ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

 ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Μόνο στην Εθνική σύνταξη το πρόστιμο

Καταργήθηκε για τις μειωμένες συντάξεις που αφορούν αιτήσεις από 13/05/2016 και μετά η επί πλέον ποινή μείωσης 10% που είχε επιβληθεί με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

Έτσι, με τα νέα δεδομένα
Μέχρι 30% μορεί ναι είναι το ανώτερο πρόστιμο για μειωμένη σύνταξη σε όλα τα ταμεία και έως 5 έτη το ανώτερο  (5 έτη Χ 6% ανά έτος = 30% ).
- Το πρόστιμο είναι 0,5% ανά μήνα πρόωρης αποχώρησης που υπολείπεται του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη και έως 60 μήνες για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας για 40 έτη μετά το 15ο έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.
Πιο <<ελκυστική>> λοιπόν η προοπτική της μειωμένης σύνταξης με πρόωρη αποχώρηση.
Μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης, το πρόστιμο περιορίζεται πλέον μόνο στην Εθνική Σύνταξη και όχι στο σύνολο της παροχής (Εθνική και Ανταποδοτική) όπως θα γινόταν μέχρι τώρα.
Έτσι, για μία σύνταξη π.χ. 1.000€ (εθνική και ανταποδοτική) με το παλαιό σύστημα η μείωση μπορούσε να φτάσει έως 40% (5Χ6% = 30% για 5 έτη πρόωρης αποχώρησης από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη + 10% το επί πλέον πρόστιμο μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας για πλήρη δηλ. κοντά στα 400€ λιγότερα), τώρα το ανώτερο ποσό μείωσης θα φτάνει τα 115,2€ (384 Χ30% = 115,2, καθαρά 268,8€) που αφορά την εθνική σύνταξη μόνο και ισόβια βέβαια, ενώ η ανταποδοτική ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις συνολικές μέσες αποδοχές από το 2002 και μετά μαζί με τα δώρα μένει άθικτη και στις περιπτώσεις της μειωμένης σύνταξης.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όποιος επιθυμεί να λάβει μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχει συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις ασφάλισης της τελευταίας 5ετίας ανάλογα με τον φορέα που ανήκει.
Δηλ. να έχει 750 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία ή 2,5 έτη και άνω για τους νέους ασφαλισμένους.
Οι μόνες ασφαλισμένες για τις οποίες δεν συντρέχουν οι εν λόγω προϋποθέσεις είναι οι μητέρες ανηλίκων με κατοχυρωμένο δικαίωμα που πρέπει να  εξετάζουν τις νέες διατάξεις που ισχύουν σε επαφή με τα ταμεία τους.
Μετά από όλα αυτά, φαίνεται και είναι <<λίγο>> το κακό στην επιλογή της μειωμένης σύνταξης αφού η μείωση περιορίζεται μόνο στην Εθνική Σύνταξη αλλά μη ξεχνάμε ότι το τσεκούρι έπεσε  με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και η μείωση φτάνει σταδιακά και πάνω από το 50% αναπλήρωσης του μισθού.
Πέρα από το παραμύθι ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις, η μεγάλη μείωση προκύπτει στην πράξη κυρίως απο δύο λόγους.
1. το νέο τρόπο υπολογισμού με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού π.χ. 33,78% αναπλήρωση με 35 έτη ασφάλισης και
2. Επειδή από τον υπολογισμό στον τελευταίο μισθό (60% - 80% αναπλήρωση) που ίσχυε πριν, τώρα υπολογίζεται  στις συντάξιμες αποδοχές των ετών από το 2002 και μετά που φυσικά ρίχνουν πολύ κάτω τη βάση υπολογισμού.


Εξάλλου σε κάθε διαπραγμάτευση και τελικά μνημόνιο, οι συντάξεις είναι στο κάδρο που σημαίνει ότι νέες περικοπές είναι προ των πυλών.
Όπως κάθε φορά τονίζουμε, όσο οι μισθοί και άλλες παροχές παραμένουν σταθερά, η αποχώρηση είναι οικονομικά ασύμφορη σε σχέση με τη σύνταξη και ειδικά όταν χρεάζεται και εξαγορά πλασματικών χρόνων που είναι πλέον πολύ επώδυνη μετά την αύξηση των ποσών εξαγοράς και την μείωση της έκπτωσης.

Για ότι σας ενδιαφέρει για το ασφαλιστικό μπορείτε να  ενημερώνεστε συνεχώς από την ενότητα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ  στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Π.Ο.Σ.Τ.