35ETIA (Χ.Ο.Η.) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982 ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ)

 Με αφορμή τον οδηγό ασφαλιστικού που σας διένημε η Ομοσπονδία, πολλοί συνάδελφοι, παλαιοί ασφαλισμένοι, ρωτάνε τι ισχύει με την 35ετία Χ.Ο.Η. (Χωρίς Όριο Ηλικίας) για τους άνδρες.

Ο πίνακας στην σελίδα 18 περιγράφει αναλυτικά τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την κατηγορία αυτή που είναι η 25ετία για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και το ανάλογο όριο ηλικίας που είναι 60 για μειωμένη και 65 για πλήρη σύνταξη ή την 15ετία στα 65.

Στην τελευταία στήλη αναλύεται η ρύθμιση που υπήρχε και με την αύξηση του χρόνου ασφάλισης- τα γνωστά 6μηνα- ανάλογα με το ποιό έτος κάποιος συμπλήρωνε την 25ετία.

Γίνεται σαφές πλέον, ότι όποιος παλαιός ασφαλισμένος συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης συνολικά σε οποιοδήποτε κύριο ασφαλιστικό φορέα, εκτός του στρατού που προσμετράται μετά την συμπλήρωση του 58ου έτους, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ( Χ.Ο.Η.), Χωρίς Όριο Ηλικίας οποτεδήποτε.

Για τη θεμελίωση σύμφωνα με τον απαιτούμενο χρόνο, προσμετράται όλος ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε κύριο φορέα ενώ η ασφάλιση στο ΙΚΑ εκτός της θεμελίωσης υπολογίζεται και ως ενιαίος χρόνος και για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Για την συμπλήρωση δε του χρόνου αυτού μπορεί να συνυπολογίσει τους χρόνους του ν. 2084/1992 που είναι:

Στρατός, όλος ο χρόνος εφόσον έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας, εκπαιδευτική άδεια μέχρι 2 έτη, άδεια ανατροφής παιδιών(9 μήνες), επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία ανά κατηγορία.

Τούς χρόνους αυτούς πρέπει κάποιος να τους αναγνωρίσει -κυρίως οι γυναίκες-  τό έτος που θεμελιώνει με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα -άμεσα δηλ.- και να μη περιμένει την καταληκτική ημερομηνία αναγνώρισης που είναι η 31/12/2013 για τους χρόνους αυτούς.

Να σημειώσουμε εδώ πως εάν κάποιος παλαιός ασφαλισμένος δεν κάνει χρήση των χρόνων αυτών, μπορεί να αναγνωρίσει τους νέους πλασματικούς χρόνους αργότερα και πρίν την αίτηση συνταξιοδότησης, που ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1 2011 και φεύγει ασφαλώς με τις νέες προύποθέσεις και τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν έκτοτε και περιγράφονται στον οδηγό ασφαλιστικού που έχετε στα χέρια σας ή μπορείτε να διαβάσετε στο site της Π.Ο.Σ.Τ. , Ασφαλιστικό.