ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ; Η ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ ΜΕ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΙ ΠΑΘΑΜΕ - ΠΑΘΑΜΕ

                          ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
                          ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ;

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΕΡΜΑ ΝΕΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΙΣΟΠΕΔΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Η ΜΗΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ - ΕΓΙΝΕ;

ΜΑΛΛΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΕΝΙΚΑ.

Το ασφαλιστικό - όπως και άλλα κοινωνικού περιεχομένου θέματα - λογικά και εκ των πραγμάτων μπαίνει σε άλλη βάση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αλλαγή σελίδας που έγινε στη χώρα μας.
Μετά τη μνημονιακή εποχή και την εξαθλίωση της κοινωνίας συνολικά με ένα σωρό δεινά που ακολούθησαν απο την αρχή της εφαρμογής αυτού του μνημονιακού προγράμματος και τα οποία είχαμε καταγγείλλει και καταδικάσει από τη στήλη μας στην ώρα τους, τώρα αναμένουμε κάτι διαφορετικό.

Και δεν εννοούμε βέβαια την εδώ και τώρα ανατροπή των πάντων με επαναφορά της προτεραίας κατάστασης όσο έχει να κάνει με τα κακώς κείμενα αλλά σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και εφαρμογή των κανόνων δικαίου.
Απο την έναρξη των προγραμμάτων λιτότητας γενικά και ειδικότερα την ανατροπή των διατάξεων του ασφαλιστικού που μας αφορά εδώ, είχαμε σαν στήλη μία σταθερή γραμμή απέναντι σε όλα αυτά και ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τα κείμενά μας που υπάρχουν ακόμα στο διαδίκτυο και στα έντυπα της Π.Ο.Σ.Τ. με κριτική αλλά και προτάσεις για την πορεία του Σ.Κ.Α.
Το λέμε αυτό για να μη πεί κάποιος <<καλοπροαίρετος>> σιγά βρε παιδιά ακόμα δεν ανέλαβαν οι καινούριοι αρχίσατε να ζητάτε αποκατάσταση;
Ούτε βιαζόμαστε ούτε γκρινιάζουμε, αλήθεια. 
Το αντίθετο.
Και χρόνο δικαιούνται οι νέοι υπεύθυνοι για τη λύση των προβλημάτων και ανοχή και στήριξη στα θετικά που θα κάνουν.
Είτε συμφωνεί πολιτικά κάποιος με τη αλλαγή σελίδας στη χώρα μας είτε όχι, η αισιοδοξία και η ελπίδα για κάτι διαφορετικό και καλλίτερο για τη χώρα μας πρέπει να επικρατήσουν της μιζέριας και της άρνησης αν θέλουμε να αλλάξει κάτι.
Ειναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να υπηρετείται πάντα το γενικότερο συμφέρον και μας αφορά άμεσα όλους.
Δεν υπάρχει αναγκαίο καλό ή κακό παρά ιστορική αναγκαιότητα να πάμε όλοι μαζί σε άλλη κατεύθυνση, με ρεαλισμό, με προοδευτικό πρόσημο στην εφαρμογή πολιτικών στην πράξη και όχι με συνθήματα και θεωρίες.
Δεν αρκούν οι αρνήσεις και καταγγελίες αν δεν συνοδεύονται από θέσεις και προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων.
Ήρθε η ώρα πιθανόν μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα που πάνε παράλληλα με τα συμφέροντα της χώρας και μένει να το δούμε στην πράξη όμως.
Όλοι βέβαια επικαλούνται ότι αυτό έκαναν μέχρι τώρα όταν ήταν στην εξουσία και ο λαός κρίνει.
Θα δούμε στο μέλλον εάν την περίοδο αυτή θα έχουμε αριστερή κυβέρνηση και πολιτική ή απλά μια κυβέρνηση της αριστεράς που κάνει περίπου τα ίδια με τους <<άλλους>>.
Ελπίζουμε να μη απογοητευτούμε σαν πολίτες σύντομα ή έστω αργότερα.
Απο τους ίδιους και την πολιτική τους εξαρτάται αλλά ελπίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στην καλλίτερη προπτική για τη χώρα και το λαό της κυρίως.
Κάθε εχέφρων άνθρωπος που ζεί στη χώρα αυτή κάτι τέτοιο θέλει ή πρέπει να θέλει τουλάχιστον πιστεύουμε.

Η κρίση και ενημέρωση της στήλης μας γίνεται από την ανάγκη απάντησης στο ερώτημα συναδέλφων εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία στα θέματα του ασφαλιστικού (και όχι μόνο).
Και τώρα τι;
Έχουμε νέο σκηνικό, νέες αλλαγές;

Τι αφορούν οι νέες εξαγγελίες των παραγόντων του αρμόδιου υπουργείου;
Εμείς από τη στήλη του Ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, που όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι παρακολουθούν και ανησυχούν τα τελευταία χρόνια επειδή δεν έμεινε τίποτα όρθιο, προσεγγίζουμε το θέμα ξανά τις μέρες αυτές με αφορμή το γεγονός ότι υπήρχε έτοιμο ένα σχέδιο νέων δυσμενών αλλαγών απο την προηγούμενη κυβέρνηση και τι μέλλει να γίνει τώρα.
Για να το θυμόμαστε πάντως, μέχρι τώρα απο τη σημερινή κυβέρνηση είχαμε θέσεις και άρνηση όλων των προηγούμενων αλλαγών που έγιναν και προεκλογικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων  και ανατροπών που έγιναν.
Πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις για να διαπιστώσουμε την νέα πορεία που θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, αν θα καταργήσει νόμους που αφορούν τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων κύριων και επικουρικών, συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή ότι έγινε έγινε μέχρι τώρα και πάμε παρακάτω.

Τι ανακοινώθηκε ήδη:
Ειναι σημαντικό πάντως όπως ήδη ανακοινώθηκε αρμοδίως, ότι η ρύθμιση που άλλαζε τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης - με την βασική και αναλογική  σύνταξη - για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό από 1/1/2015 και μετά, δεν θα ισχύει πλέον παρά το γεγονός δεν εφαρμόστηκε ακόμα λόγω χρόνου.
Άρα όσοι αποχωρούν το 2015 και αργότερα, θα έχουν τον ίδιο τρόπο υπολογισμού όπως ίσχυε και πριν.

Κάτι τέτοιο πρέπει να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και στα ΕΛ-ΤΑ που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα και θα έπαιρναν άλλη σύνταξη και ασφαλώς μικρότερη και να πάρουν αποφάσεις με άλλα κριτήρια.
Επίσης δεν θα ισχύσουν και άλλες διατάξεις όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
Όχι νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Όχι νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργό.
Επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μέχρι 700€.
Κατάργηση της ρήτρας θανάτου που μίκραινε το ποσό της σύνταξης εάν μεταβιβάζονταν σε σύζυγο ή παιδιά κ.λ.π.
Μετά από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα νέο και ήρεμο τοπίο στο Ασφαλιστικό και γενικά στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και το εργασιακό με τον κατώτερο μισθό κλ.π..
Η πολιτική όμως σιγά - σιγά πρέπει να ξεκαθαρίζει και ελπίζουμε θα γίνει.
Λογικά πρέπει να αποδομηθούν οι μνημονιακοί νόμοι και να φύγει ο φόβος για νέες επώδυνες αλλαγές μέσα στο 2015 με σενάρια εγκλωβισμού των ασφαλισμένων με όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης πέρα από τις διοικητικές ή οργανωτικές αλλαγές που δεν επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των ταμείων.
Επίσης πρέπει να καταργηθούν όλες οι αντιασφαλιστικέε και αντεργατικές διατάξεις που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτά λέγονταν τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο οτι δεν θα γίνουν άλλες χειρότερες αλλαγές.
Αυτές ήταν οι δεσμεύσεις.
Έτσι δεν είναι για όσους θυμούνται;
Οι εργαζόμενοι λογικά θα πρέπει να αισθάνονται πιό ήρεμοι τώρα αλλά αναμένουν και τις απαραίτητες διορθώσεις των αδικιών.
Η νέα περίοδος είναι μάλλον αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί τα θέματα του Ασφαλιστικού και γενικά της Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι μόνο, περνάνε στα χέρια ανθρώπων που σύμφωνα με αυτά που λένε και έχουν εξαγγείλει, δεν είναι απλά αντίθετοι στις προηγούμενες εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές αλλά είναι έχουν εντελώς άλλο προσανατολισμό και φιλοσοφία και ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη τόσο οι ιδέες, οι άλλες πολιτικές όσο και οι δεσμεύσεις τους. 
Επειδή όμως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θέλει χρηματοδότηση για να είναι βιώσιμο όπως  και έχει αποδειχτεί και από τις μελέτες των ειδικών στο θέμα, το πρόβλημα είναι στούς απαιτούμενους πόρους και όχι στις πενιχρές πλέον παροχές, μένει να δούμε την ακολουθούμενη πολιτική της ανάπτυξης και απασχόλησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα συνεισφέρουν γενικά στο σύστημα πόρους που έχει ανάγκη.
Επίσης μένει να δούμε και το ρόλο του κράτους στο θέμα της συμμετοχής του στην τριμερή χρηματοδότηση καθώς και νέους πόρους από άλλες πηγές που υπάρχουν σε προτάσεις από κοινωνικούς φορείς, χωρίς άλλη κοινωνική ή φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Είναι ένα κρίσιμο μείγμα πολιτικών που χρειάζεται για να αλλάξουν τα πράγματα συνολικά και κύρια στο θέμα της οικονομίας ιδιαίτερα όταν είναι εξαρτώμενη και σε μεγάλη ύφεση όπως η Ελληνική και έρμαιο των αρπακτικών και των συμφερόντων. 
Χωρίς αυτές τις αναγαίες προύποθέσεις, το ασφαλιστικό θα αντιμετωπίζεται ξανά ως βάρος και θα κόβονται οι συντάξεις για να αντιμετωπίζονται δήθεν τα ελλείμματα όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Για να έχουμε ένα αξιοπρεπές και κοινωνικά δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οικονομικά βιώσιμο που δεν θα φορτώνει τα βάρη στις επόμενες γενιές δανειζόμενοι και υποθηκεύοντας το μέλλον τους  τόσο στην εργασία όσο και την κοινωνική ασφάλιση.

Γιατί το Ασφαλιστικό δεν είναι απλά ένα οικονομικό μέγεθος αλλά έχει βαθύτατα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι και ας αγωνιστούμε για να πάνε καλλίτερα τα πράγματα για όλους μας πέρα από το μήνυμα της στήλης ότι αναμένουμε πιό ήρεμα νερά στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ελπίζοντας να μη διαψευστούμε.


ΙΔΩΜΕΝ