ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΠΟΣΤ

 

                                   

                                                                 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΠΟΣΤ

 

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

 

Μετά από πολύωρη συζήτηση και υπεύθυνες τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:

 

1. Προτεραιότητά μας παραμένει η μη ιδιωτικοποίηση του ΕΛ-ΤΑ που σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ανοικτό και προ των πυλών.

 

Καλούμε σ’ επαγρύπνηση τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου ξεπουλήματος του ΕΛ-ΤΑ σε ανύποπτο πλέον χρόνο.

 

2. Με δεδομένη την πορεία της ταχυδρομικής αγοράς λόγω ύφεσης και της πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς το 2013, οι συνέργειες της μητρικής εταιρείας με την θυγατρική των Ταχυμεταφορών είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε για τη διατήρηση του Ομίλου σε κερδοφορία και για να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην ταχυδρομική αγορά.

 

Η ανάπτυξη των Ταχυμεταφορών μέσα από ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο είναι μονόδρομος. Επιτέλους οι Ταχυμεταφορές ΕΛ-ΤΑ πρέπει να γίνουν ο ηγέτης της αγοράς στη χώρα μας (με ανάπτυξη, συνεργασίες και εξαγορές) και να ξεχάσουν τα σχέδια παραχώρησης μέρους ή ολόκληρης της εταιρείας σαν προίκα σε επίδοξους αγοραστές.

 

Όχι μόνο είμαστε αντίθετοι αλλά όπως και στο παρελθόν θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσον το αυτονόητο. Να έχουν και τα ΕΛ-ΤΑ Ταχυμεταφορές. Όποιοι τεχνοκράτες ή τεχνογνώστες άλλων ομίλων θεωρούν ότι ξέρουν και μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις Ταχυμεταφορές ας δημιουργήσουν δικές τους και να αφήσουν ήσυχο τον ΕΛ-ΤΑ.

 

 

3. Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης είναι τα χρηματοοικονομικά και η πιο στενή συνεργασία με το Τ.Τ. Σε πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΣΤ με τον Πρόεδρο του Τ.Τ. έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων αλλά και τις υποχρεώσεις τους για τη διατήρηση του δικτύου του ΕΛ-ΤΑ ως μοναδικό πλεονέκτημα.

 

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για τους εργαζόμενους στα ΕΛ-ΤΑ και θα ενημερωθείτε σύντομα για την πορεία του θέματος. Καταγράφηκε πάντως η βούληση των δύο μερών για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη συνεργασία του ΕΛ-ΤΑ με το Τ.Τ., την αναβάθμιση της εμπορικής συμφωνίας και την ενίσχυση της θέσης τους σ’ ένα ανταγωνιστικό και ρευστό περιβάλλον.

 

4.        Όσο έχει να κάνει με τις τελευταίες εξελίξεις και παλινωδίες της Διοίκησης του Οργανισμού, το Δ.Σ. της ΠΟΣΤ κατέληξε στις εξής επισημάνσεις και αποφάσεις.

 

 

α) Η Διοίκηση του ΕΛ-ΤΑ που με ευθύνης της και ενέργειές της αναστάτωσε τον Οργανισμό, οφείλει πρώτα και κύρια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της με δείγματα γραφής άμεσα.

Για ένα φερέγγυο διάλογο απαιτείται κοινό πλαίσιο και κοινή λογική η οποία τελευταία προφανώς απουσίαζε εκ μέρους της τουλάχιστον απέναντί μας.

Δεν παρεμβαίνουμε στις αποκλειστικές αρμαδιότητες της Διοίκησης όσο έχει να κάνει με τον Υπηρεσιακό Οργανισμό αρκεί να μή θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων που κατοχυρώνονται με ΣΣΕ και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις θα κάνουν τον ΕΛ-ΤΑ πιο λειτουργικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

        Η ΠΟΣΤ έχει πάρει θέση και έχει εκφράσει τις απόψεις της σε όλους τους εμπλεκόμενους για το πακέτο τηςαναδιοργάνωσης,για εξορθολογισμό των δαπανών και δεν συμφωνούμε με επιμέρους ρυθμίσεις οι οποίες δεν δίνουν κανένα μήνυμα αλλαγών, ούτε ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα έχουν.

        Ψευτοεπιδιορθώσεις, εικονικές αλλαγές και δήθεν τομές, απλώς απροσανατολίζουν τον κόσμο δημιουργούν εντυπώσεις, μεγαλώνουν τα προβλήματα αλλά και τον κίνδυνο άμεσων παρεμβάσεων εκ μέρους του βασικού μετόχου με περικοπές και περιορισμό κεκτημένων.

        Η μη λήψη γρήγορων και αναγκαίων αποφάσεων επισπεύδει πιο δυσμενείς εξελίξεις για τον ΕΛ-ΤΑ και τους εργαζόμενους με δεδομένο ότι η αντζέντα των αποκρατικοποιήσεων είναι πάνω στο τραπέζι απο την κυβέρνηση.

 Ένας δρόμος υπάρχει. Φυγή πρός τα μπρός. 

        

 

Σε διαφορετική περίπτωση τινάζεται στον αέρα όλος ο σχεδιασμός εξορθολογισμού των δαπανών και οι παρεμβάσεις στο χώρο της διανομής, των διαβιβάσεων, των κομβικών και όπου αλλού χρειάζεται που με τη βούληση των συναδέλφων βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μη θιγούν και άλλες κατακτήσεις, να κερδίσουμε χρόνο και τα μέτρα για τη διάσωση Δημόσιου Ταχυδρομείου να αποδώσουν.

 

Κάθε παραπέρα καθυστέρηση είναι καταστροφική για τον Οργανισμό και θα μπούμε σε νέες περιπέτειες.

 

     β) Ο διάλογος που διακόπηκε με ευθύνη της Διοίκησης, θα αρχίσει όταν αποσυρθούν από την ημερήσια διάταξη οι αποφάσεις του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις περικοπές των αμοιβών και των επιδομάτων και κυρίως με την πρωτοφανή προσπάθεια να καταργηθούν όροι της ΕΣΣΕ.

 

Επιτέλους υπάρχουν και όρια.

 

     5. Προχωράμε στην οργάνωση Περιφερειακών Συνδιασκέψεων σε όλη τη χώρα, που μέσω αυτών θα υπάρξει η δυνατότητα να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη μας και έτσι  από κοινού να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για τη βιωσιμότητα του ταχυδρομείου και την αποτροπή του ξεπουλήματός του. Ταυτόχρονα θα οργανώσουμε τη μορφή και τον χρόνο των κινηματικών μας διαδικασιών.  

 

 

Αυτές είναι ομόφωνες αποφάσεις που το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας με ευθύνη πήρε σε μια προσπάθεια διάσωσης του ΕΛ-ΤΑ, που θα ολοκληρωθεί όταν οι αρμόδιοι βάλουν μπροστά τη μηχανή της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για ένα ταχυδρομείο ανταγωνιστικό και με ποιότητα υπηρεσιών.

 

Με περικοπές μόνο δε σώζεται ο Οργανισμός.

 

Σας καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διάσωση του ΕΛ-ΤΑ, των θέσεων εργασίας και των μισθών μας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

 

 

               Για την Εκτελεστική Επιτροπή

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ                   ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ