Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ

«Το ραντεβού της Ελληνικής Κυβέρνησης με την ….πραγματικότητα».

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμφωνία  4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης 24 Φλεβάρη.

Μετά από ένα μήνα περίπου σύγκρουσης και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καταλήξαμε στην επικύρωση του κειμένου των μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τι κατέδειξε η μέχρι τώρα πορεία;

Υπάρχουν οι νικητές και οι χαμένοι;

Κάποιοι μίλησαν για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» για την Ελλάδα.

Σίγουρο είναι, ότι η Ελλάδα δεν έκανε τα αποφασιστικά εκείνα βήματα για να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Όπως σίγουρο είναι, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με αξιοπρέπεια, ανέδειξε το ελληνικό ζήτημα, έθεσε επί τάπητος την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας, «ανάγκασε» τον παγκόσμιο τύπο, διεθνείς προσωπικότητες και ισχυρούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο να ασχοληθούν με τη χώρα μας, συστράτευσε σε διαδηλώσεις συμπαράστασης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου και προπαντός, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ακούστηκε η φωνή μας, έστω και αν αυτή χαμήλωσε στη συνέχεια.

Και μπορεί επί της ουσίας να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτά που πέτυχε η τωρινή Κυβέρνηση από την προηγούμενη, υπάρχει όμως διαφορά σε επίπεδο εντυπώσεων και συμβολισμών. Γιατί είναι η πρώτη φορά που κάποιος ηγέτης τόλμησε να αμφισβητήσει την Ευρώπη της λιτότητας και τη γερμανική ηγεμονία.

Και παράλληλα εκείνο που κέρδισε η Κυβέρνηση, είναι μια πίστωση χρόνου, για να μπορέσει να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Δόθηκε στην Ελλάδα μια χρονική «ανάσα» τεσσάρων μηνών χωρίς απειλές, θέτοντας όμως οι εταίροι μας την προϋπόθεση να μην υπάρξουν από την πλευρά της Κυβέρνησης μονομερείς ενέργειες που θα ανατρέπουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Υπάρχει λοιπόν από την Κυβέρνηση μια ευχέρεια κινήσεων για να αποκτήσει η χώρα τη δημοσιονομική ευχέρεια για να διορθωθούν, έστω και εν μέρει, λάθη και αδικίες της προηγούμενης 5ετίας, για να αποκατασταθεί, έστω σε κάποιο βαθμό, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, για να κάνουμε εν τέλει «αυτά που αποφύγαμε να κάνουμε ως χώρα από το Μάη του 2010 μέχρι σήμερα», όπως, χαρακτηριστικά, τονίζουν και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ωστόσο, όπως αναλύεται σε άρθρο των Financial Times, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία, είναι μεγάλοι, καθώς υπάρχει το πρόβλημα «της κάλυψης των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών».

Με λίγα λόγια πρέπει να επιλυθεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται για τη χώρα μας μέχρι να γίνει η όποιας μορφής αξιολόγηση του προγράμματος για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δις ευρώ.

Γιατί, όπως ανέφερε και ο Μάριο Ντράγκι: «Τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων, τα οποία επιστρέφονται μέσω των εθνικών τραπεζών, δεν μπορούν να αποδοθούν στην ελληνική πλευρά, παρά μόνο εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι του πέμπτου ελέγχου».

Σχολιάζοντας, σε κύριο άρθρο της, τη συμφωνία η New York Times, υπογραμμίζει:

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν μια ενδεχόμενη καταστροφή παρατείνοντας για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Δεν έλυσαν, ωστόσο, κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που ισοπέδωσαν την οικονομία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης» και συμπληρώνει: «η εναλλακτική λύση θα ήταν να χρεοκοπήσει η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Η Ελλάδα θα υπέφερε σίγουρα, αλλά δεν θα ήταν η μόνη».

Ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας εκτιμά ότι: «τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τώρα περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία μιας συμφωνίας που θα τονώνει την οικονομία της Ελλάδας και θα μειώνει τον περιττό πόνο του λαού της. Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε υποχωρήσεις και από τα δύο μέρη, κάτι που δεν είναι εγγυημένο. Οι πιστωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χαλαρώσουν τους όρους δανεισμού και οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναμορφώσουν την οικονομία, όπως έχουν υποσχεθεί».

Και επειδή η συμφωνία για να προχωρήσει, θα πρέπει να έχει και τη αποδοχή των βουλευτών της Κυβέρνησης, χθες είχαμε τη «μαραθώνια» συνεδρίαση – διάρκειας 11ωρών!! – της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου επικράτησε έντονος προβληματισμός, καθώς μπορεί να έληξε με υπερψήφιση της συμφωνίας για παράταση της δανειακής σύμβασης, ωστόσο 5 βουλευτές την καταψήφισαν, ενώ αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 30 βουλευτές, επέλεξαν να μην βρίσκονται στην αίθουσα συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Χθες το βράδυ εξάλλου είχαμε και την πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η οικονομική πολιτική, καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, όπως έχει διαφανεί και από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σε ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε αργά χθες το βράδυ – μέσω ανάρτηση του στο twitter – να δώσει το στίμα: «προχωράμε το κυβερνητικό έργο, εξειδικεύουμε τις μεταρρυθμίσεις. Ισχυροποιήσαμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ» έγραψε.