ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

2/5/2018

ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ <<ΤΡΟΜΟΥ>> ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Σε πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια βάζουν ξανά τους συνταξιούχους με τερτίπια ότι μπορεί και να μή γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 που ΗΔΗ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ... Όλοι θέλουμε πιστεύω να πάει η χώρα καλά, να απεξαρτηθεί από τους δανειστές, να χτιστεί η Κοινωνία και η οικονομία σε στέρεες και υγιείς βάσεις υπηρετώντας το γενικότερα συμφέρον αλλά αυτά μυρίζουν και θυμίζουν παλαιομοδίτικες και παλαιοκομματικές λογικές και δεν πρέπει να <<τσιμπάμε>> πλέον. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν καλά ότι έχουν χάσει διαχρονικά το μισό ετήσιο εισόδημα από τις συνεχείς μειώσεις στις κύριες συντάξεις και πάνω από 60% των επικουρικών. Θυμούνται επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση έλεγε ότι θα καταργήσει όλες τις προηγούμενες μειώσεις και θα επαναφέρει τις συντάξεις αλλά και των κατώτερο μισθό στα επίπεδα που ήταν πριν. Τι έγινε τελικά; Oι νέοι συνταξιούχοι με 40 χρόνια δουλειάς θα παίρνουν αναπλήρωση το πολύ 50% και οι παλαιοί θα υποστούν νέες περικοπές. Αυτή είναι η αλήθεια γενικά και μη περιοριζόμαστε <<εμείς>> στην ειδική αλλά δίκαιη μεταχείριση στα ειδικά ταμεία που πληρώναμε παραπάνω εισφορές.

16/04/2018

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

Όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια επαναλαμβάνουμε τα ίδια... Οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά, οι μισθοί στο μισό των παλαιών και εικονικοί των νέων, η ανεργία έγινε το μεγαλύτερο Κοινωνικό πρόβλημα, η Κοινωνία φτωχοποιήθηκε και η ζωή μας επιδοματοποιείται. Μη πιστεύουμε στις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις. Τα στοιχεία και τι παίρνουμε στο χέρι δείχνουν την αλήθεια πέρα από παραμύθια, ψέματα και την προπαγάνδα των <<αρμοδίων>> που θέλουν να παρουσιάσουν μία εικονική πραγματικότητα. Οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ κ.λ.π.) λόγω των επιπλέον εισφορών που πλήρωναν έχουν αυξημένες συντάξεις και ανήκουν στον μικρό ποσοστό έως 4% που ξεπερνούν τα 1.000? γιαυτό να βλέπουμε και να κατανοούμε τι συμβαίνει κοιτάζοντας ολόκληρο τα φάσμα που υπάρχει γύρω μας που το βιώνουμε άλλωστε πιστεύω...όλοι. Δείτε με αριθμούς και στοιχεία την αλήθεια αυτή... Πάντως χωρίς να μεγαλώσουμε την πίτα σαν χώρα, να μοιράζεται δίκαια σε όσους δούλεψαν και προσέφεραν και όχι να μα ς την κλέβουν άλλοι, δεν γίνεται. Ανάπτυξη, πολιτκές απασχόλησης και Κονωνική πολιτική για τους πιό αδύναμους δείχνουν τον δρόμο.

01/04 2018

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού και κυρίως λόγω των επιπλέον εισφορών που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία - ΤΑΠ-ΟΤΕ - (άρθρο 30. ν.4387/2016) , οι κύριες συντάξεις αυξάνονται και δεν θα έχουν τις μεγάλες απώλειες από 1/1/2019 όπως θα γίνει στα άλλα ταμεία από την προσωπική διαφορά έως 18% και το επίδομα συζύγου 10% ή το επίδομα παιδιών που θα υπολογίζεται πολύ διαφορετικά. Πάντως οι συντάξεις που εκδίδονται τελευταία για τους νέους συνταξιούχους, είναι πάνω από τα ποσά που έβγαιναν με τον παλαιό τρόπο αλλά και με τον νέο τρόπο εάν δεν υπήρχαν οι επιπλέον εισφορές για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Θα δούμε τι θα γίνει και τι αποτέλεσμα θα έχει εδώ η προσωπική διαφορά. Το επίδομα συζύγου δεν το συζητάμε κόβεται από 1/1/2019. Το πόσο θα κρατήσουν και εάν εξαφανιστούν μάλλον εντός της επόμενης 5ετίας και θα πάνε όλες στα ίδια, είναι κάτι που θα το δούμε αργότερα. ΠΡΟΣΟΧΗ Η στήλη περιγράφει το αποτέλεσμα της έκδοσης των νέων συντάξεων μετά το νέο καθεστώς. Το αν εφαρμόζεται σωστά σε σχέση με την αύξηση του συντάξιμου μισθού από τις επιπλέον εισφορές στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ή η αύξηση πάει στην ανταποδοτική σύνταξη όπως γίνεται τώρα ή αν θα αλλάξει κάτι θα δείξει... Μένει όμως να δούμε πως και πότε θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα αυτά στα ενημερωτικά σημειώματα τόσο για τους παλαιούς (τέλος του έτους) όσο και τους νέους συνταξιούχους για να σιγουρευτούμε ότι θα μείνουν έτσι... Κρατάμε λοιπόν τις επιφυλάξεις μας μέχρι τέλους... Πιό αναλυτική παρουσίαση δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας 10/1/2018

02/03/2018

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Δείτε αναλυτικά τι είναι και ποιούς αφορά η προαιρετική ασφάλιση <<αυτασφάλιση>> σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Ε.Φ.Κ.Α. και με δικές μας διευκρινίσεις με παραδείγματα.

20/11/2017

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Σ.Κ.Α.)

Η Π.ΟΣ.Τ. και το αρμόδιο τμήμα της, σας παρουσιάζει την τελευταία έκδοση του οδηγού ασφαλισμένου για εργαζόμενους στα ΕΛ-ΤΑ (ΤΑΠ-ΟΤΕ - ΙΚΑ), με τις διατάξεις που ισχύουν μετά και τις εγκυκλίους που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι πρόσφατα. Είναι μια ακόμα προσφορά χρήσιμης ενημέρωσης όπως παρουσιάστηκε και στο επιτυχημένο 34ο συνέδριο της Π.ΟΣ.Τ. και διανεμήθηκε στους συνέδρους που αφορά όλες τις περιόδους και κατηγορίες ασφαλισμένων. Όρια ηλικίας, ποσά σύνταξης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το μισθό, πλασματικά χρόνια και κόστος αναγνώρισης, εισφορές για την ασφάλιση καθώς και όλες τις πληροφορίες για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Διαβάστε προσεχτικά ολόκληρο το πόνημα για να γνωρίζετε ακριβώς τα δικαιώματά σας σε συδυασμό με την διασταύρωση των πληροφοριών με τα ταμεία πάντα.. Η νέα έκδοση είναι στη διάθεση συλλόγων αλλά και συναδέλφων η δε ηλεκτρονική παρουσίαση, όπως έγινε στο τελευταίο συδέδριο της Π.ΟΣ.Τ., με πρωτοβουλία των σωματείων μπορεί να γίνει και σε περιφερειακό επίπεδο.

15/11/2017

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Ενώ παράνομα γίνονταν επί χρόνια (2012 - 2016) κρατήσεις υπέρ ασθένειας σε άλλο ποσό και όχι στα καταβαλλόμενα, τώρα το βαφτίζουν και κοινωνικό μέρισμα όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός. Ρε που φτάσαμε τα δικά μας λεφτά που κακώς τα κράτησαν από παλαιότερα να μας τα δίνουν τλωρα πίσω και να λένε ότι είναι και μέρισμα και να τους ευχαριστούμε κιόλας.... Τί είναι αυτοί εδώ επιτέλους... Για να υπολογίσει ο συνταξιούχος το ποσό επιστροφής, πρέπει να αφαιρέσει από τον αρχικό συντάξιμο μισθό που γίνονταν η κράτηση του 4% τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051 και 4093 και μετά να κάνει την κράτηση του 4% για 54 μήνες, δηλ. από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2016.

31/10/2017

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Μετά τις παράνομες κρατήσεις για την ασθένεια που γίνονταν στό σύνολο του αρχικού συντάξιμου μισθού και όχι στα καταβαλλόμενα ακριβώς, αφού αφαιρεθούν κάποιες μειώσεις, από το 2012 μέχρι 18/8/2015 που ήταν 4% και μετά ήταν 6% θα επιστραφούν οι διαφορές στους συνταξιούχους σε χρόνο και τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Για να βρεί κάποιος τι θα πάρει πίσω, πρέπει να δεί σε ποιό ποσό γίνονταν αρχικά οι κρατήσεις του 4% και μετά του 6%, να αφαιρέσει τις μειώσεις των νόμων που περιγράφονται στο κείμενο και να υπολογίσει τι έπρεπε να κρατηθεί για να βγάλει το συνολικό ποσό διαφοράς που θα επιστραφεί...