ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Συνεδρίασε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
-          Ενημέρωση - Εξελίξεις 
-          Πορεία ΕΛΤΑ
-          Λοιπά θέματα
-          Αποφάσεις
 
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντόπουλου Γιώργου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος επισήμανε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τόνισε την αναγκαιότητα εξυγίανσης και μετασχηματισμού της επιχείρησης, προκειμένου να σωθεί και να ατενίσει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.
 
Αναφερόμενος στο σχέδιο της εξυγίανσης, είπε ότι αυτή περιλαμβάνει τρία σκέλη:
-          Διάσωση του Οργανισμού
-          Αποκοπή από τις παθογένειες του παρελθόντος και
-          Ανάπτυξη με προοπτική την επόμενη 20ετία.
 
Για να σωθούν τα ΕΛΤΑ - είπε - χρειάζονται χρήματα και για να σταματήσουν οι παθογένειες του παρελθόντος είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου που θα διασφαλίσει ότι «όλα όσα μας ταλαιπώρησαν δεν θα προκύψουν ξανά».
 
Όσον αφορά το θέμα του μετασχηματισμού έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναζήτησης δραστηριοτήτων και σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων που θα φέρουν ανάπτυξη, προοπτική και κέρδη στον Οργανισμό.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Μέσα από μια δημιουργική συζήτηση που ακολούθησε, οι συνάδελφοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες συμπερασματικά είναι:
 
Συμμεριζόμαστε την άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΛΤΑ και την οποία έχουμε αναφέρει και αναλύσει, επί μακρόν, εδώ και πολύ καιρό.
 
Συμμεριζόμαστε την άποψη του για τη διάσωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και για το μετασχηματισμό τους σε επιχείρηση που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς.
 
Πάγια θέση μας είναι, ότι όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν μέσα από την ανάπτυξη και όχι την συρρίκνωση των ΕΛΤΑ και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτήν με όλες μας τις δυνάμεις.
 
Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουμε θέσεις και προτάσεις για να σταματήσει ο κατήφορος του Οργανισμού και πιστεύουμε ότι η συμβολή μας θα είναι καθοριστική για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
 
Θεωρούμε, ως απαραίτητη προϋπόθεση, προς την κατεύθυνση αυτήν την ύπαρξη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου στρατηγικού, επιχειρησιακού σχεδίου για τα ΕΛΤΑ, που θα έχει βασικούς άξονες:
 
-          Την ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία, που όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει είναι μονόδρομος, εκεί είναι η προοπτική και το μέλλον του Ταχυδρομείου
-          Τον εκσυγχρονισμό του Ταχυδρομείου και την αναδιοργάνωση του ταχυδρομικού Δικτύου και
-          Την στοχευμένη εμπορική πολιτική, μέσα από την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και την ανάπτυξη παλαιοτέρων που μέχρι σήμερα λειτουργούν σε λάθος βάση (ενέργεια κ.λ.π.).
 
Η τραγικής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους. Η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα και η οποία έχει προκληθεί κυρίως λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του Δημοσίου και της ασυνέπειας του κράτους στην καταβολή του κόστους των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
 
Να σημειώσουμε ότι, στα 203 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του 2019, για το κόστος των Κ.Υ. και στα 30 εκατ. ευρώ για τη παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών προς το Δημόσιο.
 
Είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει και από το οποίο δεν πρόκειται, ούτε και δικαιούμαστε να παραιτηθούμε, γιατί δεν πρόκειται για χρήματα που μας τα χαρίζουν, αλλά για οφειλές που προέρχονται από παραγωγική εργασία μας.
 
Σημαντική παράμετρος για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της πολιτικής των μη προσλήψεων την τελευταία 10ετία και των πολλών συνταξιοδοτήσεων, πράγμα το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε μια επιχείρηση σαν τη δικιά μας που είναι κυρίως ανθρωποκεντρική, καθώς οδηγεί στην υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών μας, επιχειρήσεων και πολιτών.
 
Πάγια θέση μας είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
Όσον αφορά τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα να παίρνονται οι αποφάσεις για τις προσλήψεις αυτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης και στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 
Εκείνο το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε, είναι ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητα του Ταχυδρομείου, της αρχαιότερης δημόσιας επιχείρησης στην Ελλάδα, που εδώ και 191 χρόνια προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, που εδώ και σχεδόν δύο αιώνες προσφέρει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, μέσω της καθημερινής επαφής σε όλη την Επικράτεια με τον Έλληνα πολίτη.
Για το λόγο αυτόν, εντός του επομένου τριμήνου θα διοργανώσουμε, στο πλαίσιο και της Συνέλευσης Προέδρων όλης της χώρας, που προβλέπεται στο καταστατικό της ΠΟΣΤ, ημερίδα με θέμα τη διάσωση των ΕΛΤΑ και τις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα του Ταχυδρομείου.
 
Σε αυτή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι, Κυβέρνηση, Διοίκηση, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον του Οργανισμού.
 
Για εμάς συνάδελφοι το Ταχυδρομείο είναι ένας Οργανισμός με δυναμική, με προοπτική, με ζωή, με μέλλον και η διάσωση του είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στα χέρια άλλων.