ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΔΙΑΛΥΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Έπειτα από μια περίοδο αποδιοργάνωσης και υπονόμευσης του Ταχυδρομείου αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα και οι στόχοι τους.

Οι μεγαλοστομίες και οι δήθεν αναπτυξιακοί σχεδιασμοί αποδεικνύονται ότι υπηρετούν λόγους αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. 

Το αρνητικό σενάριο της καταστροφής του Ταχυδρομείου, για το οποίο εξ αρχής προειδοποιούμε και αγωνιζόμαστε να μη συμβεί, δυστυχώς εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο.

Οι αποφάσεις των Διοικήσεων του Ομίλου ΕΛΤΑ και τα αρνητικά αποτελέσματα που αυτές προκαλούν λειτουργούν αποκλειστικά εις βάρος του Οργανισμού και των εργαζομένων και υπέρ συγκεκριμένων ανταγωνιστών που βρίσκουν ανέλπιστα πρόσφορο έδαφος

Τα τελευταία γεγονότα, μάλιστα, δείχνουν πως το σενάριο ίσως να πλησιάζει στο τέλος του με τραγική κατάληξη για τα ΕΛΤΑ, αφού, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που κατέφεραν οι Διοικούντες (κλείσιμο καταστημάτων, απώλεια ΕΥΔΑΠ, ΕΟΠΥΥ και Διαβατηρίων, Αποζημίωση Καθολικής Υπηρεσίας κ.α.), λόγω των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων τους, κοντεύουν να δώσουν και τη χαριστική βολή, με συνέπεια, το Δημόσιο Ταχυδρομείο να βάλει λουκέτο και η ταχυδρομική αγορά να «χαριστεί» σε συγκεκριμένους ιδιώτες που έτοιμοι από καιρό περιμένουν την «ευκαιρία».

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Διοίκηση, στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ της 28ης Νοεμβρίου, πιστή στην ανερμάτιστη και αλλοπρόσαλλη  τακτική της και αιχμάλωτη της αδυναμίας της να διοικήσει αποτελεσματικά την Επιχείρηση, είχε αρχικά συμπεριλάβει στα θέματα ημερήσιας διάταξης και ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας πρόταση άμεσης λήψης όλων των σχετικών αποφάσεων προκειμένου, από 01-01-2017, να εφαρμοστούν στην Επιχείρηση το Ενιαίο Μισθολόγιο, η περικοπή της αποζημίωσης, η περικοπή επιπλέον(;) λειτουργικών δαπανών, η αναστολή δραστηριοτήτων(;). η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και η αύξηση του ωραρίου εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, παρά την αρχική εισήγηση και τη σοβαρότητα του θέματος αλλά και της κρισιμότητας της γενικότερης κατάστασης, έπειτα από την αντίδραση των εργαζομένων, απέσυρε το θέμα με τη δικαιολογία ότι αυτός δεν γνώριζε τίποτα……

Ο εισηγητής, δηλαδή, των θεμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, τις αποποιείται και τις φορτώνει στους άλλους. Ποιος να τον πιστέψει όμως, όταν τα θέματα, πριν έρθουν στο Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, εξετάζονται αναλυτικά στο Συμβούλιο Διεύθυνσης, στο οποίο συμμετέχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι Γενικοί Διευθυντές και οι αρμόδιοι Διευθυντές.

Φαίνεται όμως, ότι αυτή είναι η τακτική τους, γιατί έτσι ακριβώς ενεργεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ταχυμεταφορών, αφού και αυτός είναι συνυπεύθυνος για των απώλεια των διαβατηρίων. Στο έγγραφο που υπέγραψε, το οποίο ήταν και ο δεύτερος λόγος αποκλεισμού μας από τον διαγωνισμό, έδωσε λάθος στοιχεία για τον αριθμό των μετοχών της εταιρείας, την οποία υποτίθεται ότι Διοικεί!!! Αντί να υποβάλει την παραίτηση του, κάνει ΕΔΕ φορτώνοντας τις ευθύνες τους στους υπαλλήλους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, υπάρχει αυτόκλητη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας για λήψη αποφάσεων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχία.

Ποιος είναι επιτέλους ο σχεδιασμός τους;

Τι σκέφτονται να κάνουν;

Πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση στην οποία βρίσκονται τα ΕΛΤΑ;

Σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αποφάσεις τους;

Και πως μπορούν να αποφασίζουν χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους;

Το Συνδικάτο μας έχει εγκαίρως και σαφώς προειδοποιήσει και τοποθετηθεί  για το ζήτημα της ένταξης των ΕΛΤΑ στο Κεφάλαιο Α του Νόμου 3429 και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην Επιχείρηση.

Έχουμε αντιδράσει επιτυχώς στις αντίστοιχες απόπειρες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης το αποτρέψαμε, τώρα ήρθαν οι «πρόθυμοι» να το εφαρμόσουν;

Γιατί ένταξη των ΕΛΤΑ στο Κεφάλαιο Α του Νόμου 3429, δεν σημαίνει μόνο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά την αποβολή τους από την αγορά, την τεράστια συρρίκνωση και την οριστική εξόντωσή τους.

Τη στιγμή λοιπόν που οι διοικητικές ενέργειες υπονομεύουν ευθέως τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τη ζωή χιλιάδων οικογενειών και γίνεται πάρτι ρουσφετιών, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, όπως οφείλουν, οδηγούν τον Οργανισμό σε «επικίνδυνα νερά» και οριακές καταστάσεις για άγνωστο σε εμάς λόγο.

Η Ομοσπονδία μας, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και των ιδιαίτερα σοβαρών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, συγκαλεί εκτάκτως τα Όργανα της (Εκτελεστική Επιτροπή και Διοικητικό Συμβούλιο) για τη διαχείριση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των κινδύνων. Επίσης, ξεκινά άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων, της κοινής γνώμης και όλων των πολιτικών,  κοινωνικών και οικονομικών φορέων για όλα όσα συμβαίνουν και όσα διακυβεύονται. Παράλληλα θα διοργανώσουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης προς όλα τα Μ.Μ.Ε.

Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε και θα αποτρέψουμε κάθε απόφαση που βάζει ταφόπλακα στο μέλλον του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη θυσιάσουν το Ταχυδρομείο στο βωμό των μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων.

Το Δημόσιο Ταχυδρομείο είναι υπόθεση όλων μας.