ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

26/04/2016

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Δείτε τις κύριες διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις συντάξεις όπως καταγράφονται από το σύλλογο εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς απλά επισημαίνουμε κάποια σημαντικά σημεία των νέων ρυθμίσεων.

22/04/2016

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Πάνε και οι τελευταίες μεγάλες και μεσαίες συντάξεις. Γίνονται όλες μικρές και η αριστερή μας συγκυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας. Δείτε με παραδείγματα με τον ανάλογο μισθό τι σύνταξη θα πάρετε μετά από 30, 35 και 40 χρόνια εργασίας. Αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων που υπολογίζονταν στο Η.Α.Ε. (167,8?/μήνα) και θα υπολογίζεται στο 20% των τελευταίων αποδοχών (δπλάσιο και πάνω).

19/04/2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται στο προσχέδιο που κατατέθηκε στο Ε.Σ. και σε σύντομα θα πάει στη βουλή για ψήφιση. Δείτε αναλυτικά τι έρχεται και πόσο δραματικά αλλάζει το τοπίο. Δεν μένει τίποτα όρθιο και παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές λεπτομέρειες. Δεν έχουμε ανατροπές σε ότι είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο μας και στα παραδείγματα με τα νέα πετσοκομμένα ποσά των συντάξεων.

16/04/2016

ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 1.000? ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>>

Πλησιάζει ο χρόνος κατάθεσης και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού αλλά και του φορολογικού που εξοντώνει και φτωχοποιεί μισθωτούς και συνταξιούχους. Η απόφαση και επιλογή θέλει ψυχραμία, περίσκεψη και σωστή μελέτη όλων των δεδομένων κατανοώντας την αβεβαιότητα που βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι είναι στη φάση αποχώρησης με θεμελιωμένα δικαιώματα. Εμείς σας παρουσιάζουμε το περίγραμμα και το τοπίο όσο μπορούμε να το προσεγγίσουμε και ο καθένας αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια.

13/04/2016

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΣΙΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ - ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1.000? ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>>

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα, γιατί μπορεί να είναι και χειρότερα μετά τις περιβόητες << σκληρές >> διαπραγματεύσεις που μας έχει συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση στα ξενοδοχεία και αλλού... Η αγωνία και η αβεβαιότητα είναι στο κατακόρυφο για πολλούς ασφαλισμένους με θεμελιωμένα δικαιώματα, για την επιλογή αποχώρησης που πρέπει να κάνουν πριν ή μετά το νόμο. Οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώθηκαν ακόμα περισσσότερο. Έτσι και στο ασφαλιστικό τα χειρότερα έρχονται με περικοπές από παντού.

26/03/2016

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ;

Δείτε τα τελευταία σενάρια και που θα καταλήξουν οι συντάξεις μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Επειδή το τοπίο είναι απρόβλεπτο ως προς τελικό σενάριο που θα συμφωνηθεί και μετά θα ψηφιστεί από τη βουλή δεν έχει νόημα να αναπαράγουμε συνεχώς τι γράφεται. Όταν καταλήξουν θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε όσο γίνεται αλλά στο δια ταύτα οι συντάξεις όσων αποχωρήσουν μετά την δημοσίευση του νόμου -εκτός απροόπτου- θα είναι μειωμένες ακόμα πάνω από 10% τουλάχιστον.

25/03/2016

Σημαντική απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις των συντάξεων

Θα γίνει σεβαστή ή με νέου νόμους και τερτίπια θα ακυρωθεί; Και το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ανάλογη εξέλιξη αλλά...

08/03/2016

ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΦΟΣΟΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Ενημερωθείτε για το τι πρέπει και μπορείτε να κάνετε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με πλασματικά χρόνια και τι κοστίζουν τώρα και μετά το νόμο εφόσον ψηφιστεί όπως είναι το σχέδιο.

12/02/2016

ΜΕΡΙΚΕΣ... ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

Μερικές... από τις πολλές πτυχές της κατάρρευσης του Ασφαλιστικού αναφέρει ο πρώην Υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης με αφορμή την παρουσίαση του σχετικού βιβλίου του. Καλή είναι η τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά υπάρχει και η Κοινωνική διάσταση. Έχουν σημασία οι αλήθειες που αναφέρει αλλά περισσότερη αξία έχει η αληθινή πτώχευση των συνταξιούχων και η αβέβαιη πορεία του Ασφαλιστικού για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Πάντως το 2001 είχε προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το Ασφαλιστικό με τις γνωστές συνέπειες, που μάλλον πληρώνουμε πιο επώδυνα σήμερα.

14/01/2016

ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΤΑΠ-ΟΤΕ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ H διασταύρωση για τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων και ερμηνειών με το ταμείο είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για όλους πριν αποφασίσετε σε κάθε περίπτωση τι θα κάνετε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ: Όποιος είχε θεμελιωμένο δικαίωμα ( ηλικία και έτη ασφάλισης ή μόνο έτη ασφάλισης) και μπορούσε να αποχωρήσει μέχρι 18/8/2015, μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε χωρίς να επηρεάζεται από τα νέα όρια ηλικίας. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει αίτηση συνταξιοδότησης ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ μέχρι 18/8/2015, είτε έχουν εκδοθεί αποφάσεις είτε όχι δεν επηρεάζονται από τα νέα όρια ηλικίας. ΣΤΡΑΤΟΣ: Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος για το θέμα αυτό υπάρχει σημαντική αλλαγή που έγινε για την αναγνώριση χρόνου του στρατού που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε πλέον μετά τις 19/8/2015 (και όχι όπως πριν μετά τα 58 για θεμελίωση), για τη συμπλήρωση της 35ετίας και με επιπλέον 6μηνα στα 58 ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας όπως περιγράφονται και στα παραδείγματα στο κείμενο. π.χ. με 35ετία χωρίς στρατό ή και με στρατό μετά τις 19/8/2015 και έως 31/12/2015, συνταξιοδότηση στα 58+6 μήνες. με 35ετία το 2016 με πραγματικό χρόνο ή και με στρατό, συνταξιοδότηση στα 59 κ.ο.κ. όπως αναλύονται και τα παραδείγματα στην εγκύκλιο. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ 'Οποιος ενδιαφέρεται να συμπληρώσει με στρατό τα 35 και να αποχωρήσει με προϋποθέσεις του 2015, (58+6) να τρέξει στο ΙΚΑ της περιοχής διαμονής του ή στο ΤΑΠ-ΟΤΕ με αποδεικτικό ή βεβαίωση από τη στρατολογική υπηρεσία του στρατού για το συνολικό χρόνο χρόνο της θητείας και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου με αίτηση αναγνώρισης εντός του 2015... και αν προλάβει μέχρι 31/12/2015 και Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΑΥΤΗ ΕΠΕΙΓΕΙ ΜΟΝΟ για όσους εντός του έτος θα έχουν 35ετία και με στρατό για να συνταξιοδοτιούνται στα 58+ μήνες. Όποιος δεν προλάβει θα το κάνει το 2016 και με τα 35 θα πάει στα 59 κ.λ.π..