ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Σαρωτικές αλλαγές και μειώσεις σε συντάξεις -Το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί στο ενιαίο ταμείο των μισθωτών θα αποτελέσουν το παράδειγμα για να προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.

Συζητιέται σενάριο για να μή συνταξιοδοτείται κανείς πρόωρα πριν τα 62.
 

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα. Την ίδια ώρα οι ενοποιήσεις Ταμείων και η κατάργηση κοινωνικών πόρων θα φέρουν πρόσθετα μέτρα.
Ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Μειώνονται οι επικουρικές και οι εισφορές από 1η Ιουλίου

Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών που θα υποστούν νέα μείωση η οποία θα κυμανθεί κοντά στο 8% κάτι που θα σημάνει μια μέση σύνταξη στα 170 ευρώ., ενώ από 1η Ιουλίου έρχεται και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους.

Ενοποίηση για τα μεγαλύτερα ταμεία ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ

Επόμενος στόχος βάσει των επιταγών του ΟΟΣΑ είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων και έτσι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Κατά συνέπεια θα συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία που θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία.

Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών

1η Ιουλίου

 • Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ
  Ελπίζουμε πως στο επικουρικό ταμείο του ΕΛ-ΤΑ δεν θα γίνουν νέες μειώσεις αφού ήδη το πλαφόν μας υπολλείπεται του 20% που προβλέπεται στο ΕΤΕΑΜ.
 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες

Τέλος Σεπτεμβρίου

 • Ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τις ενοποιήσεις

Εως το τέλος του έτους

 • Παρεμβάσεις στα μερίσματα σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα
 • Ενοποίηση ασφαλιστικών φορέων
 • Κατάργηση κοινωνικών πόρων
 • Εξέταση της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους εισπράττουν υψηλή σύνταξη

1η Ιανουαρίου 2015

 • Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία
 • Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όλα τα ταμεία (με βάση το ΕΤΕΑ).
 • Υπενθυμίζουμε εδώ την αλλαγή διεύθυνσης του επικουρικού μας ΤΕΑΠ-ΕΛ-ΤΑ που είναι Φιλελλήνων 13-15 Αθήνα 10557 - Σύνταγμα
  Τηλ. 210-3275000 επιλογή 1.

  Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται και οι οποίες συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

   

  1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει
  2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.
  3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.
  4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης
  5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 για όλες τις περιόδους ,ένα σενάριο που ήρθε στην επικαιρότητα στο τέλος του 2013.
  6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.
  7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.
  8. Ενα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.