ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ -19 ΜΑΙΟΥ 2020

Συνεδρίασε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
-          Τρέχουσες εξελίξεις
-          Αποφάσεις.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Τα ΕΛΤΑ και οι εργαζόμενοι του, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και πανδημίας, ήταν ξανά οι πρωταγωνιστές στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναδεικνύοντας έτσι τον αναντικατάστατο κοινωνικό τους ρόλο.
 
Οι εργαζόμενοι σε όλο το Δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με υπευθυνότητα και συνέπεια, έδωσαν τη μάχη τους, στην πρώτη γραμμή, για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ευχαριστεί θερμά όλους τους εργαζόμενους ταχυδρομικούς για το έργο που επιτέλεσαν.
Θέλουμε ακόμα να ευχαριστήσουμε και το συναλλασσόμενο κοινό για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Ταχυδρομείο και στους ανθρώπους του.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ πάρθηκαν ομόφωνα αποφάσεις για:
 
-          Συνέδριο της ΠΟΣΤ
 
Το Συνέδριο μας που ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του Οκτωβρίου, μεταφέρεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και αν οι συνθήκες δεν είναι καλές, λόγω πανδημίας, θα εξετάσουμε άλλες λύσεις.
 
-          Αποζημίωση
 
Η στάση της Διοίκησης στο θέμα της αποζημίωσης ξεπέρασε κάθε όριο. Προσέφυγε σε κάθε μέσον για να βρει επιχειρήματα, εκμεταλλεύτηκε ακόμα και την περίοδο της πανδημίας και κατέβασε την αποζημίωση στα 15 χιλιάδες ευρώ.
 
Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Συνάδελφοι, από πλευράς μας θα κινηθούμε πολιτικά και νομικά για να κατοχυρώσουμε το ύψος της αποζημίωσης, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί μέσω Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, όσων συνταξιοδοτούνται.
 
-          Ζητήματα προσωπικού – Θεσμικό Πλαίσιο
 
Όσον αφορά τα ζητήματα προσωπικού (μετατάξεις) τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι πρέπει να είναι συμβατά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της επιχείρησης.
 
Για το λόγο αυτό, η διαδικασία των μετατάξεων θα πρέπει να γίνει με απολύτως διάφανο και αδιάβλητο τρόπο, (κατάταξη των υποψηφίων προς μετάταξη με βάση τα μόρια που έχει ο καθένας, όπως αυτά προβλέπονται αναλυτικά στην ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν άψογα και οι προηγούμενες μετατάξεις).
 
Απαραίτητη δε προϋπόθεση, για την πραγματοποίηση των παραπάνω, είναι η Διοίκηση του Οργανισμού να παρουσιάσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της και ένα σύγχρονο οργανόγραμμα με το οποίο θα καθοριστεί ο αριθμός των προς μετάταξη υπαλλήλων.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,.
 
Διακρίνουμε κινητικότητα στο οικονομικό σκέλος (οφειλές Δημοσίου προς ΕΛΤΑ).
 
Κρίνουμε θετική την απελευθέρωση του πλαφόν των 15 εκατ. ευρώ  για το 2020, που αφορούν την αποζημίωση για την Κ.Υ.
 
Με τον ίδιο τρόπο να καλυφθεί και όλη η περίοδος από το 2013 και μετά, για το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου που αφορούν το επαληθευμένο κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας..
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Είναι καιρός να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο διάσωσης του Ταχυδρομείου, να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Οργανισμού, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων.
 
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτόν το σκοπό και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τον πετύχουμε.