9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Η 9η Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης  στη Βέρνη της Ελβετίας, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου 1874 και άρχισε να εφαρμόζεται από 1 Ιουλίου 1874.

H πρωτοβουλία της διοργάνωσης του πρώτου Ταχυδρομικού Συνεδρίου ανήκει στο Γερμανό  Dr. Heinrich von Stephan.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ήταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μιας παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, που θα περιλάμβανε όλες τις χώρες – μέλη της ένωσης, η οργάνωση και η από κοινού  λύση των προβλημάτων που προέκυπταν στην μεταφορά της αλληλογραφίας.

Η ισότητα μεταξύ των μελών, τα ίσα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μικρών και μεγάλων κρατών, αποτέλεσε τη βασική αρχή της Ένωσης.

Σήμερα, 144 χρόνια μετά, η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αριθμεί 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες από όλο τον κόσμο, που συνθέτουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 640.000 Ταχυδρομεία και με ανθρώπινο δυναμικό πέντε εκατ. εργαζόμενους.

Το παγκόσμιο ταχυδρομικό συνέδριο συνέρχεται κάθε 5 χρόνια.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν ένα από τα 22 ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, καθώς ανάμεσα στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου συμμετείχαν εκ μέρους της Ελλάδας ο Δημήτριος Μανσόλας, Τμηματάρχης του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Χιούγκ  Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη. 

Η σύμβαση της Βέρνης επικυρώθηκε από την Ελλάδα με νόμο το  Απρίλιο 1875.

Ο μακροβιότερος Ελληνικός Οργανισμός, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εδώ και 190 χρόνια δραστηριοποιούνται αδιάλειπτα και προσφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και κατέχουν σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική ταχυδρομική αγορά με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο καθημερινής εξυπηρέτησης, που αποτελείται από 1400 καταστήματα και πρακτορεία και 3500 ταχυδρομικούς διανομείς.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τους αγώνες μας, όλα αυτά τα χρόνια, κρατήσαμε όρθιο το Ταχυδρομείο και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να υπερασπιστούμε το χαρακτήρα και το ρόλο του μέσα στην κοινωνία, για να περιφρουρήσουμε το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, για να μην διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης που στη μακρόχρονη πορεία μας, έχουμε δημιουργήσει με τον Έλληνα πολίτη. 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (U.P.U) εξέδωσαν  αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων  στις 14 Σεπτεμβρίου 1974. Η σειρά αποτελούνταν από γραμματόσημα 3 διαφορετικών αξίων,  φιλοτεχνημένα από τους Π. Γράββαλο και Β. Κωνσταντινέα.

 

  

Βιβλιογραφία: Α]  Μωυσής Κ. Κωνσταντίνης: Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα. Η ιστορία και η εξέλιξή τους. ΑΘΗΝΑ 2002.

Β] 175 ΧΡΟΝΙΑ Ελληνικά Ταχυδρομεία. Επετειακή έκδοση των Ελληνικών Ταχυδρομείων. ΑΘΗΝΑ 2003

 

ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ