ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968,  δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσσί, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν μαζί με τους συνεργάτες του, ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, ηγέτης των Αφροαμερικανών και εφημέριος, που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό.

Ήταν μόλις 39 χρονών.

Ο Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929.

Από πολύ νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων, στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Το 1963 στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, οι μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις που οργάνωσε αντιμετωπίστηκαν με βία, σκύλους και πυροσβεστικές αντλίες από την αστυνομία. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η παγκόσμια ενασχόληση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σύλληψή του, στις 16 Απριλίου.

Στις 28 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, εκφώνησε τον περίφημο λόγο του "Έχω ένα όνειρο", σε μια ειρηνική συγκέντρωση, στην Ουάσινγκτον, παρουσία 250,000 ανθρώπων όλων των φυλών.

Το Δεκέμβριο του 1964, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Στις 3 Απριλίου του 1968 (μια ημέρα πριν από το θάνατό του) έδωσε τον τελευταίο του λόγο: Έφθασα στην Κορυφή του Όρους. Μέχρι και εκείνη την ημέρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτελούσε τον "πιο επικίνδυνο νέγρο της χώρας" για τη CIA και το FBI.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Κινγκ, ο Καρλ Ουέντελ Χάιμς έγραψε για τον Κινγκ το ποίημα "Ο άβολος ήρωας". Ο Κινγκ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, μετά το θάνατό του.

H 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λόυθερ Κινγκ Τζούνιορ και αποτελεί εθνική εορτή των Η.Π.Α.

Ακόμη σαν σήμερα:

Το 1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

ΤΟ 1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που θα διεξάγει γνήσιες εκλογές.