ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

                    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπεύθυνος Χρήστος Κόλιας

Επειδή στον Οδηγό Ασφαλισμένου που έχετε παραλάβει από την ΠΟΣΤ υπάρχουν δύο <<παραλείψεις>> σας ενημερώνουμε για το ορθό.

Στην σελίδα 42 και στον πίνακα 6 περί μητέρων ανηλίκων
όπου αναλύονται τα όρια ηλικίας για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, ισχύει ότι έχουμε αναρτημένο και γνωρίζετε από τό site της ΠΟΣΤ στο κεφάλαιο Συνταξιοδοτικό ενώ από τυπογραφικό λάθος υπάρχουν κενά στη στήλη μειωμένη στο βιβλιαράκι <Oδηγός Ασφαλισμένου>.

Έτσι το σωσό έχει ως εξής για μητέρες/χήρους πατέρες ανήλικων  με την 25ετία:

2010: ΣΤΑ 50 ΠΛΗΡΗ
2011: ΣΤΑ 52 ΠΛΗΡΗ ΣΤΑ 50 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2012: ΣΤΑ 55 ΠΛΗΡΗ ΣΤΑ 53 ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2013: ΣΤΑ 67 ΠΛΗΡΗ ΣΤΑ 62 ΜΕΙΩΜΕΝΗ


Σημειωτέον ότι το ανάλογο έτος πρέπει να συνυπάρχουν η ανηλικότητα παιδιού και η 25ετια για να θεμελιωθεί το δικαίωμα.
Η 25ετία μπορεί να συμπληρωθεί και με τα νέα πλασματικά έτη (εκτός του χρόνου των παιδιών  που δεν μετράνε στην περίπτωση με τις διατάξεις περί μητέρων ανηλίκων), για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά.
Γίνεται κατανοητό ότι για όσες μητέρες δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις αυτές τα προηγούμενα χρόνια ( και με τα έτη ασφάλισης και  με ανήλικο ) και μέχρι 31/12/2012 το αργότερο, το ευνοϊκό αυτό καθεστώς καταργήθηκε για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν έστω την μία προϋπόθεση από 1/1/2013 και μετά.

 

Στη σελίδα 51 και για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 με 15ετία:
μέχρι 31/12/ 2012 το όριο ηλικίας είναι 65 για πλήρη και 60 για μειωμένη σύνταξη με τη συνύπαρξη του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης.
μετά την 1/1/2013:
67 για πλήρη και 62 μειωμένη και για συνταξιοδότηση πρέπει να συνυπάρχουν και οι δύο προϋποθέσεις.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωσή σας για το ασφαλιστικό, μπορείτε να δείτε τα πάντα για ότι σας αφορά από τι site της Π.Ο.Σ.Τ. wwwpostnet.gr  κάνοντας κλίκ στα περιεχόμενα και τις κατηγορίες:

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Πότε και πως θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πίνακες και προϋποθέσεις ανά περίοδο ασφάλισης και κατηγορία ασφαλισμένων, αναγνώριση πλασματικών χρόνων πόσο κοστίζουν και πότε αναγνωρίζονται, πως υπολογίζετε η σύνταξη και ότι σας ενδιαφέρει.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ :για το ισχύον νομικό πλαίσιο και ερμηνείες των νόμων με τις ανάλογες εγκυκλίους των αρμόδιων φορέων.

Από την ηλεκτρονική σελίδα της ΠΟΣΤ μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για τα θέματα υγείας
( ΕΟΠΥΥ), νέα για το Ταχυδρομείο, συνδικαλιστή δράση της ΠΟΣΤ και των σωματείων, εργασιακά δικαιώματα, θεσμικό πλαίσιο ΕΛ-ΤΑ κ.λ.π.
Στην εποχή της νέας τεχνολογίας και της άμεσης πληροφόρησης πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και οι συνάφελφοι πρέπει να κάνουν χρήση και της πηγής αυτής που λειτουργεί ικανοποιητικά και υπεύθυνα από την Ομοσπονδία μας.