Επιστολή - κόλαφος του Προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε. Κώστα Λαμπρόπουλου για τις αυθαίρετες συμπεριφορές της Διοίκησης των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ

του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης «Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ Α.Ε.»  Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου.

ΠΡΟΣ

Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ

1.      Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Αγίας Παρασκευής, Λεωφόρος Μεσογείων 427, 15343 Αγία Παρασκευή.

2.      Τη Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση «Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών», Χαριλάου Τρικούπη 5, 106 78 ΑΘΗΝΑ.

………………………………………………………………………………………………………………

Κύριε Σύμβουλε,             

Από σήμερα   01 / 8 /  2022, μεσούσης της Συλλογικής διαπραγμάτευσης,  στη βάση … παλαιότερης , στοχευμένης, τιμωρητικής και αντίθετης με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εργασίας απόφασης της Διοίκησής σας, ο υποφαινόμενος Πρόεδρος του μοναδικού Επιχειρησιακού Σωματείου της Εταιρείας, παρουσιάστηκα και υπηρετώ στο ΚΤΕΠ Πειραιά, όπου με τοποθετήσατε, υποτίθεται «για υπηρεσιακούς λόγους»,  ως … Προϊστάμενο.

Οι υπηρεσιακοί λόγοι, όπως ισχυρίζεστε και αναφέρετε στη σχετική απόφαση μετακίνησής μου, συνίστανται σε υποτιθέμενη ανάγκη κάλυψης της προαναφερόμενης θέσης.

Επισημαίνω βέβαια ότι, αυτή η θέση ήταν και είναι καλυμμένη και για το λόγο αυτό αναγκαστήκατε ταυτόχρονα με τη δική μου τοποθέτηση, να προχωρήσετε  σε ανάκληση της τοποθέτησης του, πολύπειρου και πετυχημένου Προϊσταμένου του ΚΤΕΠ Πειραιά. Τον οποίο όπως ενημερώθηκα, όταν σας επισκέφθηκε για να σας ρωτήσει γιατί τον αντικαθιστάτε, τον διαβεβαιώσατε ότι δεν έχετε κανένα παράπονο από την απόδοσή του και χαρακτηρίσατε την αποκαθήλωσή του, ως  «παράπλευρη απώλεια». Στη συνέχεια και αφού κατορθώσατε - προβάλλοντας ως Εταιρεία ψευδείς και ανήκουστους ισχυρισμούς-  να απαλλαγείτε από τα εμπόδια που σας έθεσε αρχικά η δικαιοσύνη,για ευνόητους λόγους, δεν προχωρήσατε στην υλοποίηση της μετάθεσής μου, την οποία και για ένα σχεδόν χρόνο με σκοπιμότητα «παγώσατε».

Ταυτόχρονα με το πολύμηνο πάγωμα της δικής μου μετακίνησης,  ενέργεια που δείχνει ξεκάθαρα πόσο υπηρεσιακά αχρείαστη και συνδικαλιστικά μεθοδευμένη είναι η μετάθεση αυτή, προχωρήσατε και σε εκ νέου ανάθεση καθηκόντων στον Προϊστάμενο του ΚΤΕΠ Πειραιά.

Στην εξέλιξη πάντως της υπόθεσης αυτής,  το σημαντικό είναι πλέον, μετά τις παλινωδίες σας, ότι από σήμερα 01/8/2022 έχω τοποθετηθεί και βρίσκομαι στο ΚΤΕΠ Πειραιά για να στελεχώσω υποτίθεται, την ήδη καλυμμένη θέση του Προϊστάμενου, αλλά δυστυχώς για όλους μας και κυρίως για εσάς και «τυχαίνει» να έχω και την ιδιότητα του Προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου.

Από την πλευρά μου επισημαίνω ότι, η προαναφερόμενη διττή ιδιότητα είναι, όχι μόνο για εμένα, αλλά αντικειμενικά, απόλυτα αλληλοσυγκρουόμενη και ασύμβατη και ότι όσον με αφορά επιλέγω να παραμείνω συνδικαλιστής, χωρίς εμπλοκή με το διοικείν. Δεν επιθυμώ δηλαδή να αναλάβω τα καθήκοντα Προϊσταμένου που μου αναθέσατε και θα είμαι απλός υπάλληλος στην υπηρεσιακή λειτουργία που, εκδικητικά, με στείλατε, για να με «κοντύνετε» συνδικαλιστικά.

Κοντολογίς,  εδώ  στο ΚΤΕΠ Πειραιά, δεν θα είμαι Προϊστάμενος, αλλά θα ασχοληθώ, εκτός από τα υπηρεσιακά καθήκοντα του απλού υπαλλήλου και με το να διαπιστώνω εάν υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα απασχόλησης, σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, σε δικαιώματα που λόγω της ιδιότητάς μου ως Πρόεδρος Σωματείου οφείλω να προστατεύσω, καταφεύγοντας σε ΣΕΠΕ, δικαιοσύνη και όπου προβλέπεται.

Κύριε Σύμβουλε συνοψίζοντας,

Από την πλευρά σας,  με βάση δηλαδή τη δική σας σχετική απόφαση, επιδιώκετε  να εμφανιστώ , έστω και για λίγο, ως … ο νέος Προϊστάμενος του ΚΤΕΠ Πειραιά και επομένως ως ο θεματοφύλακας των δικών σας  αντεργατικών επιλογών. Στόχος σας να εκτεθώ υπηρεσιακά και να περιθωριοποιηθώ συνδικαλιστικά.  Η απίστευτη ενέργεια της Εταιρείας να κοινοποιήσει τη … μετακίνησή μου από την Έδρα της Αγίας Παρασκευής, στο ΚΤΕΠ Πειραιά, στον… Επιθεωρητή και …. στο Νομικό Σύμβουλο, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ή παρανοήσεις.

Σε ότι με αφορά, καθόσον θέλω να είμαι έντιμος, όπως σε όλη τη ζωή μου ήμουν, γιαυτό καταλήγοντας οφείλω να σας ξεκαθαρίσω ότι :

α) Από τις δύο (2) ιδιότητές μου που είναι  απολύτως ασυμβίβαστες μεταξύ τους (βλ. και σχετική ΕΣΣΕ σε επίπεδο Μητρικής που αφορά στο θέμα), αυτή που απαρέγκλιτα  προκρίνω να υπηρετήσω και θα υπηρετήσω, είναι η συνδικαλιστική.

β) Γνωρίζω μεν τις αρνητικότατες διαθέσεις της Διοίκησής σας, απέναντι στον άνθρωπο, οικογενειάρχη και συνδικαλιστή  Λαμπρόπουλο, που δεν υποκύπτει σε απειλές και πιέσεις. Καταλάβετε όμως ότι, δεν είχα τη δυνατότητα, ούτε το δικαίωμα, να επιλέξω να είμαι αρεστός σε εσάς και όχι στους συναδέλφους μου. Σε καμιά από τις πτυχές της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν είχα το ηθικό δικαίωμα να μην αντιταχθώ στις αντεργατικές επιδιώξεις σας. Στις διαδικασίες που αφορούν την προάσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων του τακτικού προσωπικού της Εταιρείας, έχω την υποχρέωση να κάνω το συνδικαλιστικό μου χρέος, σας αρέσει- δεν σας αρέσει. Με μεγάλη διακριτικότητα, ως έχω δικαίωμα,  ζήτησα μάταια να τύχω τουλάχιστον της μεταχείρισης που απολαμβάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου από συστάσεως Εταιρείας : Δεν τοποθετήθηκε ποτέ κανείς σε καμιά θέση ευθύνης, χωρίς αίτησή του και χωρίς να το επιθυμεί. Όταν μάλιστα αυτός ο κάποιος, δεν είναι διοικητικός και απασχολείται στην Εταιρεία επί δεκαεννέα (19) συναπτά έτη, όχι στην Παραγωγή, αλλά ως Πωλητής (αδιαμφισβήτητη de facto αλλαγή Κλάδου και ειδικότητας), η καταχρηστικότητα των ενεργειών σας είναι πρόδηλη. Στην περίπτωσή μας μάλιστα, όταν ετσιθελικά δεν προχωράτε και δεν εφαρμόζετε όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Εργασίας για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης, φέρετε ως Διοίκηση και την αποκλειστική ευθύνη για όποιο ζήτημα προκύπτει κάθε φορά στην κάλυψη θέσεων ευθύνης και

γ) Η όλη εις βάρος μου συμπεριφορά της Διοίκησής σας, έχει επηρεάσει δυσμενώς την υγεία μου.

Με βάση τα παραπάνω σας δηλώνω ότι παραιτήθηκα σήμερα, οριστικά και αμετάκλητα από τα καθήκοντα του Προϊσταμένου του ΚΤΕΠ Πειραιά, που θέλατε να μου αναθέσετε, γιατί δεν είναι δυνατόν να εμφανίζομαι- όπως επιδιώκετε – και ως Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου της Εταιρείας και ως «το μακρύ χέρι» της-κατά την άποψη του συνδικαλιστικού Οργάνου που εκπροσωπώ -  περισσότερο αποτυχημένης μακράν, Διοίκησης που έτυχε να έχουν ποτέ οι Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. , της Διοίκησής σας. Στην καταστροφική πορεία που οδηγείτε την Εταιρεία, δεν θα είμαι κατά καμία έννοια συνοδοιπόρος σας. Κατά τα λοιπά, να είστε σίγουροι ότι, στη Συλλογική διαπραγμάτευση που αποφεύγετε, ο Σ.Ε.Τ.Ε. και τα προβλεπόμενα δικαιώματα  του θα ασκήσει και πως «κατορθώσατε» ως Διοίκηση, να απαξιώσετε μια ακμάζουσα Εταιρεία, θα αναδείξει.

Ο Σύλλογος θα ενημερώσει, όποιον πρέπει, σε Εθνικό επίπεδο και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα που θα προστατεύει τη βιωσιμότητα της Εταιρείας και τους Εργαζόμενους, θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε και σε υπερεθνικούς ελεγκτικούς φορείς.                                                                                     


Αθήνα 1η Αυγούστου 2022

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Πρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε