ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Συνεδρίασε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
 
-         Ενημέρωση
-         Τελευταίες εξελίξεις
-         Αποφάσεις.
 
Στην έναρξη της συνεδρίασης παραβρέθηκε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Αθανασίου Ηλίας, ο οποίος στην σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε αφενός μεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν, εδώ και 190 χρόνια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα στην κοινωνία και αφετέρου στα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.
 
Έκανε λόγο για εξορθολογισμό του κόστους της εταιρείας για εκμετάλλευση των μεγάλων δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που έχει ο Οργανισμός για γρήγορες ενέργειες και αποφάσεις για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
 
Εμείς από την πλευρά μας καλωσορίζουμε τη νέα Διοίκηση, έχουμε θετική διάθεση απέναντι τους, προσβλέπουμε στη συνεργασία και στη συνεννόηση και θα είμαστε δίπλα τους, σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του Ταχυδρομείου.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός.
 
Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί η ασυνέπεια του κράτους στην καταβολή των οφειλών του, τα λάθη, η αδυναμία και οι παραλείψεις της απερχόμενης Διοίκησης, η στοχευμένη απαξίωση του Οργανισμού σε κρίσιμες επιχειρησιακές δράσεις, σε συνδυασμό με τον ανελέητο πόλεμο των ανταγωνιστικών συμφερόντων, έχουνε φέρει τα ΕΛΤΑ στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.
 
Μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε ότι μας αναλογεί να ανταποκριθούμε και να συμβάλουμε σε κάθε επίπεδο και με κάθε δυνατό τρόπο, για ακόμη μια φορά.
Γιατί πέρα από τις σοβαρές απειλές που απειλούν την ίδια την υπόσταση μας, υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
 
Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για εμάς είναι:
 
-         Καθολική Υπηρεσία
 
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν τη μοναδική παρουσία του κράτους σε κάθε γωνιά της χώρας, απομακρυσμένη, παραμεθόρια, δύσβατη, στα εκατοντάδες κατοικημένα νησιά, με ένα εκτεταμένο δίκτυο, περίπου 1.420 καταστημάτων και πρακτορείων και 3.500 ταχυδρομικών διανομέων και καλύπτουν με ποιότητα και χαμηλές τιμές τις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.
 
Τα ΕΛΤΑ είναι ο μοναδικός φορέας Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών μέχρι το 2028 και παράλληλα προσφέρουν πάνω από 25 Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).
 
Η υποχρέωση του κράτους για την κάλυψη του κόστους παροχής αυτών των υπηρεσιών καθορίζεται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης του Οργανισμού.
 
Δυστυχώς όμως η ασυνέπεια του κράτους στην καταβολή των οφειλών του έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και έχουν οδηγήσει την επιχείρηση στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.
 
Ζητάμε την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και του κόστους των Καθολικών Υπηρεσιών για την αποκατάσταση της ρευστότητας.
 
-         Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
 
Τεράστια καταστροφική μεταβολή στα έσοδα του Οργανισμού έχει προκαλέσει και η ζημιά, ύψους 220 εκατ. ευρώ, από την απώλεια της συμμετοχής των ΕΛΤΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 10% . Συμμετοχή η οποία μας επιβλήθηκε με απόφαση του κράτους και στη συνέχεια πάλι με απόφαση του κράτους έγινε η διαγραφή των εν λόγω μετοχών.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώσουμε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
 
-         Ταχυμεταφορές
 
Η ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για εμάς, για το μέλλον του Οργανισμού.
Εκεί είναι η προοπτική μας.
 
-         Ενέργεια
 
Η είσοδος του Οργανισμού στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αποτελέσει κεντρική στρατηγική επιλογή μας.
 
Με συγκριτικά πλεονεκτήματα το τεράστιο δίκτυο καταστημάτων και διανομής που αγγίζει καθημερινά κάθε νοικοκυριό σε κάθε γωνιά της χώρας, σε συνδυασμό με την αναγνωρισιμότητα, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή που έχει το Ταχυδρομείο από όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε σημαντικό μερίδιο της αγοράς.
 
Και επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το τιμολόγιο που προσφέρουμε είναι το πλέον ανταγωνιστικό της αγοράς και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό «όπλο» στα χέρια των συναδέλφων. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια και να απαντήσουμε με αυτόν τον τρόπο και στον ανελέητο πόλεμο, την κατασυκοφάντηση και τη δυσφήμιση που δεχόμαστε από τη στιγμή της εισόδου μας στην εν λόγω αγορά.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 

Συνεχίζουμε την πορεία μας σταθερά προσανατολισμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Ταχυδρομείου και να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τα ΕΛΤΑ εκτός από παρόν θα έχουν και μέλλον.