ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΗ

1910

Η αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ.

Ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αγρότες ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Στο Κιλελέρ οι κολίγοι, που επιχειρούν να επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό αγροτική συγκέντρωση στη Λάρισα  αντιμετωπίζονται με βία. Ο διευθυντής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων ζητά από τον αξιωματικό στρατιωτικής δύναμης, να αντιμετωπίσει ένοπλα τους αγρότες.  Δύο από τους αγρότες, ο Αθ. Νταφούλης και ο Αθ. Μπόκας, πέφτουν νεκροί. Πολλοί αγρότες τραυματίζονται. Το αίμα έβαψε τον κάμπο.

Το ίδιο γίνεται και στο σταθμό Τσουλάρ, όπου κι εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κολίγοι για το συλλαλητήριο. Οι τσολιάδες πυροβολούν και πάλι. Δύο ακόμη αγρότες σκοτώνονται και πολλοί άλλοι τραυματίζονται.

Η είδηση της αιματοχυσίας δεν άργησε να φτάσει στους συγκεντρωμένους στη Λάρισα. Οι σκλάβοι της γης διαμαρτύρονται, φωνάζουν εναντίον των δολοφόνων, ζητούν γη και δικαιοσύνη. Οι δυνάμεις καταστολής χτυπούν στο ψαχνό. Χύνεται και πάλι αίμα, γίνεται μάχη σώμα με σώμα.

Μετά το μακελειό της 6ης Μαρτίου του 1910 η κυβέρνηση του Στ. Δραγούμη οργάνωσε δίκες κατά των αγροτών. Οι κατηγορούμενοι, όμως, αγρότες αθωώθηκαν. Ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη σαν σήμερα:

Το 1921 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 14 Μάρτη παρά την κήρυξη επιστράτευσης των σιδηροδρομικών. Συλλαμβάνονται 1.500 απεργοί, 580 στέλνονται στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ενώ 38 καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα.

Το 1942 Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου κατεβαίνουν σε 4ήμερη γενική απεργία με οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Η απεργία μετατράπηκε σε ανοιχτή εθνικοαπελευθερωτική εκδήλωση με συνθήματα κατά των κατακτητών.

Είκοσι χρόνια χωρίς την Μελίνα. Το 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη. Γυναίκα σύμβολο, ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας και κορυφαία αγωνίστρια της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Τα λόγια της, "Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα", όταν πληροφορήθηκε ότι η χούντα της στέρησε την Ελληνική υπηκοότητα, θα μείνουν στην ιστορία, όπως και η ίδια η Μελίνα "η τελευταία Ελληνίδα θεά", όπως την αποκάλεσαν.

Το 1475 Γεννιέται ο μεγάλος Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελος. Ανάμεσα στα γνωστότερα έργα του, η Καπέλα Σιξτίνα και η «Πιέτα» (Αποκαθήλωση).

Το 1928 γεννιέται ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες ο βραβευμένος με Νόμπελ το 1982, Κολομβιανός συγγραφέας. Το έργο του «Εκατό χρόνια μοναξιάς» είναι από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.