ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ-ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ-ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διαβάστε την εγκύκλιο του ΙΚΑ για την 5η μείωση των συντάξεων που θα γίνει από 1/1/2013. Οι άλλες μειώσεις αναλύονται σε άλλες σέ προηγούμενες αναρτήσεις.

1/12/2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΚΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ- ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Διαβάστε τι λέει το ΙΚΑ για ασφαλισμένους που αναγνώρισαν πλασματικό χρόνο πριν το 2010 περισσότερο από όσο προβλέπονταν. Σχόλιό μας είναι πως ελπίζουμε να αντιμετωπισθεί δίκαια και σωστά γιατί οι ασφαλισμένοι δεν ευθύνονται.

12/11/2012

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ή ΑΠΟΛΥΣΗ

Εκδόθηκε μετά από καιρό από το ΙΚΑ η εγκύκλιος που διευκρινίζει τις διαδικασίες προαιρετικής ασφάλισης στους φορείς ασφάλισης του Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων άρα και στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Η με τέτοιο τρόπο ασφάλιση, μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στην εγκύκλιο αυτή και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται πλέον στο ταμείο μας.

8/10/2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΟΝΕΩΝ-ΣΥΖΥΓΩΝ - ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Επειδή έχουν αλλάξει κάποιες προϋποθέσεις από το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης στην κατηγορία αυτή, μετά από ερωτήματα συναδέλφων, σας ενημερώνουμε με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις του ν. 3996/2011 και πρέπει να προσέξετε κάποιες σημαντικές αλλαγές - όπως η μη χρήση από τον ένα γονέα λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον έτερο γονέα κ.λ.π. Διαβάστε τι προβλέπει η εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου αναλυτικά.

17/9/2012

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Γ.Γ.Κ.ΑΣΦ.

Επειδή για όλους, όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν μετά το 2011, ισχύει η αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε σύμφωνα με το παρακάτω έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α., έχει μεγάλη σημασία όταν γίνεται η αίτηση αναγνώρισης, να γίνεται σαφές από τον ασφαλισμένο στην αίτηση προς το ταμείο, από πότε θέλει να ισχύει το αίτημά του και θεμελιώνει το δικαίωμα σύμφωνα με τα έτη αναγνώρισης που κάνει (ανάλυση γίνεται και σε άλλη στήλη του ασφαλιστικού). Δηλ. μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης άσχετα με το έτος κατάθεσης της αίτησης αναγνώρισης αλλά πρέπει να περιγράφεται στη αίτηση. Ειδάλλως τα ταμεία θα εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις τους έτους κατάθεσης που θα είναι βέβαια δυσμενέστερες και θα μετρήσει μόνο για προσαύξηση με κόστος για τα περισσότερα και όχι για την θεμελίωση όπως χρειάζονται κυρίως οι ασφαλισμένοι και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όσοι θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια. Άρα όσοι καταθέτουν στα ταμεία αίτηση για το λόγο αυτό, πρέπει να γράψουν στην αίτηση π.χ. για θεμελίωση με τις διατάξεις του έτους σύμφωνα και με τα χρόνια αναγνώρισης και όχι με τις διατάξεις του έτους κατάθεσης της αίτησης. 'Εάν κάποιος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορεί να αναγνωρίσει τα χρόνια που τον συμφέρει περισσότερο και μόνο αν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη σύνταξή του.

30/8/2012

NOMOΣ 3996/2011 (ΣΕΠΕ)- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Πολλές και σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο ν.3996/2011 που αφορούν ασφαλιστικές διατάξεις και διαφοροποιούν αρκετά από όσα ίσχυαν με το ν.3863/2010.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διαβάστε τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΙΚΑ σε περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης για τις γυναίκες.

27/4/2012

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ. ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΕΩΤΕΡΟ ΝΟΜΟ- 4038/2012- ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 1700Ε ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/8/2011.

25/4/2012

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

13/3/2012

XΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΞΑΓΟΡΑΖΩ

Παροχή οδηγιών σχετικά με την ανάκληση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας. Εκτός από αυτά που αναλύονται στο σχετικό έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι όλος ο νόμιμος χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται για θεμελίωση ή προσαύξηση εκτός από τυχόν χρόνο φυλακής στο στρατό που θεωρείται παράταση του χρόνου του στρατού με ευθύνη του ιδίου. Και βέβαια αναγνωρίζει κάποιος όσο χρειάζεται για την συμπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης είτε είναι ακόμα εν ενεργεία είτε μετά την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας που σε και στις δύο περιπτώσεις μετά θεμελιώνει το δικαίωμα σύνταξης με την αναγνώριση του χρόνου του στρατού.

13/3/2012

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αναγνώριση στην ασφάλιση ΙΚΑ ΕΤΑΜ πλασματικού χρόνου παιδιών, κατόπιν εξαγοράς, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησής τους ή υιοθεσίας τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.3996/5-8-2011.

19/8/2011

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης

ΘΕΜΑ: « Παροχή οδηγιών για την υλοποίηση των διατάξεων των άρθρων 39 και 40 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Αʼ 170)...

1 2 3 4