υπάγεστε. Αφού οι απειλούμενες ανατροπές αυτή τη φορά <<πάγωσαν>>, το τοπίο παραμένει όπως το περιγράφουμε αναλυτικά και όσο πιο απλά γίνεται για να το διαβάζουν και να το κατανοούν όλοι οι συνάδελφοι.

13/11/2013

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί επιστροφής εισφορών σε ασφαλισμένους από επικουρικά ταμεία σε ΔΕΚΟ Τράπεζες κ.λ.π. άσχετα με το τι προβλέπεται εκεί και τι στόχο έχουν, σας ενημερώνουμε τι ισχύει στο Επικουρικό του ΕΛ-ΤΑ (ΤΕΑΠ-ΕΛ-ΤΑ) επειδή πολλοί συνάδελφοι άρχισαν να ρωτάνε πως και πότε μπορούν να πάρουν πίσω τις εισφορές τους. Τι θα δούμε ακόμα...

06/11/2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Επειδή πολλοί συνάδελφοι ανησυχούν και μας ρωτάνε εάν πρέπει να κάνουν κάτι για τα πλασματικά χρόνια μέχρι 31/12/2013, σας κοινοποιούμε ξανά την εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου για να δουν ποιους αφορά και σε τι ενέργειες πρέπει να προβούν οι εμπλεκόμενοι.

04/11/2013

ΠΟΤΕ ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ/ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Διαβάστε τι σημαίνουν οι έννοιες θεμελίωση/κατοχύρωση για να κατανοήσετε σε ποιά κατηγορία και διάταξη υπάγεστε και πως θεμελιώνεται/κατοχυρώνεται το δικαίωμα.

03/11/2013

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πολλοί συνάδελφοι, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, μας ρωτάνε τι γίνεται αν αποχωρήσουν μόνοι τους από την υπηρεσία και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πως μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλιση για σύνταξη και ασθένεια. Για τη δική σας ενημέρωση σας παρουσιάζουμε την εγκύκλιο του ΙΚΑ που ορίζει όρους και προϋποθέσεις για όλα και είναι αναγκαίο να γνωρίζετε για να προβείτε στις σωστές αποφάσεις και ενέργειες.

25/10/2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέα αναστάτωση και τεράστια προβλήματα δημιούργησαν τα σενάρια και οι διαρροές για την ανατροπή των μέχρι τώρα προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με πρόωρη σύνταξη αλλά και την κατάργηση παλαιότερων ρυθμίσεων.

17/10/2013

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί συνέδελφοι/σες Σχετικά με τον οδηγό ασφαλισμένου που παραλάβατε από τη Π.Ο.Σ.Τ., σας ενημερώνουμε για δύο σημεία όπου από τυπογραφικό λάθος δεν απεικονίστηκε ορθά ο σωστή εφαρμογή διατάξεων. Συγκεκριμένα:

28/8/2013

ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όπως συνεχώς επισημαίνουμε από τη στήλη μας, το ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτό και οι αλλαγές κυρίως στο ύψος των συντάξεων δεν σταματάνε. Αναδημοσιεύουμε τις νέες παρεμβάσεις που με <διαρροή> έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο για να προετοιμάσει το έδαφος.

21/8/2013

ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ

Πολλοί συνάδελφοι ασφαλισμένοι μας ρωτάνε το τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 -χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου- και πως θα γίνει. Επειδή δεν μένει και πολύς χρόνος, σας παρουσιάζουμε το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο ταμείο μας με την σημείωση πως πολλά μπορούν να ανατραπούν μέχρι τότε δυστυχώς όπως συμβαίνει τελευταία. Θυμάστε ότι κάποιος πρωθυπουργός είχε πεί ότι η σύνταξη για το ζευγάρι θα είναι 950? και σε κάθε οικογένεια θα εργάζεται ένα άτομο; Δεν απέχουμε πολύ από το σενάριο αυτό..... H ανάλυση εδώ γίνεται με τη μορφή ερωτημάτων ενώ τα άρθρα του νόμου όπως ισχύουν, περιγράφονται αναλυτικά στη στήλη του Συνταξιοδοτικού με τον τίτλο <ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ>

4/7/2013

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Η στήλη μας σας ενημερώνει - για υπενθύμιση - τι ισχύει για τα πλασματικά χρόνια που μπορείτε να βρείτε και με άλλες λεπτομέρειες σε ανάλογα θέματα που υπάρχουν στα συνταξιοδοτικά της ΠΟΣΤ.