ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ

1943

Πεθαίνει ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα και με τη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση εθνικής αντίστασης, παρά την ισχυρή παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλει το «Ηχήστε οι σάλπιγγες» και το συγκεντρωμένο πλήθος ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο.

 

Ακόμη σαν σήμερα:

Το 1861 με αίμα βάφονται οι διαδηλώσεις στη Βαρσοβία. Οι Πολωνοί διαδηλωτές ζητούν την ανεξαρτησία της χώρας από την Ρωσία. Ο ρώσικος στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πολλούς από αυτούς.

Το 1900 ιδρύεται στην Αγγλία το Εργατικό κόμμα, από τα εργατικά Συνδικάτα και από αριστερούς πολιτικούς φορείς. Η αρχική του ονομασία είναι «Συνέδριο Εργατικής Αντιπροσωπείας».

Το 1933 εκδηλώνεται φωτιά στο Ράιχσταγκ. Ο εμπρησμός στη Γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, «φορτώθηκε» από τους Ναζί στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα.