ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - 13 ΓΕΝΑΡΗ 2016

 Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Γενάρη 2016, το πρώτο για τη νέα χρονιά Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:

Ø      Ενημέρωση

Ø      Τρέχουσες εξελίξεις-Προτεραιότητες-Εκκρεμότητες

Ø      Πρόγραμμα δράσης

Ø     Άλλα θέματα 

Πέρασαν σχεδόν τέσσερεις μήνες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι αυταπάτες κατέρρευσαν, νέες μνημονιακές συμβάσεις υπογράφθηκαν και  η Κυβέρνηση πιστή στην εφαρμογή των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνεχίζει τις σκληρές πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων, πολιτικές που πλήττουν βάναυσα το λαό, που χτυπούν και ανατρέπουν τα κεκτημένα δικαιώματα του εργατικού κινήματος. 

Χτυπούν την κοινωνική ασφάλιση και τη διαλύουν. 

Είναι ένα τεράστιο πολιτικό έγκλημα που έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Δεν θα συμβιβαστούμε με τη φτώχεια,  την άθλια ζωή, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις συντάξεις πείνας. 

Μονόδρομος για να σταματήσουμε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές είναι η συνέχιση του αγώνα.

Συμμετέχουμε μαζικά στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων, που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 16 Γενάρη 2016 στην πλατεία Ομονοίας, στις 12.00 η ώρα

Όλο αυτό το ασφυκτικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει άμεσα και το Ταχυδρομείο.

Το προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. 

Είναι γνωστές οι εκκρεμότητες που έχουμε, είναι γνωστός ο πόλεμος που γίνεται από κάποιους εδώ και χρόνια, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον για να φρενάρουν την πορεία του Οργανισμού και να τον οδηγήσουν στην απαξίωση και τη διάλυση.

Παράλληλα, η έλλειψη ουσιαστικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής, η απουσία του βασικού μετόχου, η συνταξιοδότηση του 40% του προσωπικού και μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού, επιτείνουν μια ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση για τον Οργανισμό.

Η χρονιά που πέρασε όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις σε ζητήματα που χρονίζουν για τον Οργανισμό, αλλά τουναντίον έγιναν και προσπάθειες διάλυσης του Ταχυδρομείου, μέσω της ένταξης του στο Κεφάλαιο Α του Νόμου 3429/2005, προσπάθειες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μένουμε θεατές μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων, από όπου και αν προέρχονται, που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Ταχυδρομείου.

Οι προτεραιότητές μας για την επόμενη περίοδο είναι:

Ø      Επανεξέταση και επικαιροποίηση, μέσα στον επόμενο μήνα, του Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου των ΕΛΤΑ, με παρεμβάσεις που θα αναδιατάξουν και θα αξιοποιήσον όλο τον υπηρεσιακό ιστό του ΕΛΤΑ.

Ø     Ένταξη εκ νέου στα προγράμματα ΕΣΠΑ από τα οποία ο ΕΛΤΑ είχε απενταχθεί και μάλιστα με υπογραφή αυτών που είχαν την κύρια ευθύνη  από την πλευρά του βασικού μετόχου.

Ø     Ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία με άμεσες διαδικασίες.

Ø      Διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι βασικός άξονας στρατηγικής, κομβικό σημείο για να ανοίξουμε το δρόμο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του.  

Ø     Καταβολή των οφειλών του Δημοσίου και του κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2013 και 2014, για να αποκατασταθεί η ρευστότητα του Οργανισμού.

Ø     Τραπεζική άδεια. Η αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας με τραπεζικό εταίρο, ή αυτοτελούς τραπεζικής άδειας, είναι θέμα άμεσης στρατηγικής προτεραιότητας για τον Οργανισμό. Τα ΕΛΤΑ έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τραπεζικές εργασίες και σε Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), αφού για 100 και πλέον χρόνια εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Ø      Η είσοδος του ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας, ως εναλλακτικού πάροχου ηλεκτρικής ενέργειας, θα σφραγίσει μια νέα εποχή για το Ταχυδρομείο που πρέπει να την υποστηρίξουμε, αξιοποιώντας την τεράστια υποδομή του δικτύου και το ανθρώπινο δυναμικό μας. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί για έγκριση στη ΡΑΕ.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα

·        στεγαστικά δάνεια  

  • κάρτες υγείας κ.λ.π. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Έχουμε ανοιχτά πολλά θέματα που χρειάζονται ενότητα, επαγρύπνηση, εγρήγορση και ετοιμότητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση στο άμεσο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε να γίνει  με διευρυμένη συμμετοχή συνδικαλιστικών και υπηρεσιακών στελεχών Συνέλευση Προέδρων, για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική και τους άξονες της δράση μας.

Το σίγουρο είναι, ότι συνεχίζουμε να προχωράμε, να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, να υπερασπιζόμαστε τον κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομείου, την προοπτική ανάπτυξης και βιωσιμότητας του.

Μετά το τέλος της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε η βράβευση των συναδέλφων Ταχυδρομικών που συμμετείχαν και τερμάτισαν στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και η καθιερωμένη κοπή της πίτας, στις οποίες προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός, οι Γενικοί Διευθυντές Γιάννης Λεπενιώτης, Σάββας Δάνδαλος και Γιάννης Βαβουγυιός, ο Διευθυντής Διοίκησης και Επικοινωνίας Γιώργος Βλασσόπουλος και οι τιμώμενοι συνάδελφοι.

Στην σύντομη παρέμβαση του πριν τη κοπή της πίτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες στρατηγικής του Οργανισμού για το επόμενο διάστημα.

Μια ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ήταν ο «αποχαιρετιστήριος»  λόγος και η παραίτηση από τη θέση του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω συνταξιοδότησης, του συνάδελφου Κώστα Αργύρη.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γιώργος Βασιλόπουλος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Κώστα Αργύρη για τη μεγάλη του διαδρομή στο Συνδικαλιστικό κίνημα, για συνεπή παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στα ζητήματα του Ταχυδρομείου και στα προβλήματα των συναδέλφων του Ταχυδρομικών και του ευχήθηκε καλή συνέχεια στην πορεία της ζωής του.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Κώστας Αργύρης δεν θα γίνει ένας απόμαχος της ζωής, αλλά θα παραμείνει αγωνιστής και συνοδοιπόρος στους αγώνες μας για το Ταχυδρομείο, στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή.

Τη θέση του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ ανέλαβε ο συνάδελφος Μάκης Κωνσταντίνου.

 

Φωτογραφικό Υλικό