ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ

1973 

4000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής σχολής. Από την ταράτσα του κτιρίου φωνάζουν συνθήματα, ρίχνουν χειρόγραφες προκηρύξεις και καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. «Κάτω η χούντα», «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Ελλάς, Ελλήνων φυλακισμένων» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν.

Από τις 7 το απόγευμα αρχίζουν να συγκεντρώνονται γύρω από τη Νομική εκατοντάδες πολίτες εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους φοιτητές. Η αστυνομία διαλύει βίαια τους συγκεντρωμένους. Όμως ο κόσμος ξανασυγκεντρώνεται στην οδό Ακαδημίας.

Η κατάληξη λήγει το βράδυ της επόμενης μέρας. Οι φοιτητές αποχωρούν με την κάλυψη των χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια των οποίων τραυματίζονται και συλλαμβάνονται πολλοί φοιτητές και διαδηλωτές.

Η κατάληψη της Νομικής δεν ήταν μόνο η πιο μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση, ήταν η απαρχή της πολιτικοποίησης και της μαζικοποίησης των αντιδικτατορικών αγώνων.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Νοέμβρη, για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο είχε αρχίσει….

 

Ακόμη σαν σήμερα:

Το 1848 οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», τη Βίβλο – όπως ονομάστηκε- του Κομουνισμού. 

Το 1965 δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ), που υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.