ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

2/3/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
«Με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ευελιξία, στράτευση και αντοχή μπορούμε να αφήσουμε το αποτύπωμα της προόδου στις συνειδήσεις στην κοινωνία και στην πατρίδα και γι αυτό αξίζουν όλοι οι κόποι και όλες οι θυσίες. Από Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων». Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 28 Φλεβάρη και έδωσε το μήνυμα εκκίνησης του κυβερνητικού έργου.

Σήμερα λοιπόν ξεκινά το κυβερνητικό έργο, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ

27/2/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ
Το μήνυμα στροφής στο ταμπλό της εσωτερικής πολιτικής, έδωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στους μήνες που ακολουθούν», τόνισε, «θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα με τέσσερεις στόχους»:

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ

26/2/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
«Το ραντεβού της Ελληνικής Κυβέρνησης με την ….πραγματικότητα».
Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμφωνία 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης 24 Φλεβάρη.
Μετά από ένα μήνα περίπου σύγκρουσης και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καταλήξαμε στην επικύρωση του κειμένου των μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Τι κατέδειξε η μέχρι τώρα πορεία;
Υπάρχουν οι νικητές και οι χαμένοι;
Κάποιοι μίλησαν για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» για την Ελλάδα.
 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ

25/2/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ
Εγκρίθηκε νωρίς χθες το απόγευμα - μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup –η λίστα με τις προτάσεις που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τους ομολόγους του.
Με ανακοίνωση του το Eurogroup έδωσε λοιπόν και επισήμως το «πράσινο φως» επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.
Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ

24/2/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
Η μάχη για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κορυφώνεται σήμερα με την τελική αποτίμηση και έγκριση επί της λίστας των προτάσεων – μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελληνική Κυβέρνηση.
Το έγγραφο στάλθηκε σήμερα το πρωί στην Κομισιόν, πηγές της οποίας το χαρακτήρισαν «επαρκώς περιεκτικό».
Στην αφετηρία, λοιπόν, για μια συμφωνία με τους εταίρους για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος - όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής – θα βρεθεί η Ελλάδα, σε περίπτωση που λάβει το «φως» από τους θεσμούς και το Eurogroup.
H αρχή γίνεται σήμερα το απόγευμα, 16.00 ώρα Ελλάδας, σε μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία θα συμμετέχουν και οι Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Πιέρ Μοσκοβισί.
 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ

20/2/2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ

Το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους εταίρους και η σημερινή καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφανθεί επʼ αυτού, είναι τα θέματα που κυραιαρχούν στν επικαιρότητα τόσο στον ελληνικό τύπο, όσο και στο διεθνή.
Βροχή ειδήσεων από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς πολλά θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup, για τα «στρατόπεδα» που έχουν σχηματιστεί και για το ότι εν πολλοίς «η Ελλάδα βαδίζει με σύμμαχο την…ελπίδα» αν και, ιδιαίτερα το τελευταίο 48ωρο, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και όχι μόνο, έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας, Παρασκευή 20 Φλεβάρη, έτσι όπως τις καταγράψαμε μέσα από τα ΜΜΕ:
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΗ

1/7/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΗ

1849 Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτη, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδης.

1899 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μεταπολίτευσης (1975).

1907 Έπειτα από επεισοδιακές δημοτικές εκλογές, δήμαρχος Αθηναίων επανεκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης, με 10.694 ψήφους έναντι 8.415 του αντιπάλου του, Άγγελου Πυρρή.

1913 – Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Ελευθερώνεται η Δράμα από τον ελληνικό στρατό και υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΗ

27/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΗ

Σαν σήμερα το 1946 στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι αποφασίζεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται το επόμενο έτος με ελληνοϊταλικό σύμφωνο.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΗ - ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

24/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΗ - ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ
Ως πότε παλικάρια να ζούμε στα στενά,
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά,
να φεύγωμ` απ` τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
να χάνωμεν αδέρφια, Πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο `ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!
....................................................
Ο Θούριος ύμνος που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος, έγινε το τραγούδι ενός ολόκληρου σκλαβωμένου λαού και ο σπόρος της λευτεριάς που έριξε, γρήγορα βλάστησε και έφτασε στην κορύφωσή του με τον αγώνα του `21.

 

18 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ...

23/6/2014
18 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ...
“Ο ηγέτης που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή”

Λίγες φορές η ιστορία έχει την “ευτυχία” να αναδείξει πολιτικούς ηγέτες που βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία μιας χώρας.

Ίσως ήταν ο τελευταίος χαρισματικός ηγέτης. Ο ηγέτης που μπορούσε να ξεσηκώνει τα πλήθη.

Ο θάνατος του Ανδρέα την Κυριακή 23 Ιουνίου συγκλόνισε τη χώρα.

“Ημέρες πένθους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα μάτια του στις δύο και μισή χθες ξημερώνοντας Κυριακή 23 Ιουνίου 1996 αφού πρόβαλε για μεγάλο διάστημα σκληρή αντίσταση στη δύσκολη και άνιση μάχη με τη μοίρα. Ημέρες πένθους για τον άνθρωπο που σφράγισε με την ηγετική πολιτική παρουσία του την πορεία της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια με ιδιαίτερα επιβλητικό “παρών” την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δυναμικός λαϊκός ηγέτης, απόλυτος κυρίαρχος στον πολιτικό χώρο που ο ίδιος δημιούργησε, ενσάρκωσε μεσσιανικά τις προσδοκίες ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού που τον περιέβαλε πολλές φορές με τυφλή εμπιστοσύνη. Η απουσία μιας τέτοιας πολιτικής φυσιογνωμίας δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο κενό. Ο πόλεμος μεταξύ των επιγόνων του έχει ήδη αρχίσει και η λύση δεν διαγράφεται εύκολη. Το σίγουρο είναι ότι το μετά τον Α. Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ”, έγραφε η Αυγή.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΗ 1824 Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

20/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΗ 1824 Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ
Μέσα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, σαν πελώριος απομονωμένος βράχος, φαντάζει από το ηρωικό και δοξασμένο νησί. Αποκομμένα και κάπως απομακρυσμένα τα Ψαρά, τα συντροφεύει η ιστορία τους. Μια ιστορία γεμάτη αγώνες, θυσία και δόξα.
Τα Ψαρά την εποχή της τουρκοκρατίας, ήταν μια σπουδαία θαλασσινή δύναμη με ονομαστούς πυρπολητές, όπως ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Πιπίνος.
30.000 ψυχές κατοικούσαν τότε στο νησί και την υπεράσπιση του είχαν αναλάβει 1.300 Ψαριανοί και περίπου 2000 από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Από την πρώτη κιόλας μέρα της Ελληνικής επανάστασης πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τουρκικό στόλο.
Τον Ιούνιο του 1824 ο Χοσρέφ Πασάς παίρνει εντολή από τον σουλτάνο να εξαφανίσει από προσώπου γης τα Ψαρά.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΗ 1951 ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

19/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΗ 1951 ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ
Στις 19 Ιούνη του 1951 φεύγει από τη ζωή ο Άγγελος Σικελιανός ο λυρικός, ο Φιλόσοφος, ο Ποιητής .
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, που δεν άφησε καμιά πνευματική μορφή ασυγκίνητη με τη μεγάλη ποιητική ανθολογία του.
Εύστοχα ο Κωστής Παλαμάς τον χαρακτήρισε περισσότερο φιλόσοφο παρά ποιητή. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Μαρτίου του 1884.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού.
«Η Λευτεριά είναι Γνώση, η γνώση Αγάπη και πια απʼ τη Γνώση τούτη δεν είνʼ άλλη…»
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΗ

17/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΗ
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ
Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελεσαν 28 κατοίκους, τραυματίσαν 30, κατέστρεψαν 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.
«Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν».
Για την προσφορά της στην Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων από τους Γερμανούς, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΗ 1945 ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

16/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΗ 1945 ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
16 Ιούνη 1945. Σαν σήμερα, πριν από 69 χρόνια, θα φύγει από τη ζωή ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης.
Ο Άρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας. Θα περάσει στην αθανασία δίνοντας το τέλος με το περίστροφο του. Μαζί του στο θάνατο τον συντρόφεψε ο πιστός του αντάρτης, ο Τζαβέλας. «εμένα δεν θα με πιάσουν ζωντανό» έλεγε. Λίγες μέρες πριν είχε αποκηρυχθεί από το ΚΚΕ.
Ακολούθησε ο κανιβαλισμός. Η θηριωδία του καθεστώτος. Οι δύο νεκροί σύντροφοι θα αποκεφαλιστούν και τα κεφάλια τους θα κρεμαστούν από τις 18 έως τις 20 Ιούνη, σ' ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα.
Ο Άρης Βελουχιώτης δεν γεννήθηκε μέσα σε μια στιγμή, όπως η Αθηνά μέσα από το κεφάλι του Δία. Δεν προέκυψε αστραπιαία.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΗ

13/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΗ
1381
Ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία. Οι εξεγερμένοι χωρικοί μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά Ριχάρδου Β΄. Απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων.
Ο στρατός κινήθηκε εναντίον τους και κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.
Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική ιστορία.
1866
ψηφίζεται η 14η αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει "αστικά δικαιώματα" για τους μαύρους.
1904
πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΗ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

10/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΗ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Στις 10 του Ιούνη του 1944 έγινα ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Οι Γερμανοί καταστρέφουν το Δίστομο.
Ήταν το πρωί της 10ης Ιούνη του 1944, όταν μια γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα.
Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, οι αντάρτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού πρώτα σκότωσαν 6 Γερμανούς και τραυμάτισαν άλλους 15.
Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι ο ΕΛΑΣ είχε ειδοποιηθεί από τους κατοίκους του Διστόμου και αποφάσισαν να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΝΗ

6/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΝΗ

Σαν σήμερα στις 6 Ιούνη του 1943 εκτελέστηκε στο Νεζερό Λάρισας, από απόσπασμα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής, ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο πρώτος γραμματέας του ΚΚΕ, ηγετική φυσιογνωμία του τροτσκιστικού κινήματος πρωτοπόρος διανοούμενος και μεγάλος επαναστάτης.
Ο Παντελής Πουλιόπουλος, γεννήθηκε στις 10 Μάρτη του 1900 στη Θήβα.
Αν και γόνος αστικής οικογένειας, έγινε πολύ γρήγορα αρνητής της τάξης του.
Το 1919, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής επιστρατεύτηκε στο Μικρασιατικό μέτωπο.
Συγκρότησε μαζί με άλλους στρατιώτες οργανωμένους πυρήνες και εκδίδει την εφημερίδα Ερυθρός Φρουρός, ενάντια στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΗ

5/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΗ
Στις 5 Ιούνη του 1898 γεννιέται στην Ανδαλουσία, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, μια μεγαλοφυΐα της τέχνης.

«Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός – έλεγε -. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»

Στα 38 του μόλις χρόνια, ο Λόρκα ήταν ήδη πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος.

Έγραψε πολλές ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα.
Κορυφαίες δημιουργίες του αποτελούν «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Ματωμένος Γάμος» και η «Γέρμα», τραγωδίες με πυρήνα τους το ανθρώπινο στοιχείο και θέμα τους την κοινωνική καταπίεση πάνω σε αυτό. Οι βασανισμένοι ήρωες του Λόρκα «ανεξήγητα» προσπαθούν να ξεφύγουν από ζωές που δεν επέλεξαν και αγάπες αδιέξοδες. «Ήταν μια ακριβής μεταφορά της θλίψης του, γιατί ήταν μια μεγαλοφυΐα που μετέτρεψε την ταλαιπωρία του σε τέχνη». (Ίαν Γκίμπσον)
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΗ

4/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΗ
25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα στην πλατεία Τιεν Ανμέν.

Η 4η Ιουνίου του 1989 πέρασε για πάντα στην ιστορία ως η μέρα που γράφτηκε η «Τραγωδία της Τιενανμέν».

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου του 1989 στη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου. Στο σύμβολο του Μαοϊκού καθεστώτος. Στη «πύλη της ουράνιας Γαλήνης», την πλατεία Τιενανμέν.

Χιλιάδες φοιτητές έχουν καταλάβει τη πλατεία. Τα συνθήματα τους η πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζούσαν τη δική τους «άνοιξη», την «άνοιξη της Κίνας».
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ - 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ....

3/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ - 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ....
Εδώ υπήρχε η Κάντανος" Για να μην ξεχνάμε…..
Η Κάντανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης στο νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Οι κάτοικοί της Καντάνου και των γύρω χωριών, αλλά και πολλοί από την επαρχία Σελίνου, αν και ήξεραν ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωναν, αποφάσισαν να αντισταθούν και να θυσιαστούν στην επέλαση των ναζί.
Με λίγα και ακατάλληλα όπλα, αμύνονται στις 23 Μαΐου του 1941 στα Φλώρια και στις 24 και 25 Μαΐου 1941 στο φαράγγι της Καντάνου, όπου, μετά από σφοδρή μάχη, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί.
Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού από τους Γερμανούς. Όταν αυτοί μπαίνουν στο χωριό, καίνε και ισοπεδώνουν όλα τα σπίτια. Ολοκαύτωμα.