ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΗ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε αυτό ορίζονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.

Ακόμη σαν σήμερα:

Το 1900 Γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος μια μεγάλη προσωπικότητα του μαρξισμού και του τροτσκιστικού κινήματος. Σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνών και μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες. Επαναστάτης και υπέρμαχος της ελευθερίας των λαών ανέπτυξε έντονη αγωνιστική δράση. Ήταν ο πρώτος Γραμματέας του ΚΚΕ σε ηλικία μόλις 24 χρονών. Διαγράφεται από το Κόμμα για την κριτική του στο Στάλιν το 1927. Το 1934 συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Για τις ιδέες του και τη δράση του συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τις δικτατορίες του Πάγκαλου και του Μεταξά σε πολύχρονες φυλακίσεις και στέλνεται στην εξορία, Το 1943 οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τον Πουλιόπουλο μαζί με άλλους 105 αγωνιστές στο Νεζερό. Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το 1905 Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το 1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού». που θα  «συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων».

Το 1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του «Παναθηναϊκού» και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία.