ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
 
18/12/2018
 
 
 
 
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ
 
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Μαύρη σελίδα στην ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων γράφεται από σήμερα.
Με εντολή της Διοίκησης, δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν με εξώδικα απολύσεις σε εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ.
Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που παραβιάζει ευθέως κάθε έννοια νομιμότητας και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές.
Το Συνδικάτο προειδοποίησε τη Διοίκηση της εταιρείας ότι δε θα δεχθεί καμία απόκλιση από όσα προβλέπονται στο Θεσμικό Κανονιστικό Πλαίσιο και τη σχετική νομοθεσία.
Καλούμε όποιον συνάδελφο παραλαμβάνει το εξώδικο να επικοινωνεί με την Ομοσπονδία στο 2105200301.
Όπως έχουμε ενημερώσει, η Π.Ο.Σ.Τ. θα αναλάβει να αντιμετωπίσει συνδικαλιστικά και δικαστικά το ζήτημα με την καλύτερη δυνατή νομική υποστήριξη και θα καλύψει όποιο κόστος χρειαστεί στο σύνολό του.
Για αυτόν τον σκοπό, κάθε συνάδελφος θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του και στη φόρμα που ακολουθεί και να την αποστείλει στο φαξ 2105225748.
Επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ισχυρισμοί της Διοίκησης στο 51/872/315-20.09.2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για τις απολύσεις είναι εντελώς ανυπόστατοι.
ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε επιχειρήματα από την πλευρά της. Το νομικό καθεστώς που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ξεκάθαρο, σαφέστατο και γνωστό.
ΔΕΝ υπάρχει σε ισχύ διάταξη που να επιτρέπει την «αυτοδίκαιη και υποχρεωτική» απόλυση εργαζομένου με κριτήριο τη συμπλήρωση ορίων ηλικίας ή ετών υπηρεσίας ή ετών ασφάλισης. Ο κάθε εργαζόμενος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποφασίζει για τη συνταξιοδότησή του σύμφωνα με τον εργασιακό και οικογενειακό προγραμματισμό του.
Εκτιμούμε ότι, η ενέργεια αυτή αποτελεί μια σπασμωδική αντίδραση της Διοίκησης που φανερώνει είτε ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα, είτε την πρόθεση της να μη διαχειριστεί με τον επιβαλλόμενο ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο τα του Ομίλου ΕΛΤΑ.
Αδυνατεί, ή αδιαφορεί, ή σκοπίμως αρνείται να πράξει όσα είναι αυτονόητα και γνωστά για τη διάσωση και βιώσιμη ανάπτυξη της δημόσιας επιχείρησης. Γεγονός απαράδεκτο μετά τα όσα είχαν συμβεί στην εταιρεία προτού αναλάβει.
Κατά τους τέσσερεις μήνες της παρουσίας της στα ΕΛΤΑ, τα μόνα που έχει να παρουσιάσει, εκτός των παράνομων απολύσεων, είναι η απαξίωση των υπηρεσιακών στελεχών και των διαδικασιών που προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας.
Με συνεχείς αναθέσεις εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρείες ακυρώνει τους εργαζόμενους και επιβαρύνει με μεγάλο κόστος τον Οργανισμό. Ειδικά στο κομμάτι των προμηθειών και των νομικών υπηρεσιών οι ενέργειες της Διοίκησης είναι προκλητικές και δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα.
Οι εξαγγελίες για πρόγραμμα εκατό ημερών, για στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο και για άμεση διεκδίκηση όσων οφείλονται στα ΕΛΤΑ παραμένουν ακόμα ζητούμενο. Ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις και οι παραλήψεις τους οδηγούν τα Ταχυδρομεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Θεωρούν πιθανόν ότι δε θα ελεγχθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Κάθονται άπραγοι και παρακολουθούν τον Οργανισμό να αποσυντίθεται. Προδικάζουν για το επόμενο έτος τεράστιες ζημιές από την απώλεια μεγάλων πελατών έχοντας ρίξει λευκή πετσέτα. Χωρίς σχέδιο και εναλλακτικές επιλογές υπηρετούν αποκλειστικά ένα μοιρολατρικό σενάριο καταστροφής.
Σε μια ελληνική ταχυδρομική αγορά που κινήθηκε ανοδικά το 2018 και αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση και το 2019, δε μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι τα ΕΛΤΑ, που, εκτός από πάροχος της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας, διαθέτουν το μεγαλύτερο δίκτυο και μπορούν να αναπτύξουν υπηρεσίες logistics και άλλα, απαξιώνονται συνειδητά και συστηματικά.
Από όλα αυτά προκύπτει αβίαστα ένα και μόνο συμπέρασμα. Είτε δε μπορούν, είτε δε θέλουν. Για αυτό, επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν με τα εξώδικα εμφανίζοντας την παρανομία ως μονόδρομο και απειλούν το προσωπικό με τα χειρότερα που έρχονται, όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, Κεφάλαιο Α΄, κινητικότητα και άλλα. Να γνωρίζουν πολύ καλά ότι:
Οι εργαζόμενοι δεν τρέπονται σε φυγή όταν προκύπτουν δυσκολίες και δεν απειλούνται, ούτε εκβιάζονται!
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Αναπόφευκτα πλέον, ο τρόπος λειτουργίας της Διοίκησης και το ζήτημα των απολύσεων ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια των ΕΛΤΑ και τις σχέσεις Διοίκησης – εργαζομένων και παίρνουν πολιτικές και νομικές διαστάσεις. Καλούνται όλοι οι αρμόδιοι – Υπερταμείο και Υπουργεία - να παρέμβουν και να τοποθετηθούν άμεσα.
Εμείς ξεκινάμε τον αγώνα προάσπισης των εργατικών δικαιωμάτων.
Καμία αυθαιρεσία και παράνομη ενέργεια δε θα περάσει.
 
 
 
 
Ακολουθεί η φόρμα για να συμπληρώσουν οι συνάδελφοι τα στοιχεία τους:
 

 
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΕΡΒΕΣΟΥ
ΒΑΛΑΩΡΙΟΥ 15-ΤΚ 10671
ΤΗΛ.: 3647505, 3647348 FAX: 3647450
 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ
 
 
ΟΝΟΜΑ:
 
 
ΕΠΩΝΥΜΟ:
 
 
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:
 
 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
 
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
 
 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ:
 
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
 
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
 
 
ΑΦΜ:
ΔΟΥ:
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ,ΥΕ):
 
ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
 
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΟΣ (ΜΕΙΚΤΑ) :
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ