9 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ταχυδρομείων στις 9 Οκτωβρίου 2021, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν μεμονωμένο προσωπικό γραμματόσημο με το σχετικό εικαστικό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

Το σχεδιασμό τους έκανε η Θεανώ Βενιέρη.

Τα γραμματόσημα  θα διατίθενται από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 σε όλα τα Ταχυδρομικά καταστήματα  των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

To 1969 ήταν η χρονιά που καθιερώθηκε η γιορτή και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης στη Βέρνη της Ελβετίας, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου 1874.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ήταν μεταξύ άλλων, η δημιουργία μιας παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, που θα περιλάμβανε όλες τις χώρες- μέλη της ένωσης, η οργάνωση και η από κοινού λύση των προβλημάτων που προκύπταν στην μεταφορά της αλληλογραφίας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν ένα από τα 22 ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, καθώς ανάμεσα στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου συμμετείχαν εκ μέρους της Ελλάδας ο Δημήτριος Μανσόλας, τμηματάρχης του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Χιούγκ Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη.

Η σύμβαση της Βέρνης επικυρώθηκε από την Ελλάδα με νόμο τον Απρίλιο του 1875.