ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

6/1/2013

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εξαγοράς, το αριθμό των ετών, πότε μπορείτε να το κάνετε αλλά και το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων.

6/1/2013

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ 1/1/2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Ενημερωθείτε πως γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης στο ταμείο μας -ΤΑΠ-ΟΤΕ- και τι αλλάζει από 1/1/2013 και μετά για τους ασφαλισμένους πριν το 1983. Πως υπολογίζονται τα έτη ασφάλισης σε πλήρη για προσαύξηση και για θεμελίωση.

19/12/2012

OI NEEΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 1/1/2013 - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Νέες περικοπές στις συντάξεις από το 2013 που θα υπολογίζονται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. Διαβάστε τι οδηγίες δίνει η εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ενημερωθείτε επίσης τι επιπτώσεις θα έχει και η νέα κράτηση στις συντάξεις συνολικά στο ανάλογο θέμα που ήδη υπάρχει στη σελίδα της ΠΟΣΤ

23/11/2012

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διαβάστε με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων τι προβλέπεται στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, πως και από που μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το αρμόδιο τμήμα της Π.Ο.Σ.Τ. επαναφέρει συχνά για τη δική σας ενημέρωση ρυθμίσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στο ταμείο μας.

16/11/2012

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ- ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και από τις προηγούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, για την θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εάν υπάρχει ήδη ή μπορεί να γίνει και με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, ο ασφαλισμένος δεν υποχρεούται να κάνει κάτι άμεσα γιατί γίνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς το αργότερο με την αίτηση συνταξιοδότησης και το ανάλογο αίτημα. Δεν υπάρχει προθεσμία για τυχόν αναγνώριση τώρα,(αν θέλετε μπορείτε να κάνετε σχετική αίτηση βέβαια να υπάρχει) γιαυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ενώ σύντομα και μετά την έκδοση των εγκυκλίων θα έχετε λεπτομερή ενημέρωση αν και σε σχετικό άρθρο σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τις αλλαγές.

4/11/2012

ΟΛΕΣ OI ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013

Νέο τσεκούρι πέφτει στις συντάξεις που σταδιακά θα τις φτάσουν στο κατώτερο επίπεδο αφού το νέο μνημόνιο δεν εγγυάται το σημερινό ύψος των συντάξεων αλλά τα ελάχιστα στοιχειώδη επίπεδα διαβίωσης (περίπου 400?). Καταργείται στην πράξη το κράτος δικαίου, η ανταποδοτικότητα, οι εισφορές μετά από 35 και 40 χρόνια είναι χωρίς αντίκρυσμα και όλοι < τσουβαλιάζονται> στα κατώτατα επίπεδα όσα χρόνια και άν εργάζονται όσοι θα εργάζονται πλέον. Διαβάστε τα νέα σενάρια και τις κλίμακες της πλήρους εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΠΟΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ

Διευκρινιστική εγκύκλιος του ΙΚΑ αποσαφηνίζει τον προσδιορισμό του ποσοστού της μειωμένης σύνταξης, γιατί δεν αναγνωρίζουν πλασματικά έτη γυναίκες που ήταν 55 ή 60 ετών το 2010 και πότε προσμετρώνται τα πλασματικά χρόνια. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν για όσους ασφαλισμένους θέλουν να θεμελιώσουν με πλασματικά χρόνια συνταξιοδοτικό δικαίωμα γιατί μπαίνουν περιορισμοί ανάλογα με το όριο ηλικίας για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη με νεώτερη εγκύκλιο του ΙΚΑ.

1/7/2012

EYNOΪΚΟΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Καλά τα νέα για τις μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και των ενταγμένων σε αυτό ταμείων-ΤΑΠ-ΟΤΕ- που θέλουν να συμπληρώσουν 5.500 ένσημα (η.α) με αναγνώριση χρόνου επιδοτούμενης ασθένειας και επιδοτούμενης ανεργίας. Ενώ οι χρόνοι αυτοί υπολογίζονταν 200 ημέρες ανά κατηγορία την τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση 10ετία, το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίζει με εγκύκλιό του ότι οι χρόνοι αυτοί θα μετράνε την τελευταία 10ετία πριν την ενηλικίωση του παιδιού και αυτό αλλάζει πολύ τα δεδομένα για πολλές ασφαλισμένες και αφορά όσες συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31/12/2010 δηλ. τα 55 για πλήρη και τα 50 για μειωμένη. Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει πλέον μετά την νέα ρύθμιση.

26/6/2012

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Μετά από αίτημα συναδέλφων και παρά το ότι έχουμε αναρτήσει σχετική ενημέρωση, σας κοινοποιούμε την σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ για τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Δεν αλλάζει κάτι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζετε, απλά για τους χρόνους ασθένειας και ανεργίας διευκρινίζεται καλλίτερα ο συνολικός χρόνος αναγνώρισης για αυτούς που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010 και αυτούς που θεμελιώνουν μετά το 2011. Έτσι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα με προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2010, οι χρόνοι αυτοί είναι 200 ημέρες ανά κατηγορία και μάλιστα την τελευταία 10ετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης σύμφωνα με το ν.2084, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2011 οι ημέρες είναι 300 ανά κατηγορία ανεξάρτητα από το χρόνο πραγματοποίησής τους γιατί άλλαξαν επί το δυσμενέστερον οι προϋποθέσεις για την κατηγορία αυτή. Eπισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι χρόνοι αυτοί που αναφέρονται παρακάτω (ανεργία, ασθένεια, κύηση και λοχεία), υπολογίζονται μόνο για την θεμελίωση και όχι και για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού της σύνταξης.

15/5/2012

35ETIA (Χ.Ο.Η.) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982 ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ)

Η 35ΕΤΙΑ Χωρίς Όριο Ηλικίας (Χ.Ο.Η.) εξακολουθεί να ισχύει για όλους ασφαλισμένους στοΤΑΠ-ΟΤΕ μέχρι 31/12/1982 αλλά και για όσους είχαν ασφαλιστεί μέχρι την ημερομηνία αυτή σε οποιονδήποτε κύριο ασφαλιστικό φορέα και ασφαλίστηκαν αργότερα στα ειδικά ταμεία όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Oι ασφαλιστικοί χρόνοι, προσμετρώνται όλοι για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. O χρόνος του στρατού βέβαια προσμετράται πάντα μετά τη συμπλήρωση του 58ου έτος της ηλικίας. O χρόνος ασφάλισης δε στο ΙΚΑ, θεωρείται ως ενιαίος χρόνος και για τον υπολογισμό της σύνταξης.

12/5/2012

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Σας ενημερώνουμε και με παραδείγματα πότε και πως μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη. Πολλοί ασφαλισμένοι θέλουν να μάθουν πότε μπορούν να κάνουν την αναγνώριση αυτή και απαντάμε: α) Όσοι αναγνωρίζουν τους παλαιούς χρόνους του ν. 2084 ( στρατός όλος ο χρόνος, γονική άδεια έως 9 μήνες, εκπ/κή άδεια έως 2 χρόνια, τακτική ανεργία και ασθένεια έως 200 ημέρες την τελευταία 10ετία και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι το 2010, MΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΧΡΙ 31/12/2013 ΑΛΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. Άν δεν το κάνουν στην προθεσμία αυτή, συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις που ισχύουν απο το 2011 και μετά που βέβαια μπορούν να αναγνωρίσουν τους νέους πλασματικούς χρόνους για θεμελίωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όποιος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και με αναγνώριση των χρόνων που αναφέρθηκαν παραπάνω του ν. 2084, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους νέους πλασματικούς χρόνους που θεσπίστηκαν από 1/1/2011 εκτός και αν επιλέξουν να φύγουν με τις νέες διατάξεις. β). όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν από 1/1/2011, μπορούν να το κάνουν όποτε θέλουν με δική τους ευθύνη στους φορείς ασφάλισης και βέβαια πριν την αίτηση συνταξιοδότησή τους λαμβάνοντας υπόψη τους το σημερινό καθεστώς και τις πιθανολογούμενες αλλαγές που εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε όπως καταλαβαίνετε αλλά καλό είναι για όλες τις κατηγορίες να το κάνουν. Σημείωση: όποιος συνάδελφος δεν παρέλαβε το εγχειρίδιο για το ασφαλιστικό, μπορεί να το ζητήσει από την Ομοσπονδία.

8/5/2012

MΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΛΗΓΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Μετά την ενημέρωση των συναδέλφων μας μέσω του νέου ασφαλιστικού οδηγού που έφτασε στα χέρια τους, έχουμε κατακλυστεί από τηλεφωνήματα για διάφορες διευκρινήσεις στις οποίες απαντάμε και είμαστε στη διάθεσή τους. Ένα ερώτημα που πολλοί συνάδελφοι βάζουν αφορά την μειωμένη σύνταξη και εάν σταματάει σε κάποιο όριο ηλικίας.