ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΣΠΟΥΔΩΝ κ.λ.π- ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ -ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Για να μη ξεχνιόμαστε και να μη <<καθόμαστε>> νομίζοντας ή ελπίζοντας άλλα...
Πιό ακριβά τα πλασματικά χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.
Όποιος τα χρειάζεται πρέπει να προλάβει με το παλαιό κόστος.

Δείτε στο τέλος τις διαφορές στις συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη σας ότι στο ταμείο μας υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στις ΔΕΚΟ για τα χρόνια μέχρι το 2010 σε σχέση με το  ΙΚΑ.
Όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος θα γνωρίζουμε τις ακριβείς διατάξεις γιατί τώρα είναι όλα <<χύμα>>.
Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις ακόμα.
Τα όρια ηλικίας έχουν αλλάξει με προηγούμενο νόμο και έχει λήξει το θέμα αυτό.

 Η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς <<αριστερά>>, αφού πρώτα έσκισε τα μνημόνια, υλοποίησε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δεν αναγνώρισε την τρόϊκα, κατήργησε τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος, έδωσε τα δώρα στους συνταξιούχους, αποκατέστησε τις αδικίες στο Ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας κ.λ.π. σεβόμενη τις δικαστικές αποφάσεις του Σ τ Ε, τώρα κάνει πως διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές (κουαρτέτο), θυμάστε, εκείνους τους ανάλγητους τοκογλύφους, πήγε τον κατώτατο μισθό στα 751€ που κατήγγειλε ως βοήθημα, συναντιέται τώρα με τους σκληρούς εργοδότες και αποφασίζουν να εφαρμόσουν όλοι μαζί το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.... ρίχνοντας και κανένα μπερντάχι σε όσους εργαζόμενους ή συνταξιούχους διαμαρτύρονται δικαίως με τα ΜΑΤ που θα καταργούσαν....
Τα αεροδρόμια πέταξαν για Γερμανία του Σόϊμπλε και της μαντάμ Μέρκελ, τα λιμάνια απέπλευσαν για άλλους προορισμούς, το φιλέτο της βουλιαγμένης σε καλούς επενδυτές, αποδεικύοντας ότι το μέχρι πρότινος ξεπούλημα της Εθνικής περιουσίας όταν το βαφτίζεις αξιοποίηση περνάει αλλοιώς και είναι για το καλό της χώρας.
Ότι δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν οι προηγούμενοι γιατί οι αντιδράσεις θα ήταν απρόβλεπτες, το κάνει καλλίτερα μια κυβέρνηση της <<αριστεράς>> ευνουχίζοντας και τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Έτσι βρίσκει δικαίωση και αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα να κάνει ότι θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας έναντι του φθαρμένου και παλαιού πολιτικού προσωπικού.
Ή κάνουμε λάθος;
Όλα αυτά και τόσα άλλα, μεταφράζονται σε σενάριο τρόμου για όσα συμβαίνουν και με όσα θα ακολουθήσουν.
Εδώ, παρακάτω, θα επικεντρωθούμε σε ένα θέμα που έχει αξία και σε χρήμα και για μερικούς έχει προτεραιότητα ως προς το τι και πρέπει να κανουν εάν μπορούν βεβαίως.

Είναι το θέμα της αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που τώρα αλλάζει δραματικά και απαγορευτικά.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΝΕΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που είναι σε συζήτηση, για τους πλασματικούς χρόνους και όλους τους χρόνους ασφάλισης που προσμετρώνται για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Δείτε ποιοί χρόνοι ορίζονται και γίνονται δεκτοί από το νέο φορέα.
Χρόνος ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι:

α. Ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, ήτοι ο χρόνος ασφαλιστέας απασχόλησης ή ιδιότητας στον ΕΦΚΑ ή στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, τομείς και κλάδους για τον οποίο έχουν καταβληθεί ή οφείλονται εισφορές .

β. Ο λογιζόμενος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών

υπαλλήλων, κατά τα άρθρα 4 και 8 Ν.2084/92, όπως ισχύουν.

Το επίμαχο σημείο.
γ
. Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης του άρθρου 10 παρ.18 Ν.3863/10, των άρθρων 39,40 και 41 Ν.3996/11, του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν.3865/10, και του άρθρου 40 του ν. 2084/92.

Νέα αυξημένα ποσά εξαγοράς
Παραθέτουμε ακριβώς τι αναφέρει το άρθρο 16 παρ.γ του σχεδίου που δόθηκε σε συζήτηση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας γιατί κάποιος μπορεί να πεί ότι υπερβάλλουμε ή κάνουμε πολιτική ενώ δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας.
Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.
Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης προσαυξανόμενων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Εδώ έχουμε πλήρη ανατροπή του καθεστώτος εξαγοράς και του κόστους για όσους  χρόνους (παιδιά, σπουδές, ανεργία κ.λ.π.) υπολογίζονταν στο Η.Α.Ε., δηλ. 167,8€ το μήνα.

Ενώ με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονταν, όπως για παιδιά και σπουδές, γονική άδεια, ανεργία, αναγνωρίζονταν με 168€ το μήνα (Η.Α.Ε. 33,57€ Χ 25 Χ 20%= 167,8€/μήνα, 2.016€/έτος), τώρα συνδέονται με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα και τις εισφορές στο ποσοστό εργοδότη και εργαζόμενου που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Άρα για αιτήσεις μετά την 13/05/2017
για μέν το στρατό το ποσοσστό πληρωμής ανέρχεται στο 20% επί του τελευταίου μισθού, μείον 2% για κάθε έτος με εφάπαξ πληρωμή.
Κάθε άλλη ρύθμιση καταργήθηκε. 
Για τα λοιπά πλασματικά έτη το ποσοστό εξαγοράς πληρώνεται ολοκληρο από τον ασφαλισμένο και για το 2017 είναι 25,99% (8,29 για τον εργαζόμενο και 17,70% για τον εργοδότη).
Το ποσό εξαγοράς για όσα έτη αναγνωρίζονται με τον τρόπο αυτό στο ταμείο μας θα υπερδιπλασιαστεί πλέον και θα γίνεται απαγορευτικό.
Δηλαδή οι παραπάνω χρόνοι και όσοι υπολογίζονταν με το Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη (Η.Α.Ε.) του προηγούμενου έτους αποχώρησης και με ποσοστό 20% παύει να ισχύει πλέον είτε από 1/1/2016 είτε από την ψήφιση του νόμου όπως και όταν καταλήξει να ψηφιστεί.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι, εάν υπολογιστούν οι μήνες και τα έτη με τα ποσοστά του ΙΚΑ 20%, σαν πρώτο <<οικονομικότερο>> σενάριο, για ένα μισθό 1600€, η εξαγορά για ένα έτος θα φτάσει τα 3.840€.
Με το προηγούμενο καθεστώς το κόστος ανά έτος χωρίς έκπτωση ήταν 2.016€.
Αύξηση 77%.
Ελπίζουμε να παραμείνει το ίδιο βέβαια αλλά στη περίπτωση αλλαγής των ποσοστών, δεν μπορεί να πάει και παραπάνω από τις εισφορές του ενιαίου φορέα.

Το λέμε αυτό γιατί:
Το χειρότερο σενάριο είναι το άλλο, που σύμφωνα με την νέα ρύθμιση αφήνεται ανοιχτό, δεν αποσαφηνίζεται αν θα είναι με τις ειφορές των ειδικών ταμείων ή του ΙΚΑ (σύνολο 20%) αλλά μάλλον εκεί αναφέρονται.
Έτσι προβλέπει δυστυχώς η τελευταία εγκύκλιος του υπ. εργασίας που εκδόθηκε ένα χρόνο μετά....

Να υπολογίζεται το κόστος με το ποσοστό εισφορών που ισχύει σε κάθε φορέα, που στην περίπτωση των εργαζόμενων στα ΕΛ-ΤΑ και για ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992, οι εισφορές εργοδότη - εργαζόμενου είναι κοντά  στο 30%.
Τούτο καθιστά ακόμα περισσότερο απαγορευτική την εξαγορά πλασματικών χρόνων παιδιών και σπουδών τουλάχιστον.
Παράδειγμα:
Με σύνολο μισθού 1600€ και με ποσοστό 30% ο μήνας κοστίζει 480€ και ο χρόνος 5.760€ χωρίς την έκτωση του 15% με εφάπαξ πληρωμή.
Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει αναγνώριση πλασματικών χρόνων με αυτά τα ποσά πλέον και το κυριότερο πρέπει να δεί κάποιος εάν τον εξυπηρετούν και σε ποιά ηλικία μπορεί να αποχωρήσει γιατί με τα νέα όρια ίσως δεν τα χρειάζονται πλέον όταν όλοι σχεδόν πάνε στα 62 και 67 σταδιακά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Όσοι ενδιαφέρονται και χρειάζεται να αναγνωρίσουν τα  πλασματικά χρόνια που υπολογίζονταν στο Η.Α.Ε., μάλλον πρέπει να το κάνουν πριν την ψήφιση του νόμου για να μην επιβαρυνθούν το νέο αυξημένο ποσό με την πρϋπόθεση ότι θα έχει ισχύ από την ψήφιση όπως γίνεται συνήθως και όχι από 1/1/2016.

ΣΤΡΑΤΟΣ: Όπως έχουμε ξαναγράψει για το θέμα αυτό, η εξαγορά χρόνου στρατού υπολογίζεται στο 20% επί του συνολικού καταβαλόμενου μισθού και με έκπτωση 15% εάν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ.
Το ποσό μετρητοίς περίπου είναι περίπου 4.500€/έτος με μικρές αποκλίσεις.
Η έκπτωση του 30% για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και 50% για όσους θεμελιώνουν από 1/1/2015 δεν δίνεται στους ασφαλισμένους πριν το 1983 γιατί αυτοί θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το 2010 με την 25ετία παρά το ότι πλέον άλλαξαν τα όρια ηλικίας και πρέπει να μπεί σε νέα βάση πλέον.
Σχετικά με το νέο καθεστώς εξαγοράς χρόνου στρατού που εξαγοράζεται μεν οποτεδήποτε για τη συμπλήρωση της 35ετίας μετά την 19/8/2015, αυτό συνδέεται όμως με την αυξημένη ηλικία μετά τα 58 κατά 1 6μηνο ανά έτος επί πλέον ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας.
Μέχρι 18/8/2015 η εξαγορά στρατού για θεμελίωση είχε προϋπόθεση τα 58 που σημαίνει ότι:
Στο ερώτημα που βάζουν πολλοί συνάδελφοι ότι εάν εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο στρατού και συμπληρώσουν την 35ετία πριν τις 19/8/2015 για να αποχωρήσουν Χ.Ο.Η. και κάτω από τα 58, γίνεται κατανοητό ότι δεν γίνεται γιατί υπήρχε ο περιορισμός της ηλικίας των 58 πριν τις 19/8/2015 για το ταμείο μας.
Άλλοι φορείς είχαν αυτή τη δυνατότητα για να εξαγοράσουν στρατό πριν τα 58.
Έσπασαν το φράγμα των 58 για την εξαγορά στρατού αλλά το έκαναν γιατί έβαλαν νέα όρια ηλικίας μετά τα 58 και μέχρι τα 62 ανάλογα πότε συμπληρώνεται η 35ετ

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
1. Αίτηση στο ΙΚΑ της περιοχής διαμονής του ασφαλισμένου ή στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. 
2. Πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α (Αναζητείται από τον ίδιο ή από τα ταμεία στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο.
3. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 ότι ο ασφαλισμένος δεν αναγνώρισε ούτε θα αναγνωρίσει τη στρατιωτική υπηρεσία σε άλλον οργανισμό κύριας ασφάλισης.
Το κόστος είναι αβάσταχτο και υπέρογκο...
Τέτοια πρόκληση και βίαιη ανατροπή δεν έχουμε ξαναζήσει...
Που απευθύνονται;
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και βγαίνουν συνεχώς κυβερνητικοί παράγοντες να λένε ότι το Ασφαλιστικό σώζεται.
Μέ τα μέτρα αυτά, ούτε το Ασφαλιστικό σώζεται, πολύ δε περισσότερο δεν σώζονται οι νύν αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.
Στίς περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αναγνωρίσει πλασματικά έτη και του χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα, πρέπει να εξετάσει το νέο τοπίο σε επαφή με το ΤΑΠ-ΟΤΕ ή το ΙΚΑ της περιοχής του υποβάλλοντας αίτηση αναγνώρισης και αν προλαβαίνει με το παλαιό φθηνότερο καθεστώς.
Εάν ο νόμος ισχύσει από 1/1/2016 και οι διατάξεις παραμείνουν ως έχουν τότε επανεξετάζουν την απόφασή τους όταν τους κοινοποιηθεί η απόφαση του ταμείου για το ποσό εξαγοράς και την πληρωμή λαμβάνοντας όμως υπόψη τους ότι οι ειφορές που εισπράχτηκαν για το σκοπό αυτό δεν επιστρέφονται.
Δεν σας υποδεικνύουμε τι να κάνετε αλλά σας ενημερώνουμε τι προβλέπεται τώρα
( ευχόμενοι να αλλάξει...) στο νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και εσείς επιλέγετε σε συνενόηση πάντα με το ταμείο σας.
Εμείς δεν προτείνουμε λύσεις, σας ενημερώνουμε τι γίνεται ερμηνεύοντας όσο μπορούμε τις προθέσεις και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του.
Δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπαράθεση αλλά δεν μας αφήνουν σε ησυχία ούτε λεπτό.

δ) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, τομείς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία. Αναγνωρίσεις χρόνων, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί με την πλήρη εξόφληση του ποσού της εξαγοράς, συνεχίζονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωσή τους, βάσει των διατάξεων που ισχύουν κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού.


                 ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ... ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Είναι πασιφανές και απλή αριθμητική ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα υπάρχουν σοβαρές απώλειες.
Αυτό θα συμβεί για όσους αποχωρήσουν από την ψήφιση του νόμου όπως γίνεται συνήθως εκτός και εάν εφαρμοστεί από 1/1/2016...
Για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει μέχρι 31/12/2015 και έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ο ίδιος που ίσχυε πριν τις επερχόμενες αλλαγές αλλά σύμφωνα με τις νέες προτάσεις και σε αυτούς θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις με το νέο τρόπο και απλά μέχρι το 2018 θα διατηρούν την όποια διαφορά με το νέο τρόπο και μετά θα συγκλίνουν με τις συντάξεις όσων αποχώρησαν από 1/1/2016 και μετά.
Τώρα, αν νομίζει κάποιος ότι η οικονομία και η ανάπτυξη σε τρία χρόνια θα είναι σε τέτοιο σημείο που οι νέες συντάξεις θα πάνε στο ύψος των παλαιών τότε...
Άρα μεταφέρεται και για τους παλαιούς συνταξιούχους η μείωση για το 2018 και εφόσον τεχνικά μπορεί να γίνει αυτό αλλά θα βρούν τρόπο να το κάνουν.
Τι διαφορές προκύπτουν
Οι δύο πιό σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν πλέον το ύψος των συντάξεων είναι οι νέοι συντελεστές ανά έτος ασφάλισης και ο μέος όρος μισθών για όλόκληρο τον ασφαλιστικό βίο και εφόσον υπάρχουν στοιχεία.
Έτσι για παράδειγμα, με το παλαιό σύστημα με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό για την ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζονταν με τον τελευταίο συντελεστή  1,50% για όλα τα έτη που έδινε αποτέλεσμα 60%.
Τι κάνουν τώρα οι κύριοι.
Υπολογίζουν τους συντελεστές ανά έτος ασφάλισης και κλιμακωτά και όχι στο συντελεστή του τελευταίου έτους, με αποτέλεσμα ένας ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης να έχει ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη 50,73%.
Άρα ένα 10% χάνεται σίγουρα με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Το άλλο μέρος της σύνταξης που είναι η Εθνική (βασική) αποτελεί τον δεύτερο παράγοντα μείωσης των συντάξεων παράλληλα με το νέο τρόπο υπολογισμού και των επικουρικών.
Εάν προστεθεί εδώ και η κατάργηση του παλαιού συστήματος που λάμβανε υπόψη τον τελευταίο μισθό και με ποσοστό 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας από το 2008 και μετά κ.λ.π., τότε καταλαβαίνετε τις μειώσεις που προκύπτουν γιατί πλέον μετράει ο μέσος όρος μισθών για ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο.
Ένα καλό δείγμα των μειώσεων και των διαφορών που προκύπτουν για κάποιον που αποχώρησε μέχρι 31/12/2015 και άλλον ασφαλισμένο που αποχωρεί για σύνταξη μετά την 1/1/2016 με 35 έτη ασφάλισης, δίνει τα εξής αποτελέσματα:

Παλαιός τρόπος
Με μισθό 2000€ και μετά τις μειώσεις και το 6% της ασθένειας 1.211,22€
Νέος τρόπος
Με μισθό 2000€ και μετά τις μειώσεις 1.066,33€
Διαφορά -144,89 (11,96%)
Με μισθό 2.300€ σύνταξη 1.332,47 με το παλαιό και 1.172,14 με το νέο
Διαφορά -160,33€
Αντίστοιχεςς μειώσεις γίνονται με τα ανάλογα έτη ασφάλισης 25, 30, και πάνω.
Όσο για τις μειωμένες συντάξεις που τρώνε και το καπέλο του 10% μετά τις 19/8/2015 είναι φανερό ότι γίνεται απαγορευτική η χρήση αυτού του τρόπου συνταξιοδότησης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραδείγματα που διαβάζετε στον τύπο αφορούν το ΙΚΑ κυρίως γιατί στα ταμεία των ΔΕΚΟ υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης μέχρι το 2010.
Όταν καταλήξει το τελικό σχέδιο και ψηφιστεί ο νόμος τότε θα γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο και τις μειώσεις.
Αυτά προς το παρόν και να αναμένουμε τις τελικές ρυθμίσεις γιατά πολλά έχουμε δεί τελευταία και μπορεί να ανατραπούν μέχρι την ψήφιση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.