ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΕΚ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ευχόμαστε υγεία σε όλους και περαστικά σε όσους νοσούν ή θα νοσήσουν το επόμενο δύσκολο διάστημα. Παραμένουμε ψύχραιμοι και ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών και των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας στο σπίτι και τη δουλειά.
 
17 Μαρτίου 2020
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΚΕΚ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 
Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται η Διοίκηση των ΕΛΤΑ, σα να μη συμβαίνει τίποτα στη χώρα.
Νύχτα Παρασκευήςσυγκάλεσαν Διοικητικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη «πυγμής» και αυταρχικότητας, ξεδιπλώνοντας τα μακιαβελικά σχέδιά τους.
Αρχικά η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 12/03, με φυσική παρουσία όλων των μελών. Μετά όμως το επίσημο αίτημα της Ομοσπονδίας, για παράσταση στη συνεδρίαση λόγω των πολύ σημαντικών θεμάτων και των αρνητικών και αμφιβόλου νομιμότητας και σκοπιμότητας εισηγήσεων τους, ακολούθησε η απόφαση για πραγματοποίηση της συνεδρίασης την επόμενη μέρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν την απόσυρση των θεμάτων που αφορούσαν το ΚΕΚ ΕΛΤΑ και την αποζημίωση, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Όπως αποδεικνύει το αποτέλεσμα μόνο τυχαία δεν έγιναν αυτά, αφού στο ΔΣ πάρθηκαν κατά πλειοψηφία πρωτοφανείς αποφάσεις για τον «ακρωτηριασμό» των ΕΛΤΑ και για το πώς θα «ρουφήξουν το αίμα» των Ταχυδρομικών. Δηλαδή, της εταιρείας και των ανθρώπων που καλούνται σήμερα, πέραν όλων των άλλων, να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της εξυπηρέτησης της κοινωνίας υπό τις δυσκολότερες συνθήκες που έχουν ποτέ αντιμετωπίσει.
Διάλεξε τη στιγμή η Διοίκηση για να κατακρεουργήσει το «φιλοδώρημα», που δίνεται ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους και χορηγείται αδιάκοπα εδώ και ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια μέσω ΣΣΕ.
Τώρα, που απειλείται η χώρα και η παρουσία του Ταχυδρομείου και των Ταχυδρομικών είναι ζωτικής σημασίας, θεώρησε ότι είναι η ώρα να «ανατινάξει» την εργασιακή ειρήνη και να καταρρακώσει το ηθικό και την ψυχολογία των εργαζόμενων.
Τώρα, που είναι κλειστά τα δικαστήρια, βρήκε την ευκαιρία να πάρει μια παράνομη απόφαση βασιζόμενη σε επί παραγγελία αφερέγγυες γνωμοδοτήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες τους. Για να πετύχει το σκοπό της, χρυσοπλήρωσε μάλιστα εξωτερικούς συμβούλους - «καμικάζι» για να προετοιμάσουν τη «βρώμικη» δουλειά.
Βρήκε την ευκαιρία να κρυφτεί πίσω από τηλεφωνικές συνδιασκέψεις για να μην κοιταχτεί στα μάτια με τους εργαζόμενους και να μην εισπράξει την απάντησή τους στους έωλους ισχυρισμούς της. Επέλεξε να εκμεταλλευτεί ανήθικα την τραγική συγκυρία που περνάμε, για να «φιμώσει» αυταρχικά τη φωνή των εργαζόμενων που εγκαίρως είχαν αιτηθεί να παρουσιάσουν αναλυτικά τα επιχειρήματά τους στο ΔΣ και να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα τους.
Η μονομερής κατάργηση των όρων των ΣΣΕ, που επιχειρεί η Διοίκηση χωρίς καν την πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων, που διασφαλίζουν ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, ακυρώνει μια θεμελιώδη κατάκτηση του πολιτισμού μας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και αρμονικής συμβίωσης εργοδοτών και εργαζομένων.
Επιπλέον δημιουργεί προφανή διάκριση, που καταλήγει στην αδικαιολόγητη δυσμενή μεταχείριση εργαζομένων του Οργανισμού. Η διάκριση αυτή και η αδικαιολόγητη δυσμενής μεταχείριση των εργαζομένων είναι ηθικά επιλήψιμη, νομικά προβληματική, πολιτικά ανεπίτρεπτη και δημιουργεί παράλληλα εύλογες υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση και ασύμμετρη πληροφόρηση συγκεκριμένων εργαζομένων σε βάρος συναδέλφων τους.
Τους καλούμε ακόμα και τώρα, να ανασκευάσουν το λάθος τους. Τους προτείνουμε ξανά, ως αφετηρία διαβούλευσης, τη σταθερή και υπεύθυνη θέση των εργαζόμενων, που αποτυπώθηκε στην Κοινή Συμφωνία του 2017. Από τότε είχε συμφωνηθεί η επανεξέταση από κοινού με τη Διοίκηση του ύψους της αποζημίωσης, του τρόπου καταβολής της και μεταβατικών διατάξεων, ώστε και να προσαρμοστούμε στις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού και να εξασφαλιστεί το περί δικαίου αίσθημα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη μόνη νόμιμη, υπεύθυνη και συμφέρουσα για όλους διέξοδο.
Ανάλογη αντιμετώπιση είχε από το τηλε-συμβούλιο και το ΚΕΚ ΕΛΤΑ. Με ελλιπή στοιχεία και αστήριχτα επιχειρήματα αποφάσισε στα γρήγορα τη λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής που έχει στηρίξει όσο τίποτα άλλο τη λειτουργία των ΕΛΤΑ και την αναβάθμιση των εργαζόμενων. Χωρίς να παρουσιάσει μελέτη σκοπιμότητας για το παρόν και το μέλλον του ΚΕΚ, όπως επίμονα ζητούσαμε, η Διοίκηση επικαλέστηκε τα προβλήματα που οι Διοικήσεις του Ομίλου προκάλεσαν σκοπίμως στο ΚΕΚ τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει την απόφασή της. Προειλημμένη η απόφαση και για αυτό. Νοσταλγεί από ότι φαίνεται τις αξέχαστες μορφές εκπαίδευσης που προσέφεραν στα ΕΛΤΑ και τους Ταχυδρομικούς οι σχολές Αμάραντου και θέλει να τις αναβιώσει.
Αποδεδειγμένα πια η Διοίκηση σπαταλά όλο της το χρόνο για να διαλύσει την εταιρεία και να αποτελειώσει τους εργαζόμενους. Κλείνει καταστήματα, καταστρέφει τη διανομή, διώχνει το προσωπικό, κόβει την αποζημίωση, απαξιώνει τις Ταχυμεταφορές, υπονομεύει το ΤΕΑ, κλείνει το ΚΕΚ, καταργεί την ενέργεια κλπ. Από την άλλη εξαιρεί συνολικά τον εαυτό της από τις περιστολές (αυξάνει τους μισθούς της, προσλαμβάνει σωρηδόν εξωτερικούς συνεργάτες, κάνει αναθέσεις έργων και υπηρεσιών κ.ο.κ.). Επιπλέον δε, απομονώνονται όλοι μαζί στους ορόφους τους θωρακίζοντας τα γραφεία τους (τι φοβούνται άραγε;) με κάμερες και ηλεκτρονικές κλειδαριές και άλλα πολλά.
Είναι προκλητικοί, κατώτεροι των περιστάσεων, ανίκανοι και τελικά επικίνδυνοι.
Τους προειδοποιούμε:
·         Να μην έχουν αυταπάτες ότι κατόρθωσαν κάτι σπουδαίο με τις τελευταίες αποφάσεις τους.
·         Τίποτα δεν έχει τελειώσει.
·         Αντιθέτως θα υπάρξει μεγάλη συνέχεια για όλα τα θέματα.
Ειδικά τις αποφάσεις τους για την περικοπή της αποζημίωσης στο μισό, που είναι αβάσιμη και τη σκανδαλώδη αποχώρηση των ΕΛΤΑ από την ενέργεια, σύντομα θα αναγκαστούν να τις πάρουν πίσω και να λογοδοτήσουν συλλογικά και ατομικά.
Αυτό που δεν θα μπορέσουν ποτέ να πάρουν πίσω είναι η ντροπή που θα τους ακολουθεί για τις αποφάσεις τους και τις ανήθικες μεθοδεύσεις που οργάνωσαν τέτοιες μέρες. Όπως δε θα μπορέσουν να πάρουν ποτέ πίσω όσα θα τους χαρακτηρίζουν για τα έργα και τις ημέρες τους στα ΕΛΤΑ. Όπως, επίσης, δε θα πάρουν ποτέ πίσω και την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων στον Οργανισμό που χάθηκε οριστικά. Δε θα μπορούν να σταθούν πουθενά!
ΩΣ ΕΔΩ!
Οι μέρες που ζούμε ως χώρα και κοινωνία είναι κρίσιμες. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Ε.Ε.ΣΥ.Π., που πολλά επένδυσαν στα βιογραφικά και τις ικανότητες των σημερινών διοικούντων, να λάβουν άμεσα μέτρα.
Έχουμε ξεκινήσει ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κατάπτυστες αποφάσεις τους. Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μας υποχρεώνουν να αναστείλουμε προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας τις κινητοποιήσεις μας. Ωστόσο, δεν κατεβάζουμε τα χέρια και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Δε σταματάμε λεπτό και συνεχίζουμε τον αγώνα μας με κάθε διαθέσιμο τρόπο ακόμα και με τις παρούσες συνθήκες.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Τ.
 
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ