ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΗ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Στις 10 του Ιούνη του 1944 έγινα ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Οι Γερμανοί καταστρέφουν το Δίστομο.

Ήταν το πρωί της 10ης Ιούνη του 1944, όταν μια γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα.

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, οι αντάρτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού πρώτα σκότωσαν 6 Γερμανούς και τραυμάτισαν άλλους 15.

Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι ο ΕΛΑΣ είχε ειδοποιηθεί από τους κατοίκους του Διστόμου και αποφάσισαν να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.

Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

 

Ακόμη σαν σήμερα:

323 π.Χ: Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς των Μακεδόνων και ο μεγαλύτερος, ίσως, στρατηλάτης όλων των εποχών.

 

Η μεγάλη πορεία του Αλέξανδρου ξεκίνησε την άνοιξη του 334 π.Χ,  

50.000 πεζοί και 6.000 ιππείς ήταν η αρχική δύναμη του.

Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος με στήθος. Οι Πέρσες δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο. Εκεί υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.

Την άνοιξη του 333 π.Χ, μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη στην Ισσό (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν.

Ο Αλέξανδρος έγινε κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου. Κατέλαβε τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία.

Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου όρισε να χτιστεί η πόλη του, η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.

Στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. συνάντησε νέο πολυάριθμο περσικό στρατό.. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε και οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας - Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο.

Ολόκληρη η Περσία είχε κατακτηθεί.

Οι πολλές όμως διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, του Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή κατά άλλους 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

1877 Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

1990: Αποφυλακίζεται ο Νέλσον Μαντέλα μετά από 27 χρόνια στη φυλακή.