ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

1883

Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης.

Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος ,φιλόσοφος και πολιτικός, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τεράστιο σε όγκο, αλλά και ευρύτητα έργο.

Είναι ο πιο μεταφρασμένος παγκοσμίως σύγχρονως Έλληνας συγγραφέας.

Έργα του, ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ασκητική» κ.ά.

Τρεις φορές προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ.

Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες.

Το 1925 έως το 1929 ταξιδεύει στην ΕΣΣΔ, τη δεύτερη φορά με πρόσκληση της κυβέρνησης για τα δεκάχρονα της Επανάστασης. Εκεί θα γνωρίσει τον Μπαρμίς, τον Ιστράτι και τον Γκόρκι. Με τον Ιστράτι θα ταξιδέψουν στη χώρα των Σοβιέτ.

Ο Καζαντζάκης θα φέρει τον Ιστράτι στην Αθήνα για να τον γνωρίσει στο ελληνικό κοινό. Στις 11 Γενάρη του 1928, ο Καζαντζάκης και ο Ιστράτι θα μιλήσουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» υπέρ της ΕΣΣΔ. Οι ομιλίες προκαλούν διαδήλωση και ο Καζαντζάκης με τον Γληνό απειλούνται με μήνυση ως διοργανωτές.  

Μετά τον πόλεμο ο Καζαντζάκης εξορίστηκε στη Μακρόνησο, ενώ τη δεκαετία του 1950 τα έργα του δέχθηκαν την μήνιν της Εκκλησίας.

Πέθανε στις 26/10/1957.

Και αντί επιλόγου κάποια από τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη:

«δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει»

«ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Σαν σήμερα το 1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) συστήνει έκτακτα στρατοδικεία για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως ο Πουλιόπουλος, ο Μάξιμος, ο Σκλάβος, ο Μοναστηριώτης, ο Νικολινάκος, ο Φίτσος κ.ά.).

Το 1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Άγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης.

Το 1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

Το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από το Βασιλιά Παύλο, μετά το θριαμβευτικό 52,81% που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.