ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ - ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Περιμέναμε πέντε μήνες να μας πουν οι περισπούδαστοι και περίτρανοι τεχνοκράτες της σημερινής Διοίκησης ότι η λύση στην τραγική κατάσταση των ΕΛΤΑ, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το Κράτος με την ανεπαρκή ρύθμιση της ταχυδρομικής αγοράς και την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του, είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η συρρίκνωση μέχρις αφανισμού της ιστορικότερης και πιο δημοφιλούς δημόσιας επιχείρησης.
Έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες για να έρθουν το Υπερταμείο και η σημερινή Διοίκηση να δώσουν άφεση αμαρτιών στους υπεύθυνους και να σβήσουν σε μια νύχτα τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένες οφειλές και τις πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που έβλαψαν καθοριστικά στο πρόσφατο παρελθόν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Από τη μέχρι τώρα στάση τους μοιάζει σα να ήρθαν με αποκλειστικό σκοπό να σβήσουν τα ίχνη των πολλών εγκλημάτων που έχουν γίνει σε βάρος των ΕΛΤΑ και να απαλλάξουν τους θύτες. Είναι τυχαίο άραγε  ότι η πρώτη επιτυχία κάθε νέας Διοίκησης συνοδεύεται με την απώλεια ενός ή περισσοτέρων μεγάλων πελατών (ΕΥΔΑΠ & Διαβατήρια χθες, ΟΤΕ σήμερα και ποιος γνωρίζει τί άλλο  αύριο) ; Με το μανδύα του τεχνοκράτη και υπό την υψηλή προστασία του Υπερταμείου και των Δανειστών επιχειρούν να εφαρμόσουν στο Ταχυδρομείο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καλύπτοντας από τη μία την Κυβέρνηση και ανοίγοντας από την άλλη το έδαφος στους ιδιώτες ανταγωνιστές στην ενέργεια, στις τράπεζες, στις ταχυμεταφορές και τα logistics. Αυτοί είναι οι μόνοι που ενοχλούνται από την παρουσία μιας αναγνωρίσιμης υγιούς και ισχυρής επιχείρησης με πανελλαδικό δίκτυο που είναι σε θέση να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών υπηρεσιών προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.
Το έργο δεν είναι καινούργιο. Το έχουμε ζήσει και άλλες φορές στο παρελθόν με εντεταλμένους διοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες που προσπάθησαν να βλάψουν τα ΕΛΤΑ και να τα βγάλουν οριστικά από την ταχυδρομική αγορά και τον ανταγωνισμό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόλις μέρες μετά την προσπάθεια παράνομης απόλυσης εργαζομένων, η Διοίκηση επανήλθε δριμύτερη κάνοντας γνωστές τις προθέσεις της. Παρουσίασε στο Δ. Σ. της εταιρείας πρόταση, που εκπονήθηκε από την P.W.C., κατόπιν εντολής της, για το μέλλον των ΕΛΤΑ. Η πρόταση αυτή θα επεξεργαστεί, θα οριστικοποιηθεί και θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δ. Σ. του ΕΛΤΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2019. Περιλαμβάνει μόνο περικοπές, είναι χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και χωρίς πρόβλεψη για την είσπραξη των οφειλών του Κράτους ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι μόνες σίγουρες προβλέψεις αφορούν  απώλεια εσόδων και μεγάλων πελατών.
Στο σχεδιασμό της, που δεν υπάρχει ίχνος αναφοράς σε οτιδήποτε αναπτυξιακό, περιλαμβάνονται:
·         Χιλιάδες απολύσεις (οι περισσότερες εντός του 2019)
·         Μειώσεις μισθών και κουπόνια αντί μισθού
·         Συρρίκνωση των δικτύων των καταστημάτων και διανομής και εκχώρηση του έργου σε ιδιώτες ανταγωνιστές
·         Υποβάθμιση της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας
·         Ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ μετά το 2022
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε μια τεράστια απειλή. Η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σε συνδυασμό με τις μεθοδεύσεις του Υπερταμείου και της Διοίκησης και, βεβαίως, τις προσδοκίες των πολλών και ισχυρών ανταγωνιστών, μας οδηγούν στην εξαφάνιση. Μας οδηγούν στην ανεργία και τα συσσίτια.
Παρόλα αυτά εμείς διατηρούμε την ψυχραιμία μας γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει ο χρόνος και τα περιθώρια για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την επιχείρηση. Το ίδιο συνιστούμε και στη Διοίκηση. Με ψυχραιμία και σοβαρότητα να πράξει το χρέος της που δεν είναι άλλο από την διάσωση και βιώσιμη ανάπτυξη των ΕΛΤΑ με τους εργαζόμενους όρθιους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!
Σε διαφορετική περίπτωση δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα τους αντιμετωπίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά.
Θα ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία για το έγκλημα που επιχειρείται. Θα προβάλλουμε τις ευθύνες ΟΛΩΝ και θα προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης.
 
ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΕΛΤΑ!
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
 
Ξεκινάμε με Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, συγκέντρωση στο θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37) και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ
ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!