Aρ. Πρωτ.: 194
                                                                                                                           Aθήνα, 16/12/2016           

                                                                                                                           Προς
                                                                                                                           Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ

                                                                                                                            κα Ευφροσύνη Σταυράκη
                                                                                                                            10188 Αθήνα

                                                                                                                           Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ
                                                                                                                           κ. Ιωάννη Ζαρολιάγκη
                                                                                                                           10188 Αθήνα

 

 

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Σύμβουλε,

 Παρά το ότι από την πρώτη μέρα της παρουσίας σας στα ΕΛΤΑ επιδιώξαμε με κάθε τρόπο να σας ενημερώσουμε εγκαίρως για την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και να βοηθήσουμε μέσα από το θεσμικό μας ρόλο με προτάσεις και πρωτοβουλίες, εσείς, ακόμα και τώρα, συνεχίζετε, παρά τις αναρίθμητες και κάθε είδους παρεμβάσεις μας, μια απαράδεκτη τακτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την Επιχείρηση στην καταστροφή.
Όταν αναλάβατε, βρήκατε ένα έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση και τους εργαζομένους, το οποίο μπορούσατε γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα να επικαιροποιήσετε και να κινηθείτε γρήγορα προς την αναδιοργάνωση και ανάταξη των ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών.
Εμείς από την πλευρά μας κινηθήκαμε άμεσα και καταθέσαμε θεσμικά και  αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας, τόσο στο Δ.Σ. των ΕΛΤΑ όσο και σε κάθε αρμόδιο (επισυνάπτονται), ώστε να συμβάλουμε τα μέγιστα στην βιωσιμότητα της Εταιρείας.
Τότε, είχατε το ελαφρυντικό της διοικητικής απειρίας και της άγνοιας για την ταχυδρομική αγορά.
Σας το αναγνωρίσαμε.
Δυστυχώς όμως, από ότι φάνηκε από τις πράξεις σας, κάναμε λάθος.
Πέραν βεβαίως της άγνοιας και της ανικανότητας ακόμα και στα πιο απλά που αναμφίβολα έχετε, αποδείχθηκε και το ότι ακολουθείτε και εφαρμόζετε συνειδητά ένα σχέδιο που υπονομεύει την ύπαρξη της Εταιρείας και εξυπηρετεί εκ του αποτελέσματος προσωπικά σας ή άλλα συμφέροντα.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξηγηθούν από οποιονδήποτε, ακόμα και αν έχει τις καλύτερες των προθέσεων, μια σειρά από γεγονότα που έχουμε δημοσίως καταγγείλει.
Πώς μπορούν να εξηγηθούν το κλείσιμο των καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο που οδήγησε σε απώλεια εσόδων και υποχώρηση στην αγορά, η κατακύρωση μετά από τρία χρόνια του μεγάλου διαγωνισμού των εκατομμυρίων της ΕΥΔΑΠ στον πλειοδότη ανταγωνιστή, οι παλινδρομήσεις της Διοίκησης στην απαίτηση για την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας, ζήτημα που από μόνο του αρκεί για να καταδικάσει τα ΕΛΤΑ, η αδιανόητη φαρσοκωμωδία του αποκλεισμού της Εταιρείας από το διαγωνισμό για τα διαβατήρια;
Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η ακατανόητη βιασύνη σας να παύσετε τη Διοίκηση των Ταχυμεταφορών στο σύνολο της επιρρίπτοντας όλο το βάρος του φιάσκου των διαβατηρίων σε αυτήν ενώ αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες που βαρύνουν πρωτίστως εσάς;
Με ποιο επιχείρημα προχωράτε σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς προηγουμένως να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος για τον καταλογισμό ευθυνών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, να δίνεται άφεση αμαρτιών σε αυτούς που έβλαψαν, ενδεχομένως σκοπίμως, την εταιρεία;

Οι πράξεις σας αυτές και τα συγκεκριμένα γεγονότα συμβαίνουν ενώ η Ομοσπονδία μας προειδοποιεί, ενημερώνει, παρεμβαίνει και καταγγέλλει ανελλιπώς.
Όλα γίνονται με πλήρη γνώση και συνείδησή σας.
Είστε υπεύθυνοι για όλα όσα έχουν συμβεί και για τις συνέπειές τους και πρέπει να λογοδοτήσετε στους εργαζόμενους και όπου χρειάζεται και στη δικαιοσύνη.
Και το βαρέλι του θράσους και της ανευθυνότητάς σας δεν έχει πάτο.
Παρά τα όσα σας καταλογίζονται, συνεχίζετε αμέριμνοι να ασχολείστε αποκλειστικά με κάθε είδους ρουσφέτια, επιδιώκοντας, με κάθε τρόπο και κόστος για την εταιρεία, να «τακτοποιήσετε» ημετέρους και να αυγατίσετε την «πελατεία». Κάνετε δεκάδες μεταθέσεις χωρίς κανένα αξιοκρατικό και επιχειρησιακό κριτήριο από τις μονάδες παραγωγής που αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Είναι τέτοιο το μέγεθος της βλαπτικής σας παρέμβασης που παρά τις εκατοντάδες προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.
Οκτώ μήνες στη Διοίκηση και παρά τις σαφείς εντολές που λάβατε από την τελευταία έκτακτη αυτόκλητη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για άμεση κατάρτιση και εφαρμογή Επιχειρησιακού Σχεδίου, επιχειρείτε ξανά, χωρίς να έχετε καταθέσει ακόμα ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, να τοποθετήσετε νέους γενικούς Διευθυντές και να στελεχώσετε τις θέσεις Διευθυντών που προβλέπονται στο ξεπερασμένο οργανόγραμμα της Επιχείρησης αυξάνοντας υπερβολικά και αδικαιολόγητα τα κόστη, ενώ με δική σας ευθύνη υπάρχει σημαντική μείωση των εσόδων.
Χωρίς πλάνο, οργανωτικό σχέδιο και στόχους έχετε ξεχειλώσει τη διοικητική ιεραρχία και επιβαρύνετε συνεχώς με επιπλέον κόστη και διαδικασίες τα ΕΛΤΑ.

Χωρίς να έχουμε τίποτα το προσωπικό μαζί σας, σας θεωρούμε παντελώς ακατάλληλους και μοιραίους για την Επιχείρηση.
Σας δηλώνουμε ότι, αφού έχουμε εξαντλήσει πλέον κάθε τρόπο συνεννόησης μαζί σας και έχοντας απευθυνθεί με κάθε πρόσφορο μέσο στην αρμόδια πολιτική ηγεσία, τους τοπικούς φορείς, τα ΜΜΕ και τους εργαζομένους, το μόνο που μας απομένει είναι σας εμποδίσουμε να συνεχίσετε από εδώ και στο εξής το καταστροφικό σας έργο που καταρρακώνει οικονομικά και ηθικά τον Όμιλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Όλοι οι εργαζόμενοι είχαμε την προσδοκία ότι μετά την ανάδειξη των ευθυνών σας θα ανταποκρινόσασταν επιτέλους στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει ο καθένας που διαχειρίζεται Δημόσια περιουσία και θα σταματούσατε να λειτουργείτε αγνοώντας νόμους, κανονισμούς και το συμφέρον των ΕΛΤΑ.
Αντιλαμβανόμαστε, χωρίς βεβαίως να συμμεριζόμαστε, τον έκδηλο εκνευρισμό ορισμένων που πιάστηκαν με «την γίδα στην πλάτη» και με σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις, έκδηλο αυταρχισμό και αλαζονεία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες στη χαμηλότερη υπηρεσιακή ιεραρχία.
Μάταιος κόπος.
Κανείς δεν τους ακούει, κανείς δε φοβάται και κανείς δεν τους ακολουθεί.
Αυτοί που σχεδίασαν και εκτελούν το «συμβόλαιο δολοφονίας» του Δημόσιου Ταχυδρομείου
είναι και θα μείνουν μόνοι τους, με τις ενοχές και τις ευθύνες τους!
Οι εργαζόμενοι δεν αποπροσανατολιζόμαστε. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΕΛΤΑ και απαιτούμε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων για τα οποία αδιαφορείτε.
 Για εμάς άμεση προτεραιότητα έχει το να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επιβιώσουν τα ΕΛΤΑ και να αποδοθούν ευθύνες για ό,τι έχει γίνει.
Απαιτούμε:

§  Να διερευνηθούν άμεσα και σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες για τις απώλειες των διαγωνισμών στρατηγικής σημασίας

§  Να αποκαλυφθούν και να κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι έχουν βλάψει την Επιχείρηση

§  Να εξεταστούν ενδελεχώς οι καταγγελίες για την απόπειρα υφαρπαγής του έργου των Ταχυμεταφορών, οι οποίες δεν κατέστει δυνατόν να συζητηθούν στο ΔΣ της εταιρείας λόγω της επιδιωκόμενης αλλαγής Διοίκησης της θυγατρικής και της σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ για το λόγο αυτό.

§  Να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η καταβολή του κόστους παροχής Καθολικής Υπηρεσίας

§  Να εισπραχθούν άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου

§  Να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας και η απρόσκοπτη καταβολή των υποχρεώσεων του ΕΛΤΑ

§  Να υλοποιηθεί άμεσα η συγχώνευση των ΕΛΤΑ με τις Ταχυμεταφορές

 Αντιλαμβανόμαστε επίσης την αγωνία σας και την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε τους εαυτούς σας ως θύματα μιας πολιτικής κόντρας της Ομοσπονδίας με κόμματα και πρόσωπα.
Να γνωρίζετε ότι δεν πείθετε κανέναν.
Το συνδικάτο μας έχει συγκρουστεί στο παρελθόν και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης με όλες τι Κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις ανεξαιρέτως όταν αυτές με πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωναν τα ΕΛΤΑ και τους εργαζομένους.
Εμείς δεν έχουμε παρωπίδες, ούτε φοράμε «χρωματιστά» γυαλιά και για αυτό μας στηρίζει το σύνολο των εργαζομένων.
Για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν από εδώ και στο εξής να κοιτάτε στον καθρέπτη όταν αναζητείτε τον υπεύθυνο.

Καλούμε δημοσίως τον Υπουργό να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε μέσα από μια άμεση και ουσιαστική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων να δοθούν λύσεις και να βγούμε από το αδιέξοδο.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Σ.Τ.
 

                        Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γ. Γραμματέας                 

         Γιώργος Βασιλόπουλος                                              Ηλίας Μπακέλλας



 

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ 4

  1. Επιστολή 83/04.05.2016 της Π.Ο.Σ.Τ.
    προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ
  2. Εξώδικη δήλωση 91/16.05.2016 της Π.Ο.Σ.Τ.
    προς τη Διοίκηση ΕΛΤΑ
  3. Ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Τ. Ιούνιος 2016
  4. Θέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων
    στο Δ.Σ. ΕΛΤΑ της 09.12.2016

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής
    Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης
    κ. Ν. Παππά
  2. ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
  3. Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε.
  4. Μέλη Δ.Σ. ΕΛΤΑ
  5. Πρόεδρο Δ.Σ. Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.