ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΗ

Σαν σήμερα το 1992 «έφυγε» ο Νίκος Γκάτσος

Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων και ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.

Γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου.

Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και την αδερφή του και  έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.

Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε όσο ζούσε είναι η ποιητική σύνθεση "Αμοργός" (Αετός, 1943), η οποία θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού υπερρεαλισμού με τεράστια επίδραση στους νεότερους ποιητές.

Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου, ωστόσο, είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι συνθέτες μελοποίησαν στίχους του («Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η Μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα, μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου», «Η νύχτα», «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», «Αντικατοπτρισμοί», «Το κατά Μάρκον», «America, America», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Πάει ο καιρός» κ.ά.

«Έγραψε μοναδικά τραγούδια. Όλα τα ακριβά στοιχεία της ποίησής του τα ’κανε στίχους που κινητοποίησαν τη ναρκοθετημένη νεοελληνική ευαισθησία, “έτσι καθώς κοιμόταν αναίσθητη” μες στην απέραντη αισθηματολογία των στιχουργών και των επιθεωρησιογράφων», έγραψε  ο Μάνος Χατζιδάκις για τον Νίκο Γκάτσο.

Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

 

Ακόμη σαν σήμερα:

 

1942: Στο Άουσβιτς 1.500 Εβραίοι εκτελούνται στους θαλάμους αερίων.

 

1453 ΚωνσταντινούποληΜεγάλη επίθεση τού Μωάμεθ πραγματοποιείται με δύναμη 50.000 ανδρών τα μεσάνυχτα. Ο αυτοκράτορας δεν ακολουθεί προτροπή ανθρώπων τού περιβάλλοντος του να εγκαταλείψει την Πόλη.

 

1821 Η μάχη τού Βαλτετσίου. Ο Κεχαγιάμπεης τής Τριπόλεως επιτίθεται με 12.000 άνδρας εναντίον των υπό την αρχηγία τού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ωχυρωμένων εις τό Βαλτέτσι Ελλήνων. 

« Ο Κολοκοτρώνης, μετά το πέρας αυτής, ωμίλησε δακρύων πρός τούς νικητάς καί είπε ότι η ημέρα εκείνη έπρεπε νά καθαγιασθή διά γενικής νηστείας καί η επέτειός της να εορτάζεται εις αιώνας τών αιώνων «έως ού στέκει τό Έθνος, διότι ήτο η ελευθερία τής πατρίδος».

 

1942. Ο αξιωματικός τού στρατού Στέφανος Σαράφης προσχωρεί στο Ε.Α.Μ. και διορίζεται στρατιωτικός αρχηγός τού επιτελείου του Ε.Λ.Α.Σ.