ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Ποιες συντάξεις αναμένεται να δουν αύξηση

Έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά σενάρια, έρχεται και άλλο ένα που θα δούμε πότε, αν και πως θα υλοποιηθεί για να μειωθεί αν όχι να παύσει αυτή η αδικία.


Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο µείωσης των κρατήσεων της ΕΑΣ (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) στις συντάξεις, που υπολογίζεται άνω των 1.400 ευρώ και µε συντελεστές 3% έως 14%, προχωράει, σημειώνει η «Απογευματινή». Με αυτό τον τρόπο κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Ήδη το επιτελείο οικονοµικών εµπειρογνωµόνων επεξεργάζεται τα οικονοµικά στοιχεία της παρέµβασης, καθώς αυτή η εισφορά έχει προκαλέσει ισχυρές εισοδηµατικές πιέσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική µελέτη θα είναι έτοιµη το Πάσχα, ώστε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές.

Η σχετική µάλιστα µείωση θα ψηφιστεί µε το νέο νοµοσχέδιο που έρχεται (πότε;)

Τα σενάρια πολλά, σηµαντικά και µε ουσιαστικές µειώσεις. Οµως ένα σενάριο έως αυτή την ώρα κερδίζει έδαφος και οδεύει σε οριστικοποίηση. Το σχέδιο αυτό είναι «η αλλαγή στην επιβολή της εισφοράς, όχι από το πρώτο ευρώ, αλλά στις κλίµακες υπολογισµού και στα ενδιάµεσα τµήµατα». Οπως εξηγεί στην «Κυριακάτικη Α» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «οι κρατήσεις δεν θα µπαίνουν σε ολόκληρο το ποσόν της σύνταξης όπως ισχύει τώρα, αλλά στη διαφορά από κλιµάκιο σε κλιµάκιο».

Πάµε δηλαδή σε ουσιαστική µείωση της εισφοράς έως 80% και 90%, αναλόγως της σύνταξης. Ηδη η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, αναφέρει ότι «αυτό που θα εξετάσουµε είναι έναν δικαιότερο και αναλογικότερο τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης µέσα από τις συντάξεις. ∆ηλαδή, το πώς θα καταφέρουµε ο τρόπος στον οποίο µειώνεται η σύνταξη -βάσει της ειδικής εισφοράς- να είναι πιο δίκαιος, ειδικά για τους χαµηλοσυνταξιούχους. Την άνοιξη θα ξεκινήσουµε τη µελέτη για το πώς µπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Ειδικοί τονίζουν ότι «η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα υπολογίζεται ανά 300-400 ευρώ της σύνταξης στην κλίµακα και όχι σε ολόκληρο το ποσόν, ακολουθώντας τα όσα συµβαίνουν µε τη φορολογική κλίµακα. Ενδεχοµένως, οι κλίµακες να είναι περισσότερες και ελαφρώς µεγαλύτερες των σηµερινών, αλλά θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσµα στην αύξηση του εισοδήµατος των συνταξιούχων». Σήµερα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων µε υπολογισµό σε όλο το ποσόν σε σύνταξη 1.700 ευρώ και ποσοστό 6% έχει επιβάρυνση 102 ευρώ τον µήνα.

Η νέα εξέλιξη δεν θα αφορά ολόκληρο το ποσόν, αλλά το ποσόν των 300 ευρώ από τα 1.400 έως τα 1.700 ευρώ.

Αν µείνει το 6%, τότε στα 300 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι µόλις 18 ευρώ.

Αν η κλίµακα πάει στο 10%, τότε η µείωση θα είναι 30 ευρώ.

Οι ειδικοί εξετάζουν και τη διεύρυνση των κλιµακίων από 300 σε 400 ευρώ.

∆ηλαδή ο πρώτος υπολογισµός να είναι από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.800 ευρώ, µε συντελεστή 6% ή 10%. Εδώ λοιπόν θα έχουµε, µε 6%, εισφορά 18-24 ευρώ, ή, µε 10%, κράτηση 30-40 ευρώ.

Πριν η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ήταν 108 ευρώ.

Η διαφορά πλέον της µείωσης θα είναι µεγάλη. Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ισχύει σε 1.000.000 συνταξιούχους του ∆ηµοσίου, του ΙΚΑ, Ταµείων ∆ΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ.

Αφορά συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και οι κρατήσεις αρχίζουν από το 3%. Οι κλίµακες εναλλάσσονται ανά 300 ευρώ σύνταξης. Τέλος, η φορολογία από 1.400 – 1.700 ευρώ έχει µείωση 3%, σε όλο το ποσόν, από 1.700 ευρώ έως 2.000 ευρώ κράτηση 6% και από 2.000 ευρώ έως 2.300 ευρώ κράτηση 7%.

Πώς κόβονται οι αυξήσεις

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι η κύρια αιτία που κόβονται οι αυξήσεις των συνταξιούχων, αφού το 7,35% σχεδόν µειώθηκε στο µισό, ενώ το 3,1% εξανεµίστηκε.

Σύµφωνα µε ένα παράδειγµα, συνταξιούχος µε 1.399 ευρώ σύνταξη δεν έχει Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Με την αύξηση 3% πήγε στα 1.440 ευρώ. Οµως έχει πλέον ΕΑΣ 3% σε ολόκληρο το ποσόν και η σύνταξη πήγε στα 1.396. ∆ηλαδή έχασε και 3 ευρώ!

Τα οφέλη της µείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

Μείωση της ΕΑΣ φέρνει αύξηση σύνταξης.

Φέρνει αύξηση της προσωπικής διαφοράς.

Οι νέοι συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν αύξηση στη σύνταξη άµεσα.

Η ΕΑΣ είναι η εισφορά που πάει στον «κουµπαρά» του Ασφαλιστικού.

Αυτή την ώρα το Ταµείο έχει 14,5 δισ. ευρώ