Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ

Το μήνυμα στροφής στο ταμπλό της εσωτερικής πολιτικής, έδωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στους μήνες που ακολουθούν», τόνισε, «θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα με τέσσερεις στόχους»: 

·        Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

·        Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.

·        Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα.

·        Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης.

Μετά τα λόγια λοιπόν και την επιτευχθείσα συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, σειρά έχει η διακυβέρνηση της χώρας, το στίγμα της οποίας έβαλε ο Πρωθυπουργός, όπου τα τρέχοντα και χρόνια προβλήματα περισσεύουν. 

Και είναι οξύτατα τα προβλήματα για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία, καθώς η «ασφυξία» που προκαλείται από τις δανειακές υποχρεώσεις και τη συνεχή καθοδική πορεία των εσόδων, δημιουργούν πρόβλημα στη ρευστότητα των ταμείων και διευρύνουν συνεχώς το δημοσιονομικό κενό. 

«Ήδη ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας», δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

Την ώρα λοιπόν, που τα ταμειακά αποθέματα λιγοστεύουν και οι ξένοι εταίροι μας φροντίζουν καθημερινά  με δηλώσεις τους να εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και να ασκούν πιέσεις, η Κυβέρνηση έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές φωνές που ασκούν κριτική και την αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», η Κυβέρνηση βρίσκεται:

«Υπό τη διπλή πίεση της έλλειψης ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αλλά και των εσωκομματικών αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν η τετράμηνη παράταση να έλθει προς έγκριση στη Βουλή». 

Και μέσα σε αυτό το κλίμα έχουμε σήμερα και την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα που διοργανώνει το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τη συμφωνία παράτασης και ζητώντας ρήξη με τους δανειστές.