Επιστολή Σωματείου Ταχυδρομικών Νομού Κυκλάδων στη Διοίκηση ΕΛΤΑ για τις κενές θέσεις εργασίας

Σύρος 06 Απριλίου 2022


Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι  της Διοίκησης,

όπως είχαμε αναφερθεί και στο προηγούμενο έγγραφο του σωματείου μας (Α.Π. 01/04-04-2022) μετά την εθελουσία έξοδο των έμπειρων συναδέλφων που αποτελούσαν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού που υπηρετούσε στα καταστήματα του ΕΛ.ΤΑ στο νομό Κυκλάδων, τα αδιέξοδα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των κατ/των μεγαλώνουν. Οι εναπομείναντες συνάδελφοι δεν επαρκούν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους τα καταστήματα του νομού δεν μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα  και το προσωπικό αισθάνεται και να είναι εξουθενωμένο.             

Πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας (αναφερόμαστε σε συναδέλφους που ενώ χρειάζεται να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας) δεν το πράττουν για να υποστηρίξουν την λειτουργία του καταστήματος που εργάζονται.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός, ενόψει καλοκαιριού, προσλήψεων  συμβασιούχων για την κάλυψη και αντικατάσταση όταν προκύπτουν αναρρωτικές ή και κανονικές άδειες είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα καταστήματα αυτά καθαυτά όσο και για το προσωπικό που τα στελεχώνει ώστε να καθιστούν αξιοπρεπείς  τις συνθήκες εργασίας.

Ο χρόνος για την εκπαίδευση των συμβασιούχων δεν αρκεί. Ο νομός έχει ιδιαιτερότητες όπως η δυσκολία στις μετακινήσεις υπαλλήλων  μεταξύ των γραφείων (κάλυψη αδειών). Απαιτούμε άμεσα ενίσχυση των γραφείων με προσωπικό  σήμερα .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εκτός από  τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις συμβασιούχων έργου , και μόνιμοι συνάδελφοι παραιτούνται μην αντέχοντας πλέον  τις συνθήκες εργασίας όπως έχουν διαμορφωθεί   αυτές, (δυο παραιτήσεις μόνιμων υπάλληλων μέσα σε ένα χρόνο). Η εύρεση επίσης συμβασιούχων στις Κυκλάδες είναι απλά ταινία επιστημονικής φαντασίας , είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ενδιαφερόμενος για θέση συμβασιούχου έργου στις Κυκλάδες όταν απασχολούμενοι με τον τουρισμό έχουν καλύτερες συνθήκες λύνουν το βιοποριστικό τους .

Σας καλούμε για πολλοστή φορά , να επανεξετάσετε  τον σχεδιασμό λειτουργίας των καταστημάτων των Κυκλάδων με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα .

Κατ/τα όπως η ΜΥΚΟΝΟΣ, η ΠΑΡΟΣ, η ΝΑΞΟΣ , η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ , η ΣΥΡΟΣ και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (βουλιάζουν) από πελάτες που όμως έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη προσωπικού.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα Καταστήματα του Αιγαίου, προσφέρουν σημαντικά αν όχι τα περισσότερα έσοδα στην εταιρεία. Με την αποδυνάμωσή τους το μόνο που θα προκύψει είναι η δυσλειτουργία, η κακή ποιότητα υπηρεσιών και προπάντων η άθλια εικόνα της εταιρείας που με τόσο κόπο, εμείς στην πρώτη γραμμή, κτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι στο Νομό Κυκλάδων υπάρχουν 23 διάσπαρτα νησιά(κατ/τα ΕΛ.ΤΑ), με υποτυπώδη έως ανύπαρκτη (κυρίως τη περίοδο του χειμώνα) ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους και η ενδεχόμενη απόσπαση υπαλλήλου από νησί σε νησί έχει την έννοια μετάβασης σε άλλο κράτος.

Πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι τη θερινή περίοδο είναι, αν όχι αδύνατη, πάντως τρομερά δύσκολη η διαμονή σε τουριστικά νησιά, τόσο σε εξεύρεση στέγης αλλά πολύ περισσότερο του κόστους διανυκτέρευσης.

Η κάλυψη αναγκών έπρεπε να είχε ξεκινήσει εχθές ώστε να υπάρχει χρόνος για εκπαίδευση και προσαρμογή . Οι ιδιαιτερότητες των γραφείων του νομού είναι πολλές και διόλου ευκαταφρόνητες ενδεικτικά αναφέρουμε τις συγκοινωνίες , τη μορφολογία του εδάφους την ελλιπή οδαρίθμηση τις συνωνυμίες που όλα αυτά μαζί καθιστούν την διανομή ως ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα για τους εργαζόμενος με συμβάσεις έργου που δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν και αποχωρούν οικειοθελώς για να εργαστούν κάπου άλλου με καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας. Οι άδειες , κανονικές ή ασθενείας, δεν μπορούν να καλυφθούν  - ιδιαίτερα στα μονοπρόσωπα – με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλο νησί.  

Καθώς η μετακίνηση συναδέλφου σημαίνει το απόλυτο «ξεσπίτωμα» αφού στις Κυκλάδες δεν υπάρχει η δυνατότητα που υπάρχει στην ηπειρωτική Ελλάδα της μετακίνησης με όχημα ή άλλο μέσο μεταφοράς άμεσα . Η μετακίνηση ακόμα και στο διπλανό νησί μπορεί να σημαίνει ημέρες αναμονής του πλοίου ή και μετακίνηση μέσω Πειραιά.

Γραφεία που δεν διαθέτουν πρακτορεία ταχυμεταφορών και εξυπηρετούν αντικείμενα ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ στην καλύτερη των περιπτώσεων επιδίδουν τα αντικείμενα αυτά σε πολλά μέρη μία φορά την εβδομάδα , όταν υπάρχει η απαίτηση για ταχυμεταφορά.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν στα γραφεία του νομού λόγω της υποστελέχωσης . υπάρχει αδυναμία τόσο στη διανομή όσο και στην συναλλαγή να λειτουργήσει εύρυθμα . υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας ενόψει της θερινής περιόδου και απαιτείται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των γραφείων και ίσως και διάλυση αυτών.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι  στον  οργανισμό και στους εργαζόμενους του. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για ενίσχυση των γραφείων ΣΗΜΕΡΑ. Δηλώνουμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στη διάλυση των γραφείων , στη διάλυση των ζωών των συναδέλφων και των οικογενειών τους  με μετακινήσεις .

Ενισχύστε  τα γραφεία του νομού επιτρέποντας παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους τους συναδέλφους αφού όπως καλά γνωρίζετε  αυτό είναι το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του οργανισμού.

Απαιτούμε προσλήψεις για ενίσχυση των καταστημάτων μας ΣΗΜΕΡΑ.


ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

·         Δ/ντα Σύμβουλο ΕΛ.ΤΑ

·         Γενικό Δ/ντή ΕΛ.ΤΑ

·         ΠΕΡΙΦ.Δ/ΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ & ΝΗΣΩΝ

·         ΠΟΣΤ

·         ΚΑΤ/ΤΑ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

                                                     ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΜΟΥΚΟΣ                                                     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΣΟΥΖΟΓΛΟΥ