ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΗ

1381

Ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία. Οι εξεγερμένοι χωρικοί μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά Ριχάρδου Β΄.  Απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων.

Ο στρατός κινήθηκε εναντίον τους και κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική ιστορία.

1866

ψηφίζεται η 14η αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει "αστικά δικαιώματα" για τους μαύρους.

1904

πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.

1911

γεννιέται ο Λουίς Αλβάρεζ, Αμερικανός επιστήμονας που κέρδισε το 1968 το Νόμπελ Φυσικής.

1938

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία. Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση Νταλαντιέ, που μεταξύ άλλων επιθυμούσε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που παράγονταν στις περιοχές όπου κατείχαν οι φασίστες του Φράνκο, αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων, συνδράμοντας έτσι σημαντικά στην ήττα της Δημοκρατικής Ισπανίας.

1950

στη Νότια Αφρική, οι λευκοί βουλευτές, που αντιπροσώπευαν το 20% του πληθυσμού, ψηφίζουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας σε περιοχές λευκών και μαύρων.

1977

πεθαίνει ο Γεώργιος Κοτζιάς, διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής, με σημαντικό έργο στην καταπολέμηση του «Πάρκινσον» και του καρκίνου.