Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
- Ενημέρωση
- Εξελίξεις
- Πορεία διαβουλεύσεων ΣΣΕ
- Συνέλευση Προέδρων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γ. Βασιλόπουλος στην εισήγηση του επισήμανε:
«Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας, λογω της οικονομικής ασφυξίας, αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το νέο ραντεβού που έδωσαν οι ηγέτες στη χώρα μας για να μπορέσουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση είναι για τις 18 Ιουνίου. Ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακυβερνησία ελλοχεύει, καθώς κάθε παράταση χρόνου δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα σε μια περίοδο μάλιστα που διακυβεύεται το μέλλον μας ως χώρα. Οι ακροβασίες των πολιτικών, η έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου προετοιμάζει τη χώρα για μεγαλύτερα δεινά και οι ευθύνες βαραίνουν όλους .
Οι επιμέρους παρενέργειες από την ακυβερνησία είναι πολλές και σοβαρές.
Επιμεριστικά, ο αντίκτυπος της γενικότερης πολιτικής κατάστασης δημιουργεί πρόβλημα και στον χώρο μας. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να παρθούν αποφάσεις.

- όπως είναι και το ζήτημα του έκτακτου προσωπικού, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το Ταχυδρομείο και την εύρυθμη λειτουργία του.
Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν ανταποκρίνονταν στην απαίτηση για ένα σύγχρονο, δημόσιο Ταχυδρομείο. Τουναντίον υποβάθμιζαν τον κοινωνικό του προσανατολισμό και το οδηγούσαν στη συρρίκνωση και την απαξίωση.
Πετύχαμε, μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποφασίζει το Δ.Σ του ΕΛΤΑ, στα πλαίσια του προϋπολογισμού του, για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 του Νόμου 2190/94, με δεδομένο ότι η ροή των εργασιών των υπηρεσιακών μας λειτουργιών παρουσιάζει μεγάλες εποχικές μεταβολές κατά την διάρκεια του χρόνου. Ο ΕΛΤΑ, με τον Νόμο 3185/2003, είχε εξαιρεθεί από την έγκριση των τριών συναρμοδίων υπουργών για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Φέτος δημιουργήθηκε πρόβλημα, λόγω της παρατεταμένης εκλογικής διαδικασίας και των γραφειοκρατικών ζητημάτων που τέθηκαν από την Διοίκηση του Οργανισμού .
Αν ακολουθηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις πριν από τον Αύγουστο.
Κανείς βεβαίως από τους παραπάνω πρωταγωνιστές ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, για την πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους του, για την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.
Σε αντιδιαστολή προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον Οργανισμό με την ανακάλυψη θέματος περί προσλήψεων σε εποχές λιτότητας.
Εκείνο όμως που έχουμε να τονίσουμε προς κάθε καλοπροαίρετη ή μη κατεύθυνση είναι ότι το πρόβλημα για τον ΕΛΤΑ είναι τεράστιο. Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού είναι κάλυψη πραγματικών αναγκών.

- Φλέγον ζήτημα για μας, ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη περίοδο, είναι τα έσοδα του Οργανισμού.
Τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση κατά 17,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο πέρσι.
Φέτος καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση τζίρου και εσόδων για την επιχείρηση.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο ενόψει μάλιστα και της απελευθέρωσης της Ταχυδρομικής αγοράς την 1-1-2013.
Βασική μας θέση είναι, ότι το Δημόσιο πρέπει να στηρίξει τον Φορέα παροχής Καθολικών Υπηρεσιών και μετά από την απελευθέρωση. Επιδιώκουμε από τώρα μια ρύθμιση, που να κατοχυρώνει ότι οι συμβάσεις του δημοσίου με το Ταχυδρομείο πρέπει να έχουν ορίζοντα και μετά την 1-1-2013.
Έχουμε αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα για να καλύπτουμε τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μας για την επιβίωση του Ταχυδρομείου μέσα σε ένα περιβάλλον ύφεσης και ανταγωνιστικότητας.

- Η διαχείριση, μέχρι τέλους του έτους του ποσού των 52 εκατ. από τον ΕΣΠΑ είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για μας, καθώς είναι η μόνη μας ευκαιρία για επενδύσεις.
Η Ομοσπονδία μας, εδώ και πέντε χρόνια, είχε το θέμα της χρηματοδότησης στην ημερήσια διάταξη και με τις καθοριστικές παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο.
- Όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από πολιτικές απομείωσης, απαξίωσης και ξεπουλήματος, οι Κυβερνώντες επιχείρησαν να αποκόψουν τον ΕΛΤΑ από την θυγατρική του εταιρεία τις Ταχυμεταφορές.
Πολιτικές έξω από κάθε λογική, ενάντια στα συμφέροντα των δύο Οργανισμών, των εργαζομένων τους και του Έλληνα πολίτη.
Συνειδητά και μεθοδευμένα με στρατηγικές επιλογές υποβάθμισαν τις Ταχυμεταφορές για να ανοίξει ο δρόμος για κολλητούς και συμφέροντα ντόπια και ξένα.
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία δώσαμε σκληρούς αγώνες και με μια σειρά από κινητοποιήσεις και δράσεις ανατρέψαμε τους σχεδιασμούς των Κυβερνώντων για διάλυση και ξεπούλημα της εταιρείας των Ταχυμεταφορών.
Αδιαπραγμάτευτη αρχή για μας είναι ότι: ο ΕΛΤΑ είχε και θα έχει Ταχυμεταφορές.
Η ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών με τη μητρική εταιρεία ΕΛΤΑ είναι για μας άμεση προτεραιότητα και των δύο χώρων και σωστική κίνηση για τους δύο Οργανισμούς.
Αυτό αποτελεί ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων και των δύο χώρων και δέσμευση να κινήσουμε τις διαδικασίες και να αγωνιστούμε, για να περάσει ως έργο και η ενσωμάτωση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Θεωρούμε ότι όλα καθυστερούν από σκοπιμότητα, καθώς δεν συμφέρει τα μεγάλα συμφέροντα, ενόψει μάλιστα και της απελευθέρωσης της Ταχυδρομικής αγοράς, η δημιουργία ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πυλώνα, αυτού του Ταχυδρομείου και των Ταχυμεταφορών.

- Η διαχρονική συνεργασία ΕΛΤΑ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είχε πάντοτε ως βασική προϋπόθεση την διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των δύο Οργανισμών.
Είναι οι μόνοι φορείς που έχουν κοινωνική παρουσία.
Σήμερα το Τ.Τ. η μοναδική λαϊκή Τράπεζα στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων του Δημοσίου που κατείχε, η αξία των οποίων αποτιμάται στα 5 δις ευρώ.
Η εκκρεμότητα από πλευράς Κυβέρνησης και Τρόικας της ανακεφαλαιοποίησης για το Τ.Τ. κρύβει άραγε σκοπιμότητες και συμφέροντα; Ίδωμεν.
Εδώ και καιρό η Διοίκηση της Ομοσπονδίας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τη ρύθμιση ευνοϊκότερων όρων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία κατά κύριο λόγω παίρνουν από το Τ.Τ.
Σήμερα μετά από διαβουλεύσεις σας ανακοινώνουμε ότι έχουμε θετική κατάληξη στο θέμα αυτό και έχουμε πετύχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με αυτές που ίσχυαν και στο επόμενο διάστημα θα είναι γνωστές και θα ξεκινήσει η αξιοποίηση τους από τους συναδέλφους μας.
Ένας από τους όρους των Μνημονιακών Συμβάσεων που υπέγραψε η χώρα μας, ήταν και η εκποίηση των Δημόσιων Οργανισμών.
Ο ΕΛΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμήθηκε να βγει πρώτος στον «πλειστηριασμό», να βγει πρώτος στην αγορά για υποψήφιους αγοραστές.
Οι εταιρείες που είχαν αναλάβει την αποτίμηση της αξίας του Οργανισμού σύντομα παραδίδουν στους αρμόδιους τις εκθέσεις τους.

- Σε ότι έχει να κάνει με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχουμε να πούμε τα εξής:
Μετά την λήξη της διετούς Συλλογικής Σύμβασης 2008-2009 η ΠΟΣΤ κατέθεσε αρχές Γενάρη του 2010, το νέο της διεκδικητικό πλαίσιο.
Στις 27-12-2010 καταλήξαμε με την Διοίκηση του Οργανισμού σε κοινή Συμφωνία, τριετούς διάρκειας (έως 27-12-2013), που δεσμεύει τον εργοδότη εφεξής, στην εφαρμογή όλων των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Συνεπώς εμείς έχουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν μας αφορούσε η καταλυτική ημερομηνία 14-5-2012 του Νόμου 4046/2011 που υποχρέωνε τους κλάδους εκείνους των οποίων οι Συλλογικές Συμβάσεις είχαν λήξει να καταλήξουν άμεσα σε νέες συμφωνίες, καθώς μετά το πέρας του χρόνου αυτού (14-5) θα έπαυε να ισχύει το θεσμικό πλαίσιο και οι συμφωνίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.
Παρόλο όμως που έχουμε περιθώριο για την ΣΣΕ, στις προθέσεις μας είναι η υπογραφή νέας ΣΣΕ, καθώς πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να επιβεβαιώσουμε τους όρους συμβάσεων που είναι σε ισχύ, παρά να ξεκινήσουμε τις όποιες συζητήσεις μας με τους αρμόδιους από μηδενική βάση, σε μια εποχή μάλιστα που οι εργασιακές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.
Προς τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις μας σε όλα τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα με ανακοινώσεις μας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο ορίζοντας μας είναι μέσα στον Ιούνιο να κλείσουμε οριστικά το θέμα.

- Αποφασίστηκε ομόφωνα η Συνέλευση των Προέδρων, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων της περιόδου που διανύουμε, να γίνει στο τέλος του Ιουνίου, μετά τις εθνικές εκλογές, σε ημερομηνία που σύντομα θα αποφασίσουμε και θα σας γνωστοποιήσουμε.