ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡ/ΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ 13-4-2007

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Τ. πραγματοποιήθηκαν Περιφερειακές Συνδιασκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα από 22-02 έως 26-03-2007, στις οποίες συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΕΛΤΑ και οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα.
Σας κοινοποιούμε τα συμπεράσματα των Συνδιασκέψεων όπως κωδικοποιήθηκαν, αξιολογήθηκαν και καταγράφηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΤ, τα οποία διαμορφώνουν το πλαίσιο δράσης και διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων για το αμέσως προσεχές διάστημα

1. Η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων δημιουργώντας τεράστιες αδικίες και ανισότητες, ενώ οι αλλαγές που δρομολογούνται στη χώρα μας είναι σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και κατακερματίζουν την κοινωνική συνοχή.
2. Τα προβλήματα της παιδείας και η αντίδραση της νεολαίας ευαισθητοποιεί κάθε πολίτη, εργαζόμενο και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
3. Πρώτος στόχος των εργαζομένων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ και η παροχή Καθολικών Υπηρεσιών. Αυτό διασφαλίζεται μόνο μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης.
4. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν και αγωνίζονται για την αναπτυξιακή πορεία του ΕΛΤΑ που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Κυβέρνηση και Διοίκηση έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί με την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, οδηγούν τον Οργανισμό σε αδιέξοδα με τεράστιους κινδύνους για την συρρίκνωση του δικτύου αλλά και του προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
5. Η θεσμική λειτουργία και η πιστή τήρηση του κανονιστικού πλαισίου είναι αδιαπραγμάτευτη.
6. Η επικείμενη απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς είναι καθοριστικό σημείο για το μέλλον του ΕΛΤΑ, εφόσον δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας και κίνδυνοι ακόμη και για την ύπαρξη των φορέων παροχής καθολικών υπηρεσιών.
Συνεχίζουμε τη δράση μας και τον συντονισμό μας με χώρες, συνδικάτα, φορείς και ταχυδρομικές υπηρεσίες που είναι κατά της πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς το 2009. Εξακολουθούμε να παλεύουμε για καθολικές ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλα τα σημεία της Ευρώπης, με ποιότητα και προσιτές τιμές για όλους.
Η Ε. Ε. και οι Εθνικές Κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το κοινωνικό κόστος των ταχυδρομικών υπηρεσιών με σεβασμό στον κοινωνικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η παράταση εφαρμογής της οδηγίας είναι το πρώτο βήμα παράλληλα με τις κινήσεις προστασίας των Ταχυδρομείων των φτωχών χωρών.
7. Το πανελλαδικό μας δίκτυο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΛΤΑ και απαιτούμε με κάθε τρόπο να ενισχυθεί, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό του προσανατολισμό και τη μεγάλη του συνεισφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
8. Η έλλειψη προσωπικού λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας και έχει διαμορφώσει συνθήκες εργασίας ανυπόφορες ενώ το κλίμα δυσφορίας και κούρασης είναι πρωτοφανές και καθολικό. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων στον ΓΚΠ είναι κλειδί ανάπτυξης για τον Οργανισμό και πρέπει να γίνονται με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ όπως μέχρι σήμερα και σε καμία περίπτωση με το κριτήριο της συνέντευξης ή άλλου διαβλητού τρόπου.
Η κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας είναι μονόδρομος για ένα ταχυδρομείο ανταγωνιστικό και με ποιότητα υπηρεσιών. Θα βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς αλλά κυρίως θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική του ΕΛΤΑ. Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου και του προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
9. Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η εξειδίκευση των εργαζομένων διαμορφώνει και ανανεώνει τις αναπτυξιακές δυνάμεις και προοπτικές του Ταχυδρομείου.
10. Το θεσμικό Πλαίσιο και όλο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων του Οργανισμού είναι αδιαπραγμάτευτο και μόνο βελτιώσεις μπορεί να δεχτούμε. Οι αντεργατικοί νόμοι 3385 και 3429 σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον ΕΛΤΑ.
11. Καταγγέλλουμε την ανυπαρξία πολιτικής για τις ταχυμεταφορές και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα επιβάλλουμε οι Ταχυμεταφορές να γίνουν η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη του ΕΛΤΑ, με Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα ακολουθεί την πορεία του Ομίλου ΕΛΤΑ. Καταγγέλλουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η Διοίκηση των Ταχυμεταφορών.
12. Διεκδικούμε η συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να εξελιχθεί με  κοινές δράσεις προς όφελος και των δύο Οργανισμών και να διασφαλίσει την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσα από το δίκτυο του Ταχυδρομείου.
13. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου. Το Δημόσιο να διατηρήσει τουλάχιστον το 51 % των μετοχών και σαφώς το management.
14. Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Τα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, η τύχη και η προοπτική του ΤΑΠ ΟΤΕ δεν μπορεί να υποβαθμιστούν.
Απαιτούμε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ένταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο Ι.Κ.Α.- Ε Τ Α Μ σύμφωνα με τον Νόμο 3029 / 02. 
      Ομόφωνα λέμε όχι :
• Στην αύξηση των ορίων ηλικίας
• Στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης
• Στην αύξηση των εισφορών
Το κράτος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Να σταματήσει άμεσα η αφαίμαξη και το τζιράρισμα των αποθεματικών των Ταμείων. 15. Καταγγέλλουμε την πολιτική απόφαση για την ανάθεση στην Αγροτική Τράπεζα της πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ. Όταν είναι πλέον διαπιστωμένη η προβληματική εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του Δημοσίου και του ΙΚΑ από τις Τράπεζες, η Κυβέρνηση επιλέγει να φορτώσει στον ΕΛΤΑ την εξυπηρέτηση των περιοχών που δημιουργούν κόστος για τις Τράπεζες και να τους παραδώσει το εύκολο και κερδοφόρο κομμάτι της διανομής.
16. Προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι με προσωπικές θυσίες και χρησιμοποιώντας τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για την διανομή, να πριμοδοτούν τις Τράπεζες. Σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση για την απόσυρση των ιδιωτικών αυτοκινήτων των διανομέων.

Σε συνεργασία με τα Σωματεία όλης της Ελλάδας, διαμορφώνουμε ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο για όλα τα παραπάνω ζητήματα και είμαστε σε διαρκή  αγωνιστική ετοιμότητα.
Σας καλούμε να λάβετε άμεσα όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και τη διασφάλιση της ομαλής αναπτυξιακής πορείας του ΕΛΤΑ.
Η ΠΟΣΤ συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για το Ταχυδρομείο που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός, με τους εργαζόμενους πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής.

Επιφυλασσόμενοι για την άσκηση παντός ετέρου νομίμου δικαιώματος ημών και των φυσικών μελών μας ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και Αρχών, καθώς και για την με κάθε νόμιμο μέσο διαφύλαξη και προώθηση της εύρυθμης, αποτελεσματικής και ποιοτικής  λειτουργίας του ΕΛΤΑ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε. , που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Απελλού  αρ. 1, και σε όσους κοινοποιείται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται, αντιγράφοντας ταύτη ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως του.