ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΔΗ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Χθες το βράδυ η Διοίκηση απέστειλε προς όλους τους εργαζόμενους ένα ανυπόγραφο υπηρεσιακό σημείωμα για ενημέρωση σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
 
Οι ανακρίβειες και τα ψεύδη που περιλαμβάνονται σε αυτό δυσχεραίνουν το κλίμα των συζητήσεων. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα και εκθέτουν πλήρως τους συντάκτες του. Συγκεκριμένα:
 
Από τις αρχές του έτους είχαμε ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για να μην υπάρξει πίεση χρόνου. Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν λόγω πανδημίας, αποδεχθήκαμε την παράκληση της Διοίκησης για αναβολή της διαδικασίας για μετά τις 31 Αυγούστου.
 
Χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη συνεννόηση επέλεξε να μας αποστείλει στις 31 Αυγούστου εξώδικη πρόσκληση σε συνάντηση για τις 15 Σεπτέμβρη. Σε αυτή περιέλαβε προτάσεις για μείωση μισθών και πλήρη ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη διοικητική λογοδοσία, ενώ γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία συζήτησης.
 
Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδία κράτησε υπεύθυνη στάση και παρευρέθηκε στην συνάντηση, που πήρε τυπικό χαρακτήρα. Το μόνο που προέκυψε ήταν η συμφωνία των δύο μερών ότι θα επανέλθουν εξ αρχής μετά το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Π.Ο.Σ.Τ. στα τέλη του μήνα.
 
Με συνέπεια και σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση, η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας απέστειλε, την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής της, εξώδικη απάντηση με ολοκληρωμένη πρόταση υπογραφής ΣΣΕ και κάλεσε τη Διοίκηση ΕΛΤΑ για διαβούλευση στις 13 Οκτώβρη.
 
Η τελευταία, χωρίς καμία ενημέρωση μας, δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση. Κατόπιν εορτής και ως απάντηση στην καταγγελία μας για την απουσία της διακίνησε το «ενημερωτικό» έγγραφο προς τους συναδέλφους, που αναφέρει μεταξύ άλλων τον ψευδή ισχυρισμό ότι είχε ζητήσει εγκαίρως χρονική μετάθεση της συνάντησης.
 
Όμως, όπως προκύπτει από τα αδιάψευστα στοιχεία, η ενημέρωση έγινε με email σε άγνωστο σε εμάς λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όχι στο post@postnet.gr - που είναι ο μοναδικός και γνωστός σε όλους λογαριασμός) και με συστημένη επιστολή, που έφθασε στην Π.Ο.Σ.Τ. την επομένη ημέρα της προγραμματισμένης συνάντησης, δηλαδή στις 14 Οκτώβρη. Τα σχόλια περιττά.
 
Καλή τη πίστη και προς όφελος όλων, καλούμε τη Διοίκηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός σοβαρού, ειλικρινούς, πολιτισμένου και εποικοδομητικού διαλόγου που θα φέρει αποτέλεσμα. Αυτό προϋποθέτει την απομάκρυνση από την πλευρά της όλων εκείνων των παραγόντων που υπονομεύουν τη διαδικασία και εκθέτουν και την ίδια.
 
Για εμάς η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ δεν είναι απλά ένα σοβαρό θέμα. Είναι το κορυφαίο θέμα και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τη μέγιστη προσοχή και επιφύλαξη σε όσα λέγονται και γίνονται από την άλλη πλευρά. Είμαστε σε θέση να χειριστούμε αποτελεσματικά μεθόδους και διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων.
 
 
Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Σ.Τ.
 
 
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         
 
 
     ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ                                               ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ