Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ

Εγκρίθηκε νωρίς χθες  το απόγευμα - μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup –η λίστα με τις προτάσεις που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τους ομολόγους του.

Με ανακοίνωση του το Eurogroup έδωσε λοιπόν και επισήμως το «πράσινο φως» επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.».

Επιπροσθέτως τονίζεται ότι κατόπιν συμφωνίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης « δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα, έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή.».

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι παρά την τελική έγκριση  των προτάσεων από το Eurogroup, σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εξειδίκευση των μέτρων εξέφρασε το ΔΝΤ μέσω της επιστολής που απέσειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που χαρακτήρισε τη λίστα ως «σημείο εκκίνησης» για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα ξένα ΜΜΕ αποτιμούν ότι την επομένη της συμφωνίας αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα, ενώ πολλά ΜΜΕ στη χώρα μας κάνουν λόγο για «πρόωρο τέλος» του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης που βάζουν οι εταίροι.

Ο χρόνος θα δείξει….

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ερχόμενο τετράμηνο θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία Κυβέρνησης και χώρας, καθώς υπάρχει η δύσκολη φάση της «εξιδείκευσης» των όσων αναφέρονται στη λίστα και των «καυτών» θεμάτων,  όπως αυτά εκπονήθηκαν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία.

Και αυτά έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως το φορολογικό –παράμετρος του οποίου είναι και τα κόκκινα δάνεια – το ασφαλιστικό και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συντάξεις, οι απολυμένοι, ο κατώτατος μισθός, η ανεργία.

Ίδωμεν.

Αυτά που σίγουρα πάντως έχει κερδίσει ή Ελληνική πλευρά είναι κάποιες εβδομάδες διαπραγμάτευσης και η αλλαγή των όρων εποπτείας του προγράμματος.

Και ίσως την πραγματική εικόνα  της επόμενης μέρας να δίνει η δήλωση του Carsten Brzeski, του επικεφαλής οικονομολόγου της ING στη Φρανκφούρτη.

"Ανακωχή κάναμε, αλλά όχι συμφωνία ειρήνης. Το μείζον ερώτημα του πώς θα λυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναβλήθηκε".