ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - ΤΡΊΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Η ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός και η αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά  μας προκαλούν έντονη ανησυχία.

Για τους λόγους αυτούς οδηγηθήκαμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, όπου, μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:  

1.     Άμεση ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία.

2.     Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός σχεδίου συνολικής αναδιοργάνωσης του  Οργανισμού (Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο  ΕΛΤΑ 2017 -2021), όπως αυτό ρητά αναφέρεται στους όρους της Κοινής Συμφωνίας Πλαίσιο, του Ιουλίου του 2017.

3.    Διαπιστώνουμε ότι, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που ήδη βρίσκονται στο Υπερταμείο, έχουν όλα τα σημαντικά ζητήματα ανοιχτά με ότι αυτό συνεπάγεται. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και αβεβαιότητα, τόσο  για την εταιρεία, όσο και για τους εργαζόμενους της, που, αν δεν αποσαφηνιστούν σύντομα, θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες και αντιδράσεις.

4.   Τα ΕΛΤΑ κινδυνεύουν να ενταχθούν ανά πάσα στιγμή στο Κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005 στερώντας τους το δικαίωμα να σταθούν στον ανταγωνισμό. Η πιθανή πλέον πλήρης ένταξη τους στο Κεφάλαιο Α’ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στη λειτουργία του Οργανισμού και αν δε ληφθεί άμεσα πολιτική απόφαση για το θέμα ο όμιλος ΕΛΤΑ οδηγείται σε κατάρρευση. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση της εκκρεμότητας.

5.   Σε ότι αφορά την Καθολική Υπηρεσία, να καταβάλεται στα ΕΛΤΑ το σύνολο του επαληθευμένου κόστους της αποζημίωσης. Να σημειωθεί δε ότι, παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες και δεσμεύσεις, τα ΕΛΤΑ δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

6.   Να λυθεί άμεσα το ζήτημα των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου ΕΛΤΑ, που απειλεί με «λουκέτο» την Εταιρεία, με δεδομένο ότι, αυτό δεν έχει προκύψει από κακή επιχειρηματική λειτουργία, αλλά, από ευθεία παρέμβαση του Κράτους εναντίον του Οργανισμού, που του στέρησε 220 εκατομμύρια περίπου από τα ίδια κεφάλαιά του.

7.     Πέρα  από τα παραπάνω σημεία στρατηγικής,  καταγράφουμε το σύνολο των επιχειρησιακών ζητημάτων, που θα αποτελέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδικάτου για την βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων Υπουργείων,  των κομμάτων, των Βουλευτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, του  μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Τύπου και των εργαζομένων.

Επίσης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το πλαίσιο δράσεων και κινητοποιήσεων:

1.    Αποστολή εξωδίκου στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων υπό τη μορφή απεργίας διαρκείας των διανομέων στις Μονάδες Διανομής όπου επιχειρείται η υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ της εταιρείας για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διανομής.

2.     Απεργιακές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, 24ωρες απεργίες, 48ωρες απεργίες, απεργία διαρκείας, απεργίες ανά Κλάδο, Περιφέρεια, Υπηρεσιακή Λειτουργία και Έργο).

3.     Παροχή πλήρους νομικής - οικονομικής και συνδικαλιστικής κάλυψης σε όλους τους συναδέλφους απέναντι στην αυθαιρεσία της Διοίκησης, είτε εργάζονται στη διανομή και καλούνται να εφαρμόσουν τις εντολές, είτε έχουν διοικητική θέση και καλούνται να ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις και να επιβάλλουν ποινές.

4.     Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, αρχίζοντας από τη Δυτική Ελλάδα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζόμενων και κλιμάκωση τους σε όλη την Ελλάδα.

5.     Κεντρική Συνέντευξη Τύπου, εφ όλης της ύλης, στην  Αθήνα.

6.     Κεντρική συγκέντρωση όλων των εργαζομένων της χώρας στην Αθήνα και ταυτόχρονη κήρυξη Πανελλαδικής Απεργίας.

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Απέναντι στην «αδυναμία» της Διοίκησης να δώσει λύσεις στα φλέγοντα για τον Οργανισμό ζητήματα, απέναντι  στον αυταρχισμό και τη αδιαλλαξία και στη συστηματική άρνηση τους για πραγματικό διάλογο, παίρνουμε, για ακόμη μια φορά, την υπόθεση Ταχυδρομείο στα χέρια μας. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. 

Όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουμε μάθει, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, να αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε όρθιο το Ταχυδρομείο, για να διασφαλίσουμε την προοπτική κα την ύπαρξη του.  

Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Το Ταχυδρομείο είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση ζωής και δεν θα το αφήσουμε στα χέρια άλλων.

Σας καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ