ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΗ

1849 Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτη, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδης. 

1899 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της  μεταπολίτευσης (1975). 

1907 Έπειτα από επεισοδιακές δημοτικές εκλογές, δήμαρχος Αθηναίων επανεκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης, με 10.694 ψήφους έναντι 8.415 του αντιπάλου του, Άγγελου Πυρρή.

1913 – Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Ελευθερώνεται η Δράμα από τον ελληνικό στρατό και υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται στους Γερμανούς, στην Άμφισσα. Στη μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες, οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.α.). Την ίδια μέρα το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού. 

1944 Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1991: Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύεται και επισήμως. Οι έξι χώρες-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας υπογράφουν πρωτόκολλο, που επικυρώνει την πλήρη διάλυση της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε το 1955.