ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΝΗ

Σαν σήμερα στις 6 Ιούνη του 1943 εκτελέστηκε στο Νεζερό  Λάρισας, από απόσπασμα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής, ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο πρώτος γραμματέας του ΚΚΕ, ηγετική φυσιογνωμία του τροτσκιστικού κινήματος πρωτοπόρος διανοούμενος και μεγάλος επαναστάτης.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος, γεννήθηκε στις 10 Μάρτη του 1900 στη Θήβα.

Αν και γόνος αστικής οικογένειας, έγινε πολύ γρήγορα αρνητής της τάξης του.

Το 1919, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής επιστρατεύτηκε στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Συγκρότησε μαζί με άλλους στρατιώτες οργανωμένους πυρήνες και εκδίδει την εφημερίδα Ερυθρός Φρουρός, ενάντια στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. 

Με την επιστροφή από το μέτωπο, σε ηλικία μόλις 24 ετών, τον Δεκέμβριο του 1924, ο Παντελής Πουλιόπουλος εκλέγεται γενικός γραμματέας στο Γ' Έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο πρώτος γραμματέας του κόμματος.

Μετά την άνοδο του Στάλιν στην ΕΣΣΔ, γρήγορα έρχεται σε ρήξη με τους σταλινικούς, καθώς διαβλέπει ότι  με την δράση τους γρήγορα θα «γίνουν οι νεκροθάφτες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος» και παραιτείται από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Προσχωρεί μαζί με τον Τρότσκι στη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση.

Για την επαναστατική δράση του και τις ιδέες του κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές.

Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, το 1938 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Ακροναυπλία. Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, τον παραδίνουν στους κατακτητές, οι οποίοι στη συνέχεια τον μεταφέρουν στις φυλακές Αβέρωφ και τέλος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα μέχρι την εκτέλεση του.

Ήταν μόλις 43 χρονών. Μόνο έτσι μπορούσαν να σταματήσουν τη δράση του.

 

Ακόμη σαν σήμερα γεννήθηκε το 1931 η Κική Δημουλά, Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.

Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε Ποτέ, το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2009 της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της και το 2010 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου.

 

Το 1944 Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που έκρινε κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.