ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΤ

Η ιστορία μας έχει δείξει επανειλημμένα ότι «το παρελθόν φωτίζει το παρόν» και η πολύχρονη διαδρομή και αγωνιστική δράση των Ταχυδρομικών, έρχεται να μας υπενθυμίσει το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει το Ταχυδρομείο στο διάβα του ενός και πλέον αιώνα λειτουργίας του.

Η πορεία των Ταχυδρομικών από την ίδρυση της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας το 1828, γνώρισε στιγμές μεγαλείου που άφησαν ξεκάθαρο στίγμα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1828.

Στις 10 Ιουνίου του 1887 η Γενική Διεύθυνση των Ταχυδρομείων ενώθηκε με τη Γενική Διεύθυνση των Τηλεγράφων με το νόμο ΑΦΚΘ «περί ενώσεως της Ταχυδρομικής και Τηλεγραφικής Υπηρεσίας», ενώ το 1892 προστέθηκε στην ένωση και η Τηλεφωνία. Οι ενοποιημένες πλέον υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών είχαν  τον τίτλο Τριατατικές υπηρεσίες από τα αρχικά Τ.Τ.Τ., Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα και βάδισαν ενοποιημένα μέχρι το 1950

Με απόφασή του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου στις 30 Σεπτεμβρίου 1927, η Ομοσπονδία προσχωρεί στην Διεθνή των Τ.Τ.Τ.

Το 1923 ιδρύετε η «Πανελλήνια  Επαγγελματική Ομοσπονδία Τ.Τ.Τ  ( Αριθμός Μητρώου 7862/30 - Ιούνιος 1923).

Η Ομοσπονδία των Τριατατικών από την Άνοιξη του 1926 οπότε και ιδρύεται η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδας (Σ.Δ.Υ.Ε) θα αποτελέσει τμήμα της, μέχρι τη διαίρεση της το 1950  και θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη δύσκολη και ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε (η εποχή του Μεσοπολέμου, και τα χρόνια της Κατοχής), Το αποτύπωμα της δράσης των Τριατατικών, η αγωνιστική τους κληρονομιά θα φωτίσουν τις σελίδες της ιστορίας και θα μνημονεύονται μέχρι τις μέρες μας.

Με απόφασή του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου στις 30 Σεπτεμβρίου 1927, η Ομοσπονδία προσχωρεί στην Διεθνή των Τ.Τ.Τ.

Τον Ιανουάριο του 1954, οι Ταχυδρομικοί υπάλληλοι ιδρύουν νέα Ομοσπονδία  με τίτλο Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών Υπαλλήλων.

Το 1956 η Ομοσπονδία διασπάστηκε με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Α’ Κατηγορίας και της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Β’ και Γ’ κατηγορίας.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1976 στο 1ο Πανταχυδρομικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΕΛΤΑ είχαμε την επανένωση με τον τίτλο: Ο. Υ. – ΕΛΤΑ.

Ακολούθησε η ΟΜΕ – ΕΛΤΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 2000, όπου στο 25ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο μετονομάστηκε σε Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ( ΠΟΣΤ).

Η Ομοσπονδία  μέχρι  το 1970 είναι μέλος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος (Σ.Δ.Υ.Ε.) και αργότερα μέλος της ΑΔΕΔΥ. Σήμερα είναι μέλος της Γ.Σ.Ε.Ε.

Το 2000 με ομόφωνη απόφαση του Πανελλαδικού Συνεδρίου, η Ομοσπονδία έγινε μέλος  της Διεθνούς, Ένωσης Ταχυδρομικών Συνδικάτων (Uni Postal).

Όργανο της Ομοσπονδίας είναι ο «Αγωνιστής των Ταχυδρομικών».

Η εξιστόρηση της ταχυδρομικής ιστορίας καταδεικνύει ότι οι Ταχυδρομικοί αποτέλεσαν την πρωτοπορία του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, όλοι αυτοί οι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες που άφησαν τη σφραγίδα τους, για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τη προώθηση της συναδελφικής αλληλεγγύης και στα δύσκολα χρόνια της χιτλερικής κατοχής, τον υπέρ πάντων αγώνα για τη λευτεριά..

Η απαρχή των μεγάλων αγώνων έγινε τον Μάιο του 1905, όταν οι Τριατατικοί κηρύσσουν την πρώτη τους απεργία αντιδρώντας στις ενέργειες της Κυβέρνησης Δηλιγγιάννη για τη ψήφιση νομοσχεδίου που προέβλεπε μείωση μισθών για τους κατώτερους ταχυδρομικούς και τηλεγραφικούς υπαλλήλους μέχρι του βαθμού β τάξεως.

Η πιο ηρωική όμως σελίδα του Ταχυδρομείου γράφτηκε 37 χρόνια μετά, μεσούσης της πιο ζοφερής περιόδου που γνώρισε τούτος ο τόπος. Ήταν 14 Απριλίου του 1942, όταν μια «χούφτα» άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημα τους στον Γερμανό κατακτητή και πήραν την απόφαση να αγωνιστούν για τα ιδανικά τους, για τη ζωή τους, για τη λευτεριά. Η μεγάλη απεργία των Τριατατικών, η πρώτη μεγάλη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη, μια νίκη, η πρώτη νίκη κατά του φασισμού που «θα τη μνημονεύουν τα χρόνια  που θα διαβαίνουν»..