ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024


Συντάξεις: Αν είστε σε αυτούς τους συνταξιούχους κερδίζετε λεφτά

Συντάξεις: Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%


Συντάξεις… Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα και κάθε χρόνο, όσοι συνταξιούχοι δεν βλέπουν αυξήσεις των αποδοχών τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς:

Με φόντο τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις που πλέον «μονιμοποιούνται» όσοι απόμαχοι της εργασίας μένουν εκτός των αναπροσαρμογών ή οι αυξήσεις που παίρνουν είναι πολύ μικρές θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Μάλιστα η πρόθεση είναι τα ποσά που χορηγούνται να είναι «ενισχυμένα» σε σχέση με αυτά που δόθηκαν στις αρχές της χρονιάς.

Μάλιστα, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό του επιδόματος που θα χορηγηθεί από τη νέα χρονιά θα είναι «φουσκωμένο» κατά 50 ευρώ.

Συντάξεις: «Φουσκωμένο» το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Συγκεκριμένα, το επίδομα προσωπικής διαφοράς υπολογίζεται πως θα ανέβει έως και τα 350 ευρώ, και μέσα στο 2024 θα το πάρουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν μεν να αυξάνεται η ανταποδοτική και η εθνική τους σύνταξη, αλλά όχι τόσο ώστε η αύξηση να ξεπεράσει την προσωπική τους διαφορά.

Το επίδομα θα δοθεί μετά την πρώτη αύξηση συντάξεων για το 2024, δηλαδή τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Με δεδομένο ότι το 2024 δεν θα λάβουν επίδομα οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με τη νέα αύξηση, είναι πιθανό τα χρήματα που θα περισσέψουν να αυξήσουν το επίδομα για τους υπόλοιπους που θα το πάρουν.

Το 2023 μηδένισαν την προσωπική διαφορά περισσότεροι από 160.000 συνταξιούχοι και επειδή πήραν αύξηση βγήκαν εκτός επιδόματος.

Το 2024 εκτιμάται ότι είναι κοντά στο να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά και να δουν αύξηση περίπου 130.000 με 150.000 συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών (με συντάξεις γήρατος, θανάτου και αναπηρίας).

Έτσι, όπως όλα δείχνουν το ποσό αυτό επαρκεί όχι μόνον για να δοθεί μια στοχευμένη αύξηση στο επίδομα για το 2024, για παράδειγμα 350 ευρώ στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ, αλλά φτάνει και για να αυξηθούν όλα τα κλιμάκια του επιδόματος για τους συνταξιούχους που έχουν μεγαλύτερες συντάξεις και δικαιούνται μικρότερο επίδομα.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική πρόβλεψη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Συντάξεις: Πώς καθορίστηκαν τα ποσά του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»

Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%: Τότε περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ «αυτόματα» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Τα ποσά αυτά της εξτρα ενίσχυσης τα πήραν όσοι απόμαχοι της εργασίας δεν είδαν καθόλου ή ελάχιστες αυξήσεις μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων στις αρχές του χρόνου. Το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς (έκτακτο επίδομα) διαμορφώνεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δόθηκε ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης ήταν συνδεδεμένη από τρία κριτήρια:

Την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα

Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»

Ειδικότερα, οι επτά κατηγορίες των δικαιούχων ήταν οι εξής:

Όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις που δόθηκαν και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1000 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για 120.000 περίπου συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους όπου θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί είναι 300.000 και θα λάβουν 250 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχους.

Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Περίπου 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.