ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

4/7/2013

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Παρότι στα ανάλογα θέματα έχουμε τονίσει τι ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων που αποχωρούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας με αναστολή, ΜΟΝΟ για πλήρη σύνταξη, πολλές ασφαλισμένες ρωτάνε αν ισχύει το ίδιο και για την μειωμένη σύνταξη. Στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης απαιτείται να υπάρχει το όριο ηλικίας τουλάχιστον που προβλέπεται το έτος θεμελίωσης για την καταβολή της σύνταξης και δεν δίνεται με αναστολή.

30/5/2013

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΛΕΙ Η Τ τ Ε. - MΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛ-ΤΑ

Μετά τη δημοσίευση του ν.3863/2010, σε κείμενο της ΠΟΣΤ για την πορεία του ασφαλιστικού και των συντάξεων, είχαμε επισημάνει τις δραματικές αλλαγές που έρχονται και την σταδιακή κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (τα κείμενα υπάρχουν στα ανάλογα θέματα), και την ιδιωτικοποίησή της για όσους μπορούν να πληρώνουν. Οι άλλοι στον καιάδα. Η έκθεση της ΤτΕ έρχεται να κάνει διαπιστώσεις και προβλέψεις αλλά ουδόλως ασχολείται με τις αιτίες και τους στόχους. Έτσι αποκρύπτουν την αφαίμαξη των ταμείων από τα αποθεματικά και τις εισφορές τους, την κλοπή με τα δομημένα ομόλογα, τη μη αξιοποίηση της περιουσίας τους, την απαγόρευση από την συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.λ.π. Δεν μας λένε τίποτα για της υπέρογκες εισφορές των εργαζόμενων που πάνε στράφι και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από ανταποδοτικό μετατρέπεται σε αναδιανεμητικό και στο τέλος σε φτωχοποιητικό, μοιράζοντας ότι και εάν έχει το κάθε ταμείο αφού το κράτος το μόνο που εγγυάται βάσει του νόμου Λοβέρδου είναι η βασική σύνταξη των 360? και μάλιστα με τιμές του 2010. Κατά τα άλλα μας προτείνουν μια νέα Ελλάδα ..... Για τους μισθούς πείνας για όσους νέους έχουν μισή δουλειά και το πετσόκομμα των υπολοίπων άχνα, καλά πάνε....

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Πολλοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και πρώην (ΤΑΠ-ΟΤΕ) μας ρωτάνε για την ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων από το ταμείο μας.

22/2/2013

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

Επειδή πολλοί συνάδελφοι ασφαλισμένοι ρωτάνε τι γίνεται στην δυσάρεστη περίπτωση θανάτου συζύγου ασφαλισμένου στο ταμείο μας, σας ενημερώνουμε για το τι ισχύει στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, με την σημείωση ότι μετά την ενοποίηση των ταμείων και πολλών διατάξεων, η διασταύρωση των νέων ρυθμίσεων με το ταμείο μας είναι απαραίτητη για να γνωρίζετε τι δικαιώματα έχετε και τι ενέργειες πρέπει να κάνετε πρωτού αποφασίσετε οτιδήποτε.

7/2/2013

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Επειδή η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 και 40 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α 170) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πλέον, σας κοινοποιούμε την σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου αλλά σε κάθε περίπτωση παρά την ενημέρωση και ανάλυση που κάνουμε η τελική απόφαση και ενέργειά σας πρέπει να ακολουθεί την επίσημη απάντηση των ταμείων γιατί είτε από λάθος στοιχεία είτε από κάποια αλλαγή συμβαίνουν διάφορα. Επαναλαμβάνουμε πως δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις κάνοντας μια αίτηση παραίτησης άρον - άρον χωρίς να ρωτάτε όσους μπορούν να σας δίνουν έγκυρες απαντήσεις όπως είναι και το τμήμα αυτό Ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ. που κατά διαστήματα επαναφέρει και φέρνει στη διάθεσή σας σημαντικά θέματα του Ασφαλιστικού αλλά πρέπει να τα διαβάζετε προσεκτικά και ολόκληρα τα κείμενα.

3/2/2013

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ (ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2011)

Επαναλαμβάνουμε πως ο χαρακτήρας λειτουργίας του SITE της ΠΟΣΤ για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα για την πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων αλλά την απονομή των συνταξιοδοτικών αποφάσεων την κάνουν οι αρμόδιοι φορείς ασφάλισης. Τόσο οι νόμοι όσο και οι εγκύκλιοι περιγράφουν τις ισχύουσες διατάξεις αλλά την τελική εφαρμογή την κάνουν τα ταμεία που έχουν και την αρμοδιότητα και ευθύνη σύμφωνα με το τι ισχύει κάθε φορά γιατί πολλά αλλάζουν συχνά. Η ενημέρωσή μας είναι υπεύθυνη και έγκυρη αλλά ΠΑΝΤΟΤΕ οι ασφαλισμένοι πρέπει να διασταυρώνουν με το ταμείο τους τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους ιδιαίτερα τώρα που η αναγνώριση πλασματικών χρόνων έχει αρχίσει και με πολλές παραμέτρους και λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση και μάλιστα όπως ο χρόνος των παιδιών κ.λ.π. με την υπενθύμιση ότι οι νέοι πλασματικοί χρόνοι ισχύουν μόνο για όσους θεμελιώνουν συντ/κό δικαίωμα μετά το 2011.

1/2/2013

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για ενημερωτικούς και μόνο λόγους και επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτάνε, σας παρουσιάζουμε το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

1/2/2013

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΤΑΜ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν.4093/2012

Η παρακάτω εγκύκλιος αφορά ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ΚΑΙ ΜΌΝΟ και την κοινοποιούμε τόσο για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 1993 όσο και για όσους θέλουν να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, έχουμε ενημέρωση κατά περίοδο σε ειδικές ενότητες στο φάκελλο του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ της ΠΟΣΤ.

25/11/2012

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982 - ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δείτε όλες τις ρυθμίσεις και αλλαγές για τους ασφαλισμένους της περιόδου αυτής με πίνακες και ερμηνείες. Η συνταξιοδότηση μπορεί να γίνει γενικά με τρείς <<τρόπους>>, δυνατότητες όπως ισχύουν. α) Με 15ετία ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και όριο ηλικίας το 60ο έως το 2012 και με 15ετία και το 67ο από 1/1/2013 και μετά. β) Με τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι 31/12/2012, 60 μειωμένη, 65 πλήρης, ή 62 για μειωμένη και 67 πλήρης με την 25ετία από 1/1/2013 και μετά. γ) Πλήρης συνταξιοδότηση εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (35ετία Χ.Ο.Η) για τους πριν το 1983. δ).Ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του όρίου ηλικίας το 55 ή 60 και μετά την 25ετία, για τις γυναίκες για πλήρη ή μειωμένη καθώς το ανάλογα με τη συμπλήρωση του 60ου έτος με 15ετία.

16/1/2013

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Ενημερωθείτε για τον τρόπο εξαγοράς, το κόστος, πόσα και πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και πότε για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

13/1/2013

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ

Επειδή πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να χάνουν λόγω θανάτου τον/την σύζυγό τους, σας ενημερώνουμε τι ισχύει μα βάση την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου για το θέμα αυτό και με βάση τα απαραίτητα δικαιολογητικά να απευθύνεστε στους ασφαλιστικούς μας φορείς.