Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ευελιξία, στράτευση και αντοχή μπορούμε να αφήσουμε το αποτύπωμα της προόδου στις συνειδήσεις στην κοινωνία και στην πατρίδα και γι αυτό αξίζουν όλοι οι κόποι και όλες οι θυσίες. Από Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων». Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 28 Φλεβάρη και έδωσε το μήνυμα εκκίνησης του κυβερνητικού έργου. 

Σήμερα λοιπόν ξεκινά το κυβερνητικό έργο, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια. 

Ενός κυβερνητικού έργου με πολλά μέτωπα ανοικτά και με τη χώρα να τελεί υπό ασφυκτική πίεση, λόγω των δανειακών της υποχρεώσεων ως τα τέλη Μαρτίου, ύψους 6,95 δις. ευρώ. 

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο, έτσι όπως μετέφεραν στη Realnews κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα θα στραφούν εναντίον της αν η Κυβέρνηση αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει. 

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση - προειδοποίηση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times:

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να κερδίσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση ενόψει των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου»

Και συνέχισε: «Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα πριν ακόμη τελειώσει ολόκληρη η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε αυτά, τότε κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, ίσως υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση» δίνοντας και μια νότα αισιοδοξίας.

 «Θα στύψουμε την πέτρα, αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας και θα το κάνουμε», απάντησε η Κυβέρνηση, δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press τόνισε: «δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δε θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ».

Την ίδια ώρα, κάποια ξένα ΜΜΕ συνεχίζουν να επενδύουν στο φόβο και την καταστροφολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα Telegram που «ανακάλυψε» τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας, τις νέες δραχμές που απεικονίζουν τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Οδυσσέα Ελύτη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Παπανικολάου.

Κατά τα λοιπά είχαμε την Κυριακή και την εκλογή του νέου Γραμματέα της Κ.Ε  του ΣΥΡΙΖΑ του Τάσου Κορωνάκη, μέσα από ψηφοφορία,  η οποία κατέγραψε τις «ανοιχτές πληγές» που άφησε η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους.