ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ 30-9-2011

Συνεδρίασε την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:

-         Ενημέρωση

-         Τρέχουσες εξελίξεις (Ενιαίο μισθολόγιο – Εργασιακή εφεδρεία)

-         Ιδιωτικοποίηση ΕΛΤΑ – Ταχυμεταφορών

-         Κινητοποιήσεις – Απεργίες και

-         Προκήρυξη Συνεδρίου.

 

Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όπου εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για δουλειά, καταλύονται. Όλα αυτά που χρόνια ολόκληρα, με αγώνες, θυσίες και όνειρα χτίσαμε καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Τα πάντα ξεπουλιούνται και διαλύονται στο όνομα της διάσωσης της χώρας από την οικονομική καταστροφή. Είναι η μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Μια διάλυση όμως θεσμών και σχέσεων εργασίας που δεν πρόκειται να μας βγάλει από την κρίση. Μαθηματικά τα αποτελέσματα της θα είναι η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση μέσα από την συντριβή του βιοτικού επιπέδου.

Και μέσα σε όλα αυτά η συμπεριφορά όλων των οικονομικών φορέων είναι σαν να είναι η χώρα ήδη χρεοκοπημένη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπήκαν από την Κυβέρνηση και τα ζητήματα της Εργασιακής Εφεδρείας και του Ενιαίου Μισθολογίου.

Με αφορμή την δημοσίευση της λίστας των 151 φορέων όπου θα εφαρμοστεί η λίστα της εργασιακής εφεδρείας, ήταν λογικό να υπάρχει αναστάτωση και στον χώρο του Ταχυδρομείου.

Για το μέτρο της Εργασιακής εφεδρείας, που δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς την πατρότητα του έχουν διεκδικήσει πολλοί, έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν το καταγγείλαμε και συνεχίζουμε να το καταγγέλλουμε σαν μέτρο αντικοινωνικό, άδικο και εξοντωτικό. 

Πάγια θέση μας είναι ούτε μια απόλυση στον ΕΛΤΑ.

Το Ταχυδρομείο χρειάζεται ανάπτυξη. Η περαιτέρω έλλειψη προσωπικού θα οδηγήσει τον Οργανισμό σε μαρασμό.

Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΓΣΕΕ και τις άλλες Ομοσπονδίες για να μην περάσει το μέτρο αυτό πουθενά.

Τα ΕΛΤΑ πάντως δεν είναι μέσα στους 151 φορείς που θα εφαρμοστεί τώρα αυτό το μέτρο.

Το ίδιο σχεδόν σενάριο υπάρχει και στο θέμα του Ενιαίου Μισθολογίου των ΔΕΚΟ.

Οι πληροφορίες λένε, ότι εξετάζεται και θα εφαρμοστεί πρώτα στο στενό Δημόσιο τομέα τον Οκτώβρη του 2011 και θ’ ακολουθήσει και ο υπόλοιπος ευρύτερος Δημόσιος τομέας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τον τρόπο και τις διαδικασίες δεν τις γνωρίζουμε ακόμα και βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της περιόδου που θα εφαρμοστεί.

Και τα δύο ζητήματα είναι σοβαρά, καθώς ανατρέπουν κάθε προγραμματισμό και αλλάζουν τις ζωές μας, γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, υπευθυνότητα και κοινή στάση από όλους μας.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΤΑ είναι μαζί με την Εργασιακή Εφεδρεία τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Επαναβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά την θέση μας για τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Ταχυδρομείου.

Ο ΕΛΤΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

Ο ΕΛΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.

Αυτές οι θέσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Είμαστε όμως σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε την στοχοποίηση του Συνδικαλιστικού κινήματος.

Από το καλοκαίρι και μετά γίναμε μάρτυρες μιας οργανωμένης κατασυκοφάντησης των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΣΤ και του ΕΛΤΑ ( έκθεση Ρακιντζή, δημοσιεύματα, ΜΜΕ κ.λ.π. ).

Το θέμα αφορά το σύνολο του Συνδικαλιστικού κινήματος, τις Σ.Σ.Ε, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και είναι πολύ σοβαρό.

Η ΠΟΣΤ, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, τις άλλες Ομοσπονδίες και Διεθνείς Οργανώσεις, χειρίζεται το θέμα και σύντομα θ’ αποκαλυφθεί η πραγματική αλήθεια.

Η κατάργηση της επιδότησης των περιοδικών και του Τύπου δημιούργησε στον Οργανισμό μείωση εσόδων της τάξης των 35 εκατ. euro σε ετήσια βάση.

Αυτό είχει σαν αποτέλεσμα και για το 2011 να δημιουργηθεί απρόβλεπτη μείωση εσόδων της τάξης των 10 με 12 εκατ. euro, που πρέπει να καλυφθεί για να μην υπάρχει έλλειμμα και να κλείσει θετικά ο ισολογισμός του έτους.

Θέση μας είναι:

Για να διαχειριστούμε το έλλειμμα θα εξετάσουμε ότι περιθώριο υπάρχει. Την πρόταση για δραστική μείωση των εποχικών μέχρι και του σημείου να μην πάρουμε κανέναν την αποκλείουμε.

Εμείς λέμε ότι θα πάρουμε ικανό αριθμό εποχικών για να μην έχουμε ξανά την περίπτωση του 2010.

Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των οικονομικών του Οργανισμού για να παραμείνει βιώσιμος και κερδοφόρος.

Συνάδελφοι δεν θα μείνουμε θεατές της Κυβερνητικής πολιτικής που κατά τις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ λεηλατεί τις ζωές μας, που ισοπεδώνει  τα πάντα.

Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, στην καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, στις περικοπές των μισθών, στην εργασιακή εφεδρεία, στο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών.

Αγωνιζόμαστε για ανάπτυξη και απασχόληση.

Για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Συμμετέχουμε στις 24ωρες Γενικές Απεργίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

-         Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη (Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ευρύτερο Δημόσιο τομέα ) και

-         Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη ( Πανεργατική – Ιδιωτικός και Δημόσιος τομέας ).

Έχουμε μπει σε προσυνεδριακή περίοδο.

Το 32ο Συνέδριο μας έχει προκηρυχθεί για τις 24-25-26 Νοέμβρη.

Αυτή την περίοδο γίνεται ο συντονισμός των επιτροπών του Συνεδρίου και καταρτίζεται το απολογιστικό υλικό της δράσης μας των προηγούμενων χρόνων.

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα με συγκεκριμένη στρατηγική και δράση θα συνεχίσουμε την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας, θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Ταχυδρομείου.